Ak si myslíte, že vás cuketa už nemôže prekvapiť, tento recept vás presvedčí o opaku! Pripravte sa na famózne cuketové hranolky s cesnakom, sezamom a neodolateľnou sladko-kyslou glazúrou, ktoré sú hotové doslova za pár minút. Je to explózia chutí – chrumkavé na povrchu, šťavnaté vo vnútri, s dotykom exotiky vďaka sezamu a balzamiku. Garantujem vám, že takto pripravenú cuketu ste ešte nejedli a stane sa vaším novým favoritom na rýchlu desiatu, ľahkú večeru alebo originálnu prílohu!
Zabudnite na nudné zeleninové jedlá. Tieto cuketové hranolky sú dôkazom, že aj jednoduché suroviny sa dajú premeniť na kulinársky zážitok. Celý proces je veľmi rýchly a nenáročný, takže si túto dobrotu môžete dopriať kedykoľvek dostanete chuť. Sú skvelé len tak samotné, s obľúbeným dipom, alebo ako netradičný spoločník k mäsu či rybe.
- Čas prípravy: cca 15 minút aktívnej práce + 15 minút odpočívanie cukety
- Čas smaženia: cca 7-8 minút
- Počet porcií/kusov: cca 2 porcie (ako ľahké hlavné jedlo alebo 4 ako príloha)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Zoznam potrebných ingrediencií:
- 500 g cukety (cca 1 stredne veľká alebo 2 menšie)
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ (podľa chuti)
- čierne korenie (čerstvo mleté, podľa chuti)
- 1 PL sladkej mletej papriky
- 1 PL balzamikového octu
- 1 PL hnedého cukru (trstinového)
- 1 PL sezamových semienok (bielych alebo čiernych)
- čerstvý kôpor (nasekaný, podľa chuti, cca 1-2 PL)
Postup prípravy
Predpríprava cukety:
- Cukety dôkladne umyjeme a odkrojíme z nich oba konce. Mladé cukety so jemnou šupkou nemusíme šúpať. Ak máme staršiu cuketu s hrubšou šupkou, môžeme ju ošúpať.
- Cuketu nakrájame najprv na plátky hrubé asi 1 cm, potom tieto plátky na hranolky so šírkou tiež asi 1 cm. Dlhšie hranolky môžeme prekrojiť na polovicu, aby mali prijateľnú dĺžku (napríklad 5-7 cm).
- Vzniknuté cuketové hranolky vložíme do misy a dôkladne ich premiešame so soľou (cca 1/2 – 1 ČL, podľa veľkosti cukety). Necháme ich takto odpočívať v mise alebo v site približne 15 minút. Soľ pomôže cukete pustiť prebytočnú vodu a zjemní jej štruktúru.
Opekanie a dochucovanie na panvici:
- Kým cuketa odpočíva, pripravíme si cesnak – ošúpeme ho a nakrájame na tenké plátky alebo prúžky. Čerstvý kôpor nasekáme najemno.
- Po 15 minútach z cukety zlejeme vodu, ktorú pustila. Následne hranolky zľahka prepláchneme pod studenou tečúcou vodou (aby sme odstránili prebytočnú soľ) a veľmi dôkladne ich osušíme papierovými utierkami. Tento krok je dôležitý, aby sa hranolky na panvici opekali a nedusili.
- Na väčšej panvici (ideálne wok) rozpálime olivový olej na stredne vysokej teplote. Pridáme pripravený cesnak a za stáleho miešania ho opekáme len veľmi krátko, približne 20-30 sekúnd, kým sa len jemne rozvonia a začne chytať zlatistú farbu. Dôležité: Dávajte pozor, aby cesnak nezhorel, inak by zhorkol!
- Ihneď k cesnaku pridáme dôkladne osušené cuketové hranolky. Zvýšime teplotu a za častého miešania alebo prehadzovania opekáme približne 5 minút, kým hranolky nezačnú chytať farbu a nie sú mierne mäkké, ale stále držia tvar.
- Po tejto dobe hranolky ochutíme čerstvo mletým čiernym korením, sladkou mletou paprikou a balzamikovým octom. Soľ pridávame už len veľmi opatrne, podľa chuti, keďže cuketa bola predtým solená. Všetko spolu dobre premiešame a opekáme ďalšiu 1 minútu.
Finálne glazovanie a servírovanie:
- Nakoniec cuketové hranolky posypeme hnedým cukrom a sezamovými semienkami. Za stáleho miešania opekáme ešte približne 1 minútu, alebo kým cukor ľahko neskaramelizuje a vytvorí na hranolkách jemnú glazúru a sezam nezačne chytať zlatistú farbu. Pozor: Dávajte pozor, aby sa cukor a sezam nespálili, pracujte rýchlo a na primeranej teplote.
- Panvicu odstavíme z ohňa a do horúcich hranoliek ihneď vmiešame nasekaný čerstvý kôpor.
- Famózne cuketové hranolky podávame okamžite, kým sú teplé a chrumkavé.
Videorecept
Tipy
- Pre tento recept sú ideálne mladé, pevné cukety. Ak použijem väčšie, staršie cukety, odporúčam z nich pred krájaním odstrániť mäkký stred so semienkami.
- Namiesto smaženia na panvici môžem cuketové hranolky (po osušení a ochutení, ale bez cukru a sezamu – tie pridať až ku koncu) upiecť aj v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 200°C približne 15-20 minút do zlatista. Cukor a sezam potom pridať na posledných pár minút pečenia.
- Tieto hranolky sú fantastické s jogurtovo-cesnakovým dipom, bylinkovou kyslou smotanou alebo aj s pikantnejšou omáčkou podľa vlastnej chuti.
- Ak nemám po ruke čerstvý kôpor, môžem v krajnom prípade použiť aj sušený, ale čerstvý dodá jedlu tú pravú arómu. Experimentovať sa dá aj s inými čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou alebo mätou.
Veríme, že si tieto netradičné cuketové hranolky zamilujete rovnako ako my. Sú dôkazom, že aj z obyčajnej cukety sa dá vykúzliť niečo naozaj špeciálne!
Recept je inšpirovaný verziou od viele Rezepte, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.