Musím sa s vami podeliť o tento poklad! Je to recept na famózny jablkový koláč s orechmi, ktorý mi dala moja svokra z Nemecka. Je úplne iný ako tie naše – má fantasticky vláčny orechový korpus, na ňom šťavnaté jablká a všetko korunuje neuveriteľne ľahký “rajský krém”.
Ten krém, v Nemecku známy ako “Paradiescreme”, je vlastne puding za studena vyšľahaný so smotanou. Je to božská pena, ktorá sa topí na jazyku. Odkedy tento jablkový koláč s orechmi pečiem, iný u nás nechceme!
Ako správne pripraviť jablkový koláč s orechmi a krémom?
Z masla, cukru, vajec, múky a mletých orechov vymiešajte vláčne cesto. Na cesto poukladajte tenké plátky jabĺk a upečte. Na vychladnutý koláč natrite krém vyšľahaný zo studenej smotany a pudingového prášku za studena. Ozdobte karamelizovanými orechmi.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia: 55 min
- Čas tuhnutia: 3 hodiny
- Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 26 cm, 12 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 410 kcal/porcia
Potrebujeme
Orechové cesto
- 180 g hladkej múky (T650)
- 120 g masla (zmäknutého)
- 100 g hnedého cukru
- 100 g mletých lieskových orechov
- 3 ks vajec
- 25 ml mlieka
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 8 g prášku do pečiva (cca 2 ČL)
- 1 štipka soli
- maslo a múka na vymazanie formy
Jablková vrstva
- 600 g jabĺk (kyslejších, napr. Pink Lady, Elstar)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Paradiescreme (Rajský krém)
- 500 g smotany na šľahanie (min. 33%, studená)
- 2 balíčky pudingového krému za studena (napr. Dr. Oetker Paradies Creme, Créme Olé vanilka)
Ozdoba (Karamelizované orechy)
- 100 g smotany na šľahanie (na ozdobu)
- 1 lyžička stužovača šľahačky (napr. San-apart)
- 20 g lieskových orechov (celých alebo nasekaných)
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (Ø 26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Cesto: Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo, hnedý cukor, vanilkový cukor a štipku soli do krémova.
- Postupne, po jednom, zašľahajte 3 vajcia. Každé šľahajte aspoň 30 sekúnd.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Do maslovej zmesi striedavo (na 2-3 krát) vmiešajte múčnu zmes a mleté lieskové orechy. Nakoniec prilejte mlieko a krátko premiešajte na hladký, hustejší teig.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a rovnomerne uhlaďte.
- Jablká: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké mesiačiky. V miske ich ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Plátky jabĺk poukladajte nahusto, kruhovito na povrch cesta. Jemne ich pritlačte.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 55 minút. Otestujte špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový.
- Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme.
- Krém: Na vychladnutý koláč upevnite tortový ráfik alebo okraj formy (ak ste ho dali dole).
- Do vysokej nádoby nalejte 500 g veľmi studenej smotany na šľahanie. Prisypte oba balíčky pudingového krému za studena (Paradiescreme).
- Šľahajte mixérom najprv na nízkych otáčkach, potom na najvyšších, približne 3 minúty, kým nevznikne tuhý a stabilný krém.
- Krém ihneď rovnomerne natrite na vychladnutý jablkový korpus a uhlaďte.
- Vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny.
- Ozdoba: Pred podávaním vyšľahajte 100 g smotany so stužovačom. Ozdobte vrch torty (napr. 12 kopčekmi).
- Na suchej panvici skaramelizujte 3 PL cukru. Pridajte lieskovce, rýchlo ich obalte v karamele a ihneď vysypte na papier na pečenie. Nechajte stuhnúť a nasekajte. Ozdobte kopčeky šľahačky.
Tipy na záver
- Čo je “Paradiescreme”? Ide o pudingový prášok za studena (na Slovensku známy ako Dr. Oetker Créme Olé). Jeho čaro je v tom, že sa nevarí, ale šľahá sa priamo so studenou smotanou (namiesto mlieka), čím vytvorí extrémne pevný a nadýchaný krém.
- Orechové cesto: Práve mleté lieskové orechy v ceste (namiesto časti múky) dodajú korpusu úžasnú vláčnosť a bohatú chuť, ktorá sa dokonale hodí k jablkám.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Iné orechy: Namiesto lieskovcov môžete do cesta použiť mleté vlašské orechy alebo mandle.
- Hruškový koláč: Namiesto jabĺk použite rovnaké množstvo tenkých plátkov hrušky.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa krém šľahá so smotanou a nie s mliekom? Je to špecifický trik tohto receptu. Šľahaním prášku so smotanou vznikne oveľa bohatšia, hustejšia a stabilnejšia “pena” ako pri použití mlieka.
Musím použiť hnedý cukor do cesta? Nemusíte, ale hnedý cukor dodáva cestu jemnú karamelovú príchuť, ktorá sa skvele dopĺňa s orechmi a jablkami.
Ako dlho vydrží koláč? V chladničke vydrží 2-3 dni. Krém je stabilný a korpus vďaka orechom zostane vláčny.
Koláč krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode. Podávajte ho dobre vychladený. Skladujte ho výhradne v chladničke.
Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.
- V roku 1891 bol tento nemecký tvarohový koláč najlepší na svete. Teraz také koláče už nikto nepečie!
- IBA ZEMIAKY A VAJCIA a famózna večera je za pár minút na stole. Výborný recept, ktorý robím vždy, keď nestíham!
- Famózny šľahaný karamel: Najlepší krém na zdobenie a plnenie veľkonočných koláčov a dezertov!
- Famózny broskyňový koláč: Dokonale šťavnatý dezert!
- Famózna nátierka z cukety a cesnaku: Jednoduchý recept
