Search

Tradičné sviatočné koláče od Trenčína – Mäkkučké ako páperko, voňavé a plné tých najlepších náplní

Tradičné sviatočné koláče od Trenčína
Tradičné sviatočné koláče od Trenčína

Obsah receptu

Publikované: 22. septembra 2024, 00:00

Ach, tie naše trenčianske koláče, to je ale dobrota! Tradičné sviatočné koláče od Trenčína sú mäkkučké ako páperko, voňavé a plné tých najlepších náplní. Tvarohová, maková, orechová – každá jedna poteší dušu i bruško. Upečte si ich aj vy a pripomeňte si chuť starých dobrých čias.

Pamätáte si, ako voňali koláče u starej mamy? Tak presne takéto vám dnes ponúkame. Tento recept je ako odkaz z minulosti, plný lásky a tradičnej chuti. Nech sa páči, zoberte si kúsok a nechajte sa uniesť spomienkami.

Tradičné sviatočné koláče od Trenčína

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

  • Kvások:
    • 320 ml teplého mlieka
    • 25 g čerstvého droždia
    • 2 lyžičky cukru
  • Cesto:
    • 500 g polohrubej múky
    • 1 lyžička soli
    • 90 g práškového cukru
    • 1 celé vajce
    • 100 g mäkkého masla
    • (Podľa potreby ďalšie teplé mlieko)
    • Múka na posypanie
    • 1 vajce na potretie koláča

Tvarohová plnka:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 celé vajce
  • 2 lyžice smotany na šľahanie (33 %)
  • Hrozienka podľa chuti

Maková plnka:

  • 150 g zomletého maku
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 35 g mäkkého masla
  • 100 ml horúcej vody

Orechová plnka:

  • 150 g zomletých vlašských orechov
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 vrecko škoricového cukru
  • 35 g mäkkého masla
  • 100 ml horúcej vody

Na dokončenie:

  • Sušené hrozienka na ozdobu
  • Papier na pečenie

Postup prípravy:

1. Príprava kvásku:

  • Do misky nalejte 320 ml teplého mlieka.
  • Pridajte 25 g čerstvého droždia a 2 lyžičky cukru.
  • Dobre premiešajte, aby sa droždie rozpustilo.
  • Misku prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste 10 minút, kým kvások nezačne peniť.

2. Príprava cesta:

  • Do veľkej misy preosejte 500 g polohrubej múky.
  • Pridajte 1 lyžičku soli a 90 g práškového cukru. Premiešajte suché ingrediencie.
  • Pridajte 1 celé vajce a 100 g mäkkého masla.
  • Vlejte pripravený kvások.
  • Všetko dôkladne premiešajte a vymieste hladké, pružné cesto.
  • Ak je cesto príliš husté, pridajte podľa potreby trochu teplého mlieka.
  • Miesite cesto, kým sa neprestane lepiť na ruky a je hladké.
  • Povrch cesta jemne posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku.
  • Misu s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 30 – 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Príprava tvarohovej plnky:

  • V miske zmiešajte 500 g plnotučného tvarohu, 3 lyžice práškového cukru a 1 vrecko vanilkového cukru.
  • Pridajte 1 celé vajce a 2 lyžice smotany na šľahanie.
  • Podľa chuti pridajte hrozienka.
  • Pomocou mixéra alebo ručne premiešajte, aby vznikla hladká a krémová plnka.

4. Príprava makovej plnky:

  • Do misky nasypte 150 g zomletého maku, 3 lyžice práškového cukru a 1 vrecko vanilkového cukru.
  • V hrnci rozpustite 35 g mäkkého masla v 100 ml horúcej vody.
  • Horúcou zmesou zalejte mak a dobre premiešajte, aby vznikla kompaktná plnka.

5. Príprava orechovej plnky:

  • Do misky nasypte 150 g zomletých vlašských orechov, 3 lyžice práškového cukru a 1 vrecko škoricového cukru.
  • V hrnci rozpustite 35 g mäkkého masla v 100 ml horúcej vody.
  • Horúcou zmesou zalejte orechy a dobre premiešajte.

6. Tvarovanie koláča:

  • Vykysnuté cesto vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú plochu.
  • Ak máte málo času, cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti a každú naplňte jednou z plniek.
  • Ak máte viac času, môžete cesto rozdeliť na viac menších častí a vytvoriť rôzne tvary a kombinácie plniek.
  • Z každej časti vytvarujte bochník a vyvaľkajte ho na požadovanú hrúbku (asi 1 cm).
  • Vyvaľkané cesto nechajte 10 minút odpočívať.

7. Plnenie koláča:

  • Na cesto naneste plnky podľa vlastnej fantázie. Môžete vytvoriť rôzne vzory alebo vrstvy.
  • Okraje cesta natrite rozšľahaným vajíčkom, aby boli po upečení pekne lesklé.
  • Tipy na plnenie:
    • Tradičné: Držte sa slovenskej tradície a použite tvarohovú, makovú a orechovú plnku.
    • Alternatívy: Môžete použiť aj slivkový alebo marhuľový lekvár, dusené jablká so škoricou alebo hrušky s vanilkou.
  • Po naplnení nechajte koláče ešte 15 minút kysnúť na plechu.

8. Dokončenie a pečenie:

  • Koláče ozdobte sušenými hrozienkami podľa vlastnej fantázie.
  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Plech vyložte papierom na pečenie, aby sa koláče neprilepili a rovnomerne upiekli.
  • Pečte koláče približne 20 minút, kým nie sú zlatisté.
  • Počas pečenia koláče sledujte, aby sa nespálili.

9. Servírovanie:

  • Po upečení nechajte koláče mierne vychladnúť na mriežke.
  • Podávajte ich ešte vlažné alebo úplne vychladnuté.
  • V reze sú koláče prepečené, nadýchané a pružné.

Tipy:

  • Kvások: Nebojte sa kvásku, je to základ úspechu! Nech je mliečko teplučké, droždie čerstvé a uvidíte, ako pekne nakysne.
  • Cesto: Miesenie je ako tanec, treba mu dať čas a lásku. Čím viac ho budete miesiť, tým bude cesto pružnejšie a koláče nadýchanejšie.
  • Plnky: Tu sa fantázii medze nekladú! Okrem tradičných môžete vyskúšať aj slivkový lekvár, jabĺčka so škoricou či hruštičky s vanilkou.
  • Pečenie: Každá rúra pečie inak, preto koláče počas pečenia strážte ako oko v hlave. Keď sú zlatisté, sú hotové!

Video recept:

Tak a je to! Naše trenčianske koláče sú hotové. Upečte si ich aj vy a podeľte sa o túto sladkú radosť s vašimi najbližšími. Verím, že vám budú chutiť rovnako ako nám kedysi. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Moravské koláče plnené tvarohom a lekvárom – tradičné Hanácke koláčiky

Jednoduché kysnuté koláče z kyslej smotany podľa receptu zo starej knihy: Sú vynikajúce!

Kysnuté tvarohové koláče, ktoré vydržia dlho mäkké: Originál recept od babičky


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty