Talianske cestoviny v krémovej paradajkovo – smotanovej omáčke so syrom

Talianske cestoviny
Talianske cestoviny v krémovej paradajkovo-smotanovej omáčke so syrom

Obsah receptu

Tento recept na talianske cestoviny v krémovej paradajkovo – smotanovej omáčke so syrom je u nás doma obľúbený už celé generácie a verím, že si ho zamilujete aj vy. Je jednoduchý na prípravu a výsledok je božský – cestoviny sú krásne šťavnaté, omáčka lahodne krémová a syr na vrchu sa roztopí dozlatista.

Táto krémová omáčka je skutočným pokladom. Kombinácia paradajok, smotany, syra a byliniek vytvára dokonalú symfóniu chutí, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky. A vôňa, ktorá sa šíri z rúry počas pečenia, je jednoducho neodolateľná.

Ingrediencie:

  • 2 balenia cestovín po 500 g
  • 1 plechovka pasírovaných paradajok
  • 1 liter smotany
  • ½ litra zeleninového vývaru
  • 40 g parmezánu
  • 300 g syra (mozzarella, gouda, Danbo atď.)
  • 1 plechovka olív
  • 300 g paradajok
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 11 strúčikov cesnaku
  • 1 červená cibuľa
  • 2 chilli papričky
  • 1 zväzok bazalky
  • 2 zväzky petržlenovej vňate

Korenie:

  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • 2 čajové lyžičky oregana
  • 1 čajová lyžička chilli vločiek
  • 2 čajové lyžičky kari

Postup prípravy:

  1. Cestoviny: Uvarte cestoviny v dostatočnom množstve osolenej vody na „al dente“, teda 6-7 minút. Potom cestoviny prelejte na plech alebo do nádoby vhodnej na pečenie a odložte bokom.
  2. Príprava ingrediencií: Nakrájajte cibuľu nadrobno, chilli papričky zbavte semienok a nakrájajte nadrobno. Pretlačte cesnak, nasekajte petržlenovú vňať a otrhajte lístky bazalky. Olivy rozrežte na polovicu, paradajky nakrájajte na kúsky.
  3. Omáčka: Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu. Potom pridajte prelisovaný cesnak a nakrájané chilli papričky. Pridajte všetky koreniny a krátko orestujte. Teraz pridajte pasírované paradajky a smotanu, premiešajte. Pridajte parmezán a hrsť strúhaného syra, a zalejte troškou zeleninového vývaru. Premiešajte a pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Dochutite soľou a čiernym korením.
  4. Zapečenie: Cestoviny zalejte pripravenou omáčkou a všetko dôkladne premiešajte. Na cestoviny rozložte paradajky, olivy a lístky bazalky (niekoľko si nechajte na ozdobu). Nakoniec posypte strúhaným syrom.
  5. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na strednej polici pri teplote 180 °C, kým syr nedosiahne požadovanú úroveň zhnednutia.

Tipy:

  • Experimentujte so syrom: Vyskúšajte rôzne druhy syra, aby ste dosiahli rôzne chuťové profily. Mozzarella dodá omáčke jemnosť, zatiaľ čo parmezán prinesie intenzívnejšiu chuť.
  • Pridajte zeleninu: Ak chcete jedlo obohatiť o ďalšie živiny, pridajte do omáčky aj inú zeleninu, ako napríklad cuketu, špenát alebo brokolicu.
  • Použite čerstvé bylinky: Čerstvá bazalka a petržlenová vňať dodajú omáčke výraznú arómu a chuť. Ak nemáte čerstvé bylinky, môžete použiť aj sušené, ale chuť nebude taká intenzívna.
  • Nebojte sa experimentovať: Tento recept je skvelým základom pre vaše vlastné kulinárske výtvory. Pridajte svoje obľúbené ingrediencie a vytvorte si vlastnú verziu tohto lahodného jedla.

Video recept:

Talianske cestoviny v krémovej paradajkovo-smotanovej omáčke so syrom sú jedlom, ktoré poteší celú rodinu. Je to dokonalá kombinácia jednoduchosti a skvelej chuti. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami!

Súvisiace články:

Jednoduché a chutné krémové cestoviny s klobáskou: Večera hotová za 15 minút

Super rýchly obed: Lacné a lahodné cestoviny s paradajkovou omáčkou a vajíčkami

Krémové Fettuccine Alfredo s kuracím mäsom: Nikdy som nejedol chutnejšie cestoviny!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty