Tento recept na talianske cestoviny v krémovej paradajkovo – smotanovej omáčke so syrom je u nás doma obľúbený už celé generácie a verím, že si ho zamilujete aj vy. Je jednoduchý na prípravu a výsledok je božský – cestoviny sú krásne šťavnaté, omáčka lahodne krémová a syr na vrchu sa roztopí dozlatista.
Táto krémová omáčka je skutočným pokladom. Kombinácia paradajok, smotany, syra a byliniek vytvára dokonalú symfóniu chutí, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky. A vôňa, ktorá sa šíri z rúry počas pečenia, je jednoducho neodolateľná.
Ingrediencie:
- 2 balenia cestovín po 500 g
- 1 plechovka pasírovaných paradajok
- 1 liter smotany
- ½ litra zeleninového vývaru
- 40 g parmezánu
- 300 g syra (mozzarella, gouda, Danbo atď.)
- 1 plechovka olív
- 300 g paradajok
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 11 strúčikov cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 2 chilli papričky
- 1 zväzok bazalky
- 2 zväzky petržlenovej vňate
Korenie:
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 1 čajová lyžička majoránky
- 2 čajové lyžičky oregana
- 1 čajová lyžička chilli vločiek
- 2 čajové lyžičky kari
Postup prípravy:
- Cestoviny: Uvarte cestoviny v dostatočnom množstve osolenej vody na „al dente“, teda 6-7 minút. Potom cestoviny prelejte na plech alebo do nádoby vhodnej na pečenie a odložte bokom.
- Príprava ingrediencií: Nakrájajte cibuľu nadrobno, chilli papričky zbavte semienok a nakrájajte nadrobno. Pretlačte cesnak, nasekajte petržlenovú vňať a otrhajte lístky bazalky. Olivy rozrežte na polovicu, paradajky nakrájajte na kúsky.
- Omáčka: Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu. Potom pridajte prelisovaný cesnak a nakrájané chilli papričky. Pridajte všetky koreniny a krátko orestujte. Teraz pridajte pasírované paradajky a smotanu, premiešajte. Pridajte parmezán a hrsť strúhaného syra, a zalejte troškou zeleninového vývaru. Premiešajte a pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Dochutite soľou a čiernym korením.
- Zapečenie: Cestoviny zalejte pripravenou omáčkou a všetko dôkladne premiešajte. Na cestoviny rozložte paradajky, olivy a lístky bazalky (niekoľko si nechajte na ozdobu). Nakoniec posypte strúhaným syrom.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na strednej polici pri teplote 180 °C, kým syr nedosiahne požadovanú úroveň zhnednutia.
Tipy:
- Experimentujte so syrom: Vyskúšajte rôzne druhy syra, aby ste dosiahli rôzne chuťové profily. Mozzarella dodá omáčke jemnosť, zatiaľ čo parmezán prinesie intenzívnejšiu chuť.
- Pridajte zeleninu: Ak chcete jedlo obohatiť o ďalšie živiny, pridajte do omáčky aj inú zeleninu, ako napríklad cuketu, špenát alebo brokolicu.
- Použite čerstvé bylinky: Čerstvá bazalka a petržlenová vňať dodajú omáčke výraznú arómu a chuť. Ak nemáte čerstvé bylinky, môžete použiť aj sušené, ale chuť nebude taká intenzívna.
- Nebojte sa experimentovať: Tento recept je skvelým základom pre vaše vlastné kulinárske výtvory. Pridajte svoje obľúbené ingrediencie a vytvorte si vlastnú verziu tohto lahodného jedla.
Video recept:
Talianske cestoviny v krémovej paradajkovo-smotanovej omáčke so syrom sú jedlom, ktoré poteší celú rodinu. Je to dokonalá kombinácia jednoduchosti a skvelej chuti. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Jednoduché a chutné krémové cestoviny s klobáskou: Večera hotová za 15 minút
Super rýchly obed: Lacné a lahodné cestoviny s paradajkovou omáčkou a vajíčkami
Krémové Fettuccine Alfredo s kuracím mäsom: Nikdy som nejedol chutnejšie cestoviny!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty