Škoricové plundrové slimáky: Recept na lahodné pečivo ako od babičky

Škoricové plundrové slimáky
Škoricové plundrové slimáky

Obsah receptu

Ach, tie škoricové slimáky, to je vôňa môjho detstva! Pamätáte si, ako ich babička piekla? Celý dom rozvoniaval škoricou a vanilkou. Dnes vám prezradím jej tajný recept na škoricové plundrové slimáky, aby ste si aj vy mohli upiecť tieto nadýchané maškrty, ktoré sa rozplývajú na jazyku.

Nebojte sa, nie je to žiadna veda! S trochou lásky a trpezlivosti vykúzlite slimáky, ktoré budú chutiť rovnako dobre, ako tie od babičky. A možno ešte lepšie! Tak si zaviažte zásteru, pripravte múku a poďme na to!

Škoricové plundrové slimáky

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 ml vlažného mlieka (1 šálka)
  • 20 g čerstvého droždia (0,7 oz)
  • 500 g hladkej múky (4 šálky)
  • 50 g cukru (1/4 šálky)
  • 75 g masla (1/3 šálky)
  • Štipka soli
  • 8 g vanilkového cukru (približne 2 ČL)
  • Citrónová kôra z 1/2 citróna

Maslová zmes:

  • 200 g masla (7 oz)
  • 50 g hladkej múky (1/3 šálky)

Náplň:

  • 100 g cukru (1/2 šálky)
  • 3 ČL škorice

Na potretie:

  • 1 žĺtok

Postup prípravy:

1. Príprava cesta

  • Rozpustite 20 g čerstvého droždia vo vlažnom mlieku (250 ml) a nechajte aktivovať 10 minút.
  • V kuchynskom robote zmiešajte 500 g preosiatej múky, 50 g cukru, 75 g masla, štipku soli, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
  • Pridajte kvások a miesite cesto, kým nebude hladké.
  • Cesto premiestnite do misky, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem (asi 1 hodinu).

2. Príprava maslovej zmesi

  • Zmiešajte 200 g masla a 50 g hladkej múky rukami, až kým nevytvoríte kompaktnú zmes.
  • Maslovú zmes vložte do chladničky na 20 minút, aby stuhla.

3. Valkanie cesta a tvorba vrstiev

  • Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 25 x 30 cm.
  • Na rozvaľkané cesto položte maslovú zmes a cesto preložte tak, aby úplne pokrylo maslo.
  • Znova cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 40 x 50 cm.
  • Preložte cesto 3-krát a vložte ho na 20 minút do chladničky.
  • Tento krok zopakujte ešte raz, potom cesto vyberte z chladničky a opäť ho rozvaľkajte na veľkosť 40 x 50 cm.

4. Náplň a tvarovanie slimákov

  • V miske zmiešajte 100 g cukru a 3 ČL škorice.
  • Rozvaľkané cesto posypte zmesou škorice a cukru, a potom ho pevne zrolujte.
  • Nakrájajte na rovnaké kúsky a pomocou varešky v strede každého slimáka jemne zatlačte, aby získali charakteristický tvar.

5. Pečenie

  • Slimáky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich žĺtkom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 200°C približne 20 minút, kým nebudú krásne zlaté.

Tipy:

  • Kvások je základ: Necháme ho poriadne vykysnúť na teplom mieste, aby cesto bolo krásne nadýchané.
  • Maslo nesmie byť príliš studené: Ľahšie sa s ním pracuje, keď má izbovú teplotu.
  • Cesto poriadne prekladáme: Čím viac vrstiev, tým budú slimáky lahodnejšie.
  • Nešetríme škoricou: Veď práve ona dodáva slimákom tú pravú chuť!
  • Pečieme dozlatista: Slimáky by mali byť krásne zlatohnedé a voňavé.

Video recept:

Tak vidíte, milé moje, upiecť škoricové slimáky nie je žiadna veľká filozofia. Stačí trocha trpezlivosti a lásky, a výsledok bude stáť za to. Uvidíte, ako sa vám za nimi budú všetci oblizovať! A nezabudnite, najdôležitejšia ingrediencia je láska, ktorú do pečenia vložíte.

Súvisiace články:

Tradičné sviatočné koláče od Trenčína – Mäkkučké ako páperko, voňavé a plné tých najlepších náplní

Moravské koláče plnené tvarohom a lekvárom – tradičné Hanácke koláčiky

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty