Jahodový koláč patrí medzi tie najobľúbenejšie dezerty, ktoré si môžeme vychutnať nielen počas leta. Tento recept je prekvapivo jednoduchý a zároveň neskutočne chutný. Pripravila som ho s láskou, aby ste si aj vy mohli vychutnať túto sladkú pochúťku vo svojej kuchyni.
Čerstvé jahody, jemný vanilkový krém a lahodné cestíčko robia z tohto koláča dokonalý dezert na akúkoľvek príležitosť. Postup je jednoduchý a krok za krokom vás prevedie prípravou tejto pochúťky, ktorú si obľúbi celá rodina.
Jahodový koláč
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 100 g cukru
- 500 g hladkej múky
- Štipka soli
- 150 g masla
- 1 vajce
Plnka:
- 400 ml mlieka
- 37 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
- 3 lyžice cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 500 – 750 g jahôd, nakrájaných na plátky
Na dokončenie:
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- V malej mise zmiešajte vlažné mlieko s droždím a nechajte pôsobiť niekoľko minút, kým droždie nezačne pracovať.
- V väčšej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo, vajce a pripravenú zmes droždím. Miesite, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť, optimálne asi 30 až 40 minút.
Príprava vanilkového krému:
- V hrnci privedieme k varu 400 ml mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom.
- Zmiešajte pudingový prášok s malým množstvom mlieka a pridajte do vriaceho mlieka. Miešajte, kým zmes nezhustne.
- Krém odstavte z ohňa, prikryte potravinovou fóliou priamo na povrchu krému a nechajte úplne vychladnúť.
Zostavenie koláča:
- Cesto jemne rozvaľkajte.
- Na vykysnuté cesto rovnomerne rozložte vychladnutý vanilkový krém.
- Na krém rozložte rovnomerne nakrájané jahody a cesto zabaľte.
- Z cesta pomocou noža krájame asi 4-5 cm koláče (pozri video)
- Necháme ešte 15 minút podkysnúť.
Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre na 180°C s ventilátorom približne 20 minút, alebo kým cesto nezíska zlatistú farbu.
Finálna úprava:
- Upečené koláčiky nechajte vychladnúť a pred podávaním ich posypte práškovým cukrom.
Tipy:
- Pre ešte výraznejšiu chuť môžete do cesta pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru.
- Ak nemáte čerstvé jahody, môžete použiť aj mrazené, ale nezabudnite ich pred pridaním dobre odmraziť a osušiť.
- Koláč môžete ozdobiť čerstvou mätou alebo posypať mandľami.
Jahodový koláč – Video recept:
Dúfam, že si tento jahodový koláč užijete rovnako ako my. Je to nielen chutný, ale aj krásny dezert, ktorým určite očaríte svojich hostí. Vychutnajte si ho s rodinou a priateľmi, a nezabudnite nám dať vedieť, ako sa vám podaril!
Súvisiace články:
Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept!
V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte