Search

Som rada, že som tento jahodový koláč upiekla takto. Neskutočne chutný, ale aj prekvapivo jednoduchý recept

Jahodový koláč
Jahodový koláč

Obsah receptu

Jahodový koláč patrí medzi tie najobľúbenejšie dezerty, ktoré si môžeme vychutnať nielen počas leta. Tento recept je prekvapivo jednoduchý a zároveň neskutočne chutný. Pripravila som ho s láskou, aby ste si aj vy mohli vychutnať túto sladkú pochúťku vo svojej kuchyni.

Čerstvé jahody, jemný vanilkový krém a lahodné cestíčko robia z tohto koláča dokonalý dezert na akúkoľvek príležitosť. Postup je jednoduchý a krok za krokom vás prevedie prípravou tejto pochúťky, ktorú si obľúbi celá rodina.

Jahodový koláč

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 100 g cukru
  • 500 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 150 g masla
  • 1 vajce

Plnka:

  • 400 ml mlieka
  • 37 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
  • 3 lyžice cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 500 – 750 g jahôd, nakrájaných na plátky

Na dokončenie:

  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • V malej mise zmiešajte vlažné mlieko s droždím a nechajte pôsobiť niekoľko minút, kým droždie nezačne pracovať.
  • V väčšej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo, vajce a pripravenú zmes droždím. Miesite, kým nevznikne hladké cesto.
  • Cesto prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť, optimálne asi 30 až 40 minút.

Príprava vanilkového krému:

  • V hrnci privedieme k varu 400 ml mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom.
  • Zmiešajte pudingový prášok s malým množstvom mlieka a pridajte do vriaceho mlieka. Miešajte, kým zmes nezhustne.
  • Krém odstavte z ohňa, prikryte potravinovou fóliou priamo na povrchu krému a nechajte úplne vychladnúť.

Zostavenie koláča:

  • Cesto jemne rozvaľkajte.
  • Na vykysnuté cesto rovnomerne rozložte vychladnutý vanilkový krém.
  • Na krém rozložte rovnomerne nakrájané jahody a cesto zabaľte.
  • Z cesta pomocou noža krájame asi 4-5 cm koláče (pozri video)
  • Necháme ešte 15 minút podkysnúť.

Pečenie:

  • Pečte v predhriatej rúre na 180°C s ventilátorom približne 20 minút, alebo kým cesto nezíska zlatistú farbu.

Finálna úprava:

  • Upečené koláčiky nechajte vychladnúť a pred podávaním ich posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete do cesta pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru.
  2. Ak nemáte čerstvé jahody, môžete použiť aj mrazené, ale nezabudnite ich pred pridaním dobre odmraziť a osušiť.
  3. Koláč môžete ozdobiť čerstvou mätou alebo posypať mandľami.

Jahodový koláčVideo recept:

Dúfam, že si tento jahodový koláč užijete rovnako ako my. Je to nielen chutný, ale aj krásny dezert, ktorým určite očaríte svojich hostí. Vychutnajte si ho s rodinou a priateľmi, a nezabudnite nám dať vedieť, ako sa vám podaril!

Súvisiace články:

Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept!

Recept od babičky na francúzsky koláč z minerálky ako obláčik: Tento koláčik by som nemenila za nič na svete!

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty