Máte chuť na niečo rýchle, sýte a plné výrazných chutí? Potom je tento RECEPT na sedliacku omeletu s klobásou a cesnakom presne pre vás – je to skutočná španielska BOMBA na tanieri! Inšpirovaná tradičnými receptami, táto omeleta spája lahodné predvarené zemiaky, pikantné chorizo, voňavý cesnak a cibuľu, všetko zaliate nadýchanými vajíčkami a zapečené dozlatista. Je to jedlo, ktoré vás zasýti, zahreje a zaručene poteší vaše chuťové bunky. Ideálna voľba, keď potrebujete rýchlo vykúzliť niečo fantastické!
Príprava tejto sedliackej omelety je prekvapivo jednoduchá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár. Všetky ingrediencie sa postupne orestujú na jednej panvici, ktorá je vhodná aj do rúry, kde sa omeleta krásne dopečie. Výsledkom je šťavnaté a aromatické jedlo, ktoré môžete podávať ako hlavný chod, sýte raňajky alebo rýchlu večeru. Poďte si ju s nami pripraviť!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15-20 minút
- Čas varenia/pečenia: cca 20-23 minút
- Počet porcií/kusov: 1 omeleta (pre 2-3 osoby, priemer panvice cca 24-26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 5–6 ks stredne veľkých zemiakov (cca 500-600g, varný typ A alebo B – šalátové alebo prílohové)
- 6 ks vajec (veľkosť M)
- 80 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
- 1 PL olivového oleja
- 1 ks stredne veľkej cibule
- cca 150 g klobásy Chorizo (pikantnej alebo jemnej, podľa chuti)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Čerstvá pažítka (na posypanie, podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava základných surovín:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska (hrúbka cca 3-5 mm). Vložíme ich do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme približne 3–5 minút, len kým mierne nezmäknú (nemali by sa rozvariť, zostanú ešte polotvrdé). Následne zemiaky opatrne scedíme.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky alebo polkolieska. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno alebo prelisujeme. Klobásu Chorizo nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 0,5 cm. Pažítku umyjeme a nasekáme nadrobno.
Restovanie základu na panvici:
- Pripravíme si panvicu (s priemerom cca 24-26 cm), ktorá je vhodná na použitie v rúre. Na panvici rozohrejeme na strednom ohni 1 PL olivového oleja.
- Do rozpáleného oleja pridáme nasekaný cesnak a krátko ho orestujeme (len niekoľko sekúnd, aby nezhorkol). Hneď pridáme nakrájanú cibuľu, premiešame a restujeme spolu približne 2 minúty, kým cibuľa nezačne sklovatieť.
- K cibuli a cesnaku pridáme na kolieska nakrájané Chorizo. Všetko spolu premiešame a za občasného miešania opekáme na strednom plameni asi 5 minút, kým klobása nepustí tuk a pekne sa neopečie.
- Do zmesi na panvici pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky. Rýchlo premiešame a restujeme už len krátko, približne 30 sekúnd až 1 minútu, aby paprika uvoľnila farbu a vôňu, ale nezhorkla.
- Do panvice k orestovanému základu vsypeme predvarené a scedené zemiaky. Zľahka ich osolíme (ak sme nesolili vodu pri varení) a opatrne premiešame s ostatnými ingredienciami. Spolu opekáme ešte asi 1 minútu.
Dokončenie a zapekanie omelety:
- Vo väčšej mise dôkladne vyšľaháme metličkou 6 vajec spolu s 80 ml mlieka. Vaječnú zmes ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Pripravenou vaječnou zmesou rovnomerne zalejeme obsah panvice so zemiakmi a klobásou. Snažíme sa, aby vajcia prenikli všade medzi ingrediencie.
- Rúru predhrejeme na 200 °C (horný a dolný ohrev). Panvicu s omeletou vložíme do strednej časti predhriatej rúry.
- Omeletu pečieme približne 8–10 minút, alebo kým vaječná zmes nie je stuhnutá a na povrchu krásne zlatistá. Doba pečenia závisí od výkonu vašej rúry a hrúbky omelety – dôležité je, aby bola prepečená, ale stále šťavnatá.
- Upečenú sedliacku omeletu opatrne vyberieme z rúry. Posypeme ju hojne čerstvo nasekanou pažítkou a podávame teplú, nakrájanú na trojuholníky alebo štvorce, priamo z panvice alebo preloženú na tanier.
Videorecept
Tipy
- Namiesto klobásy Chorizo môžem použiť aj inú obľúbenú pikantnú klobásu, kvalitnú domácu klobásu alebo dokonca kúsky opečenej slaninky pre inú chuťovú variáciu.
- Ak chcem omeletu obohatiť o ďalšiu zeleninu, môžem spolu s cibuľou orestovať aj na pásiky nakrájanú červenú alebo zelenú papriku, prípadne pridať na konci restovania hrsť mrazeného hrášku.
- Pre syrovejší nádych môžem tesne pred dopečením posypať povrch omelety strúhaným syrom (napr. čedar, gouda alebo pikantný ovčí syr) a nechať ho v rúre krátko zapiecť, kým sa neroztopí.
- Ak chcem, aby bola vaječná zmes ešte nadýchanejšia, môžem skúsiť oddeliť žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahám s mliekom, soľou a korením, a z bielkov vyšľahám tuhý sneh, ktorý potom opatrne vmiešam do žĺtkovej zmesi.
Táto sedliacka omeleta je skvelým príkladom toho, ako z pár bežných surovín vykúzliť sýte a nesmierne chutné jedlo. Je ideálna na víkendové raňajky, rýchly obed či ľahkú večeru.
Recept je inšpirovaný verziou z Essen Rezepte, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.