Tradičné sviatočné koláče od Trenčína – Mäkkučké ako páperko, voňavé a plné tých najlepších náplní

Tradičné sviatočné koláče od Trenčína
Tradičné sviatočné koláče od Trenčína

Obsah receptu

Ach, tie naše trenčianske koláče, to je ale dobrota! Tradičné sviatočné koláče od Trenčína sú mäkkučké ako páperko, voňavé a plné tých najlepších náplní. Tvarohová, maková, orechová – každá jedna poteší dušu i bruško. Upečte si ich aj vy a pripomeňte si chuť starých dobrých čias.

Pamätáte si, ako voňali koláče u starej mamy? Tak presne takéto vám dnes ponúkame. Tento recept je ako odkaz z minulosti, plný lásky a tradičnej chuti. Nech sa páči, zoberte si kúsok a nechajte sa uniesť spomienkami.

Tradičné sviatočné koláče od Trenčína

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

  • Kvások:
    • 320 ml teplého mlieka
    • 25 g čerstvého droždia
    • 2 lyžičky cukru
  • Cesto:
    • 500 g polohrubej múky
    • 1 lyžička soli
    • 90 g práškového cukru
    • 1 celé vajce
    • 100 g mäkkého masla
    • (Podľa potreby ďalšie teplé mlieko)
    • Múka na posypanie
    • 1 vajce na potretie koláča

Tvarohová plnka:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 celé vajce
  • 2 lyžice smotany na šľahanie (33 %)
  • Hrozienka podľa chuti

Maková plnka:

  • 150 g zomletého maku
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 35 g mäkkého masla
  • 100 ml horúcej vody

Orechová plnka:

  • 150 g zomletých vlašských orechov
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 vrecko škoricového cukru
  • 35 g mäkkého masla
  • 100 ml horúcej vody

Na dokončenie:

  • Sušené hrozienka na ozdobu
  • Papier na pečenie

Postup prípravy:

1. Príprava kvásku:

  • Do misky nalejte 320 ml teplého mlieka.
  • Pridajte 25 g čerstvého droždia a 2 lyžičky cukru.
  • Dobre premiešajte, aby sa droždie rozpustilo.
  • Misku prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste 10 minút, kým kvások nezačne peniť.

2. Príprava cesta:

  • Do veľkej misy preosejte 500 g polohrubej múky.
  • Pridajte 1 lyžičku soli a 90 g práškového cukru. Premiešajte suché ingrediencie.
  • Pridajte 1 celé vajce a 100 g mäkkého masla.
  • Vlejte pripravený kvások.
  • Všetko dôkladne premiešajte a vymieste hladké, pružné cesto.
  • Ak je cesto príliš husté, pridajte podľa potreby trochu teplého mlieka.
  • Miesite cesto, kým sa neprestane lepiť na ruky a je hladké.
  • Povrch cesta jemne posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku.
  • Misu s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 30 – 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Príprava tvarohovej plnky:

  • V miske zmiešajte 500 g plnotučného tvarohu, 3 lyžice práškového cukru a 1 vrecko vanilkového cukru.
  • Pridajte 1 celé vajce a 2 lyžice smotany na šľahanie.
  • Podľa chuti pridajte hrozienka.
  • Pomocou mixéra alebo ručne premiešajte, aby vznikla hladká a krémová plnka.

4. Príprava makovej plnky:

  • Do misky nasypte 150 g zomletého maku, 3 lyžice práškového cukru a 1 vrecko vanilkového cukru.
  • V hrnci rozpustite 35 g mäkkého masla v 100 ml horúcej vody.
  • Horúcou zmesou zalejte mak a dobre premiešajte, aby vznikla kompaktná plnka.

5. Príprava orechovej plnky:

  • Do misky nasypte 150 g zomletých vlašských orechov, 3 lyžice práškového cukru a 1 vrecko škoricového cukru.
  • V hrnci rozpustite 35 g mäkkého masla v 100 ml horúcej vody.
  • Horúcou zmesou zalejte orechy a dobre premiešajte.

6. Tvarovanie koláča:

  • Vykysnuté cesto vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú plochu.
  • Ak máte málo času, cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti a každú naplňte jednou z plniek.
  • Ak máte viac času, môžete cesto rozdeliť na viac menších častí a vytvoriť rôzne tvary a kombinácie plniek.
  • Z každej časti vytvarujte bochník a vyvaľkajte ho na požadovanú hrúbku (asi 1 cm).
  • Vyvaľkané cesto nechajte 10 minút odpočívať.

7. Plnenie koláča:

  • Na cesto naneste plnky podľa vlastnej fantázie. Môžete vytvoriť rôzne vzory alebo vrstvy.
  • Okraje cesta natrite rozšľahaným vajíčkom, aby boli po upečení pekne lesklé.
  • Tipy na plnenie:
    • Tradičné: Držte sa slovenskej tradície a použite tvarohovú, makovú a orechovú plnku.
    • Alternatívy: Môžete použiť aj slivkový alebo marhuľový lekvár, dusené jablká so škoricou alebo hrušky s vanilkou.
  • Po naplnení nechajte koláče ešte 15 minút kysnúť na plechu.

8. Dokončenie a pečenie:

  • Koláče ozdobte sušenými hrozienkami podľa vlastnej fantázie.
  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Plech vyložte papierom na pečenie, aby sa koláče neprilepili a rovnomerne upiekli.
  • Pečte koláče približne 20 minút, kým nie sú zlatisté.
  • Počas pečenia koláče sledujte, aby sa nespálili.

9. Servírovanie:

  • Po upečení nechajte koláče mierne vychladnúť na mriežke.
  • Podávajte ich ešte vlažné alebo úplne vychladnuté.
  • V reze sú koláče prepečené, nadýchané a pružné.

Tipy:

  • Kvások: Nebojte sa kvásku, je to základ úspechu! Nech je mliečko teplučké, droždie čerstvé a uvidíte, ako pekne nakysne.
  • Cesto: Miesenie je ako tanec, treba mu dať čas a lásku. Čím viac ho budete miesiť, tým bude cesto pružnejšie a koláče nadýchanejšie.
  • Plnky: Tu sa fantázii medze nekladú! Okrem tradičných môžete vyskúšať aj slivkový lekvár, jabĺčka so škoricou či hruštičky s vanilkou.
  • Pečenie: Každá rúra pečie inak, preto koláče počas pečenia strážte ako oko v hlave. Keď sú zlatisté, sú hotové!

Video recept:

Tak a je to! Naše trenčianske koláče sú hotové. Upečte si ich aj vy a podeľte sa o túto sladkú radosť s vašimi najbližšími. Verím, že vám budú chutiť rovnako ako nám kedysi. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Moravské koláče plnené tvarohom a lekvárom – tradičné Hanácke koláčiky

Jednoduché kysnuté koláče z kyslej smotany podľa receptu zo starej knihy: Sú vynikajúce!

Kysnuté tvarohové koláče, ktoré vydržia dlho mäkké: Originál recept od babičky


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty