Search

Tento recept mi dala svokra z Nemecka: Famózny jablkový koláč s orechmi a “Paradies” krémom!

Jablkový koláč s orechmi a krémom
Jablkový koláč s orechmi a krémom

Obsah receptu

Publikované: 31. októbra 2025, 07:55

Musím sa s vami podeliť o tento poklad! Je to recept na famózny jablkový koláč s orechmi, ktorý mi dala moja svokra z Nemecka. Je úplne iný ako tie naše – má fantasticky vláčny orechový korpus, na ňom šťavnaté jablká a všetko korunuje neuveriteľne ľahký “rajský krém”.

Ten krém, v Nemecku známy ako “Paradiescreme”, je vlastne puding za studena vyšľahaný so smotanou. Je to božská pena, ktorá sa topí na jazyku. Odkedy tento jablkový koláč s orechmi pečiem, iný u nás nechceme!

Ako správne pripraviť jablkový koláč s orechmi a krémom?

Z masla, cukru, vajec, múky a mletých orechov vymiešajte vláčne cesto. Na cesto poukladajte tenké plátky jabĺk a upečte. Na vychladnutý koláč natrite krém vyšľahaný zo studenej smotany a pudingového prášku za studena. Ozdobte karamelizovanými orechmi.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 55 min
  • Čas tuhnutia: 3 hodiny
  • Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 26 cm, 12 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 410 kcal/porcia

Potrebujeme

Orechové cesto

  • 180 g hladkej múky (T650)
  • 120 g masla (zmäknutého)
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g mletých lieskových orechov
  • 3 ks vajec
  • 25 ml mlieka
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 8 g prášku do pečiva (cca 2 ČL)
  • 1 štipka soli
  • maslo a múka na vymazanie formy

Jablková vrstva

  • 600 g jabĺk (kyslejších, napr. Pink Lady, Elstar)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Paradiescreme (Rajský krém)

  • 500 g smotany na šľahanie (min. 33%, studená)
  • 2 balíčky pudingového krému za studena (napr. Dr. Oetker Paradies Creme, Créme Olé vanilka)

Ozdoba (Karamelizované orechy)

  • 100 g smotany na šľahanie (na ozdobu)
  • 1 lyžička stužovača šľahačky (napr. San-apart)
  • 20 g lieskových orechov (celých alebo nasekaných)
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (Ø 26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Cesto: Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo, hnedý cukor, vanilkový cukor a štipku soli do krémova.
  3. Postupne, po jednom, zašľahajte 3 vajcia. Každé šľahajte aspoň 30 sekúnd.
  4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
  5. Do maslovej zmesi striedavo (na 2-3 krát) vmiešajte múčnu zmes a mleté lieskové orechy. Nakoniec prilejte mlieko a krátko premiešajte na hladký, hustejší teig.
  6. Cesto vylejte do pripravenej formy a rovnomerne uhlaďte.
  7. Jablká: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké mesiačiky. V miske ich ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  8. Plátky jabĺk poukladajte nahusto, kruhovito na povrch cesta. Jemne ich pritlačte.
  9. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 55 minút. Otestujte špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový.
  10. Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme.
  11. Krém: Na vychladnutý koláč upevnite tortový ráfik alebo okraj formy (ak ste ho dali dole).
  12. Do vysokej nádoby nalejte 500 g veľmi studenej smotany na šľahanie. Prisypte oba balíčky pudingového krému za studena (Paradiescreme).
  13. Šľahajte mixérom najprv na nízkych otáčkach, potom na najvyšších, približne 3 minúty, kým nevznikne tuhý a stabilný krém.
  14. Krém ihneď rovnomerne natrite na vychladnutý jablkový korpus a uhlaďte.
  15. Vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny.
  16. Ozdoba: Pred podávaním vyšľahajte 100 g smotany so stužovačom. Ozdobte vrch torty (napr. 12 kopčekmi).
  17. Na suchej panvici skaramelizujte 3 PL cukru. Pridajte lieskovce, rýchlo ich obalte v karamele a ihneď vysypte na papier na pečenie. Nechajte stuhnúť a nasekajte. Ozdobte kopčeky šľahačky.

Tipy na záver

  1. Čo je “Paradiescreme”? Ide o pudingový prášok za studena (na Slovensku známy ako Dr. Oetker Créme Olé). Jeho čaro je v tom, že sa nevarí, ale šľahá sa priamo so studenou smotanou (namiesto mlieka), čím vytvorí extrémne pevný a nadýchaný krém.
  2. Orechové cesto: Práve mleté lieskové orechy v ceste (namiesto časti múky) dodajú korpusu úžasnú vláčnosť a bohatú chuť, ktorá sa dokonale hodí k jablkám.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Iné orechy: Namiesto lieskovcov môžete do cesta použiť mleté vlašské orechy alebo mandle.
  • Hruškový koláč: Namiesto jabĺk použite rovnaké množstvo tenkých plátkov hrušky.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa krém šľahá so smotanou a nie s mliekom? Je to špecifický trik tohto receptu. Šľahaním prášku so smotanou vznikne oveľa bohatšia, hustejšia a stabilnejšia “pena” ako pri použití mlieka.

Musím použiť hnedý cukor do cesta? Nemusíte, ale hnedý cukor dodáva cestu jemnú karamelovú príchuť, ktorá sa skvele dopĺňa s orechmi a jablkami.

Ako dlho vydrží koláč? V chladničke vydrží 2-3 dni. Krém je stabilný a korpus vďaka orechom zostane vláčny.


Koláč krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode. Podávajte ho dobre vychladený. Skladujte ho výhradne v chladničke.

Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty