Hľadáte RECEPT na tú najlepšiu omeletu, ktorá je skutočnou rýchlou bombou na raňajky, obed aj večeru? Táto fantastická omeleta s kúskami opečenej klobásy, roztopenou mozzarellou a sviežimi bylinkami vás zaručene dostane! Jej príprava je taká jednoduchá a rýchla, že ju zvládne aj úplný začiatočník, a výsledok je vždy dokonale chutný a sýty. Či už potrebujete energiu na celý deň, alebo si chcete dopriať niečo lahodné bez zdĺhavého varenia, tento recept určite stojí za vyskúšanie!
Kúzlo tejto omelety spočíva v kombinácii šťavnatej klobásy, ktorá tvorí základ, a nadýchanej vaječnej zmesi obohatenej o kyslú smotanu a čerstvé bylinky. Cherry paradajky dodávajú sviežosť a mozzarella sa postará o neodolateľne syrový zážitok. Krátke zapečenie v rúre na záver zabezpečí, že mozzarella bude krásne roztopená a povrch jemne zlatistý. Pripravte si túto dobrotu a presvedčte sa sami!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas smaženia/pečenia: cca 15-20 minút (smaženie 3-4 minúty + pečenie 8-10 minút)
- Počet porcií/kusov: 1 veľmi výdatná porcia alebo 2 menšie porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na omeletu s klobásou a mozzarellou:
- 6 ks menších, kvalitných klobás (napr. raňajkové, grilovacie alebo vaše obľúbené)
- 1 polievková lyžica masla (na vymastenie panvice)
- 4 ks vajec (veľkosť M)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1 polievková lyžica kyslej smotany (s obsahom tuku aspoň 16%)
- 1 menšia vetvička čerstvého kôpru (najemno nasekaného)
- 1 menšia vetvička čerstvej petržlenovej vňate (najemno nasekanej)
- 5–7 ks cherry paradajok
- 1 polievková lyžica hladkej múky (preosiatej)
- 125 g čerstvej mozzarelly (v náleve, dobre osušenej a nakrájanej na plátky)
Postup prípravy
Príprava ingrediencií:
- Klobásy (6 ks) nakrájajte na kolieska so šírkou približne 1,5 cm.
- Pripravte si panvicu, ktorá je vhodná aj na pečenie v rúre. Dôkladne ju vymastite maslom (1 PL). Do studenej vymastenej panvice rovnomerne rozložte nakrájané kúsky klobásy.
- Vo väčšej mise metličkou alebo vidličkou vyšľahajte vajcia (4 ks) so soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti. Pridajte kyslú smotanu (1 PL) a opäť premiešajte.
- Do vaječnej zmesi postupne vsypte preosiatu hladkú múku (1 PL) a všetko dôkladne miešajte, kým sa ingrediencie úplne nespoja a nevznikne hladká zmes bez hrudiek.
- Čerstvý kôpor a petržlenovú vňať (po 1 vetvičke) umyte, osušte a najemno nasekajte. Nasekané bylinky vmiešajte do pripravenej vaječnej zmesi.
- Cherry paradajky (5–7 ks) umyte a prekrojte ich na polovice. Odložte bokom.
- Mozzarellu (125 g) vyberte z nálevu, dobre ju osušte papierovou utierkou a nakrájajte na plátky hrubé cca 0,5 cm.
Príprava a pečenie omelety:
- Panvicu s vyskladanou klobásou postavte na sporák a na strednom ohni ju začnite rozohrievať. Klobásu opekajte z jednej strany dozlatista, potom kúsky obráťte.
- Opečenú klobásu v panvici rovnomerne zalejte pripravenou vaječnou zmesou s bylinkami.
- Na povrch vaječnej zmesi poukladajte prekrojené cherry paradajky (reznou stranou nahor).
- Prikryte panvicu pokrievkou a omeletu na miernom až strednom ohni opekajte (smažte) približne 3–4 minúty, alebo kým okraje nezačnú tuhnúť a spodok nie je zlatistý.
- Medzitým si predhrejte rúru na 180°C (teplovzdušnú na 160-165°C).
- Keď je omeleta zospodu čiastočne opečená, odokryte panvicu. Na vrch omelety rovnomerne poukladajte plátky pripravenej mozzarelly.
- Panvicu s omeletou opatrne vložte do predhriatej rúry a pečte približne 8–10 minút, alebo kým nie je mozzarella krásne roztopená, jemne zlatistá a vaječná zmes úplne stuhnutá.
- Hotovú zapečenú omeletu vyberte z rúry. Pred podávaním ju môžete posypať ďalšou čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Servírujte ihneď, teplú.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu a bohatšiu chuť niekedy pridám do vaječnej zmesi aj štipku údenej červenej papriky alebo najemno nasekanú jarnú cibuľku či pažítku. Tieto ingrediencie dodajú omelete zaujímavý šmrnc.
- Ak nemám práve poruke čerstvý kôpor a petržlenovú vňať, môžem samozrejme použiť aj sušené bylinky. V takom prípade ich však dávam o niečo menej (približne polovičné množstvo) a pridávam ich priamo do vaječnej zmesi ešte pred šľahaním, aby sa ich aróma stihla lepšie uvoľniť.
- Namiesto cherry paradajok rada používam aj na menšie kúsky nakrájanú klasickú mäsitú paradajku (z ktorej som predtým odstránila prebytočné jadierka a šťavu) alebo tenké plátky červenej či žltej papriky pre krajšiu farebnosť a ďalšiu chuťovú vrstvu.
- Ak mám rada pikantnejšie jedlá a chcem omelete dodať trochu “grádov”, zvyknem do vaječnej zmesi pridať pár kvapiek obľúbenej chilli omáčky alebo najemno nasekanú malú čerstvú chilli papričku (bez jadierok).
Táto najlepšia omeleta s klobásou a mozzarellou je skutočnou rýchlou bombou plnou chutí, ktorá vás zasýti a poteší kedykoľvek počas dňa. Je dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá vykúzliť niečo naozaj výnimočné. Vyskúšajte tento RECEPT a doprajte si skvelé jedlo bez zbytočnej námahy!
Recept je inšpirovaný verziou z Rýchlo a Chutne, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.