Search

Najlepšia pizza z lístkového cesta, akú ste kedy jedli: Hotová za pár minút a chutí božsky! (RECEPT)

pizza z lístkového cesta
pizza z lístkového cesta

Obsah receptu

Pokiaľ doma máte plát lístkového cesta a premýšľate, ako ho rýchlo a chutne využiť, tento recept na najlepšiu pizzu z lístkového cesta je presne to, čo hľadáte! Zabudnite na zdĺhavú prípravu klasického pizzového cesta – s týmto jednoduchým RECEPTOM si vykúzlite chrumkavú a lahodnú pizzu za pár minút, ktorá chutí priam božsky. Je to ideálna voľba na rýchlu večeru, nečakanú desiatu pre deti alebo ako originálne pohostenie pre návštevy. Jej najväčšou výhodou je, že si ju môžete obložiť presne tým, čo máte najradšej.

Táto pizza z lístkového cesta je skvelou alternatívou ku klasickej verzii, najmä keď vás tlačí čas, no nechcete sa vzdať pôžitku z domácej pizze. Lístkové cesto po upečení krásne “vyskočí” a vytvorí ľahučký a chrumkavý základ, ktorý sa dokonale snúbi s vašimi obľúbenými ingredienciami. V tomto recepte na pizzu z lístkového cesta vám ukážeme jednu z mnohých možných variácií s klobásou, syrom a zeleninou, no fantázii sa medze nekladú. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý si zamilujete!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10-15 minút
  • Čas pečenia: cca 20 minút
  • Počet kusov: 1 pizza (z 1 plátu lístkového cesta, pre cca 2-3 osoby)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

  • 1 plát rozvaľkaného lístkového cesta (cca 250-275 g)
  • ½ červenej papriky (kápia)
  • čierne olivy (vykôstkované), nakrájané na kolieska, podľa chuti
  • 100 g kvalitnej suchej klobásy (napr. papriková, Csabai), nakrájanej na tenké kolieska
  • 100 g plátkového syra čedar (alebo iného obľúbeného tvrdého syra, napr. eidam, gouda)
  • cca 100 g hustého paradajkového pyré (passaty) alebo kvalitného kečupu
  • cca 1 ČL sušeného oregana (alebo podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava surovín a cesta:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  2. Červenú papriku (kápiu) umyte, zbavte ju jadrovníka a bielých vnútorných častí. Polovicu papriky nakrájajte na tenké prúžky.
  3. Plátkový syr čedar (100 g) nakrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky či kocky. Klobásu (100 g) nakrájajte na tenké kolieska. Čierne olivy (ak používate) nakrájajte na kolieska.
  4. Plát lístkového cesta (ak nie je už na papieri na pečenie) opatrne preložte na pripravený plech.
  5. Po všetkých štyroch stranách cesta prehnite okraj široký približne 1 cm smerom dovnútra a jemne ho pritlačte vidličkou. Vytvoríte tak mierne vyvýšený okraj, ktorý pomôže udržať náplň a zároveň bude po upečení pekne chrumkavý.
  6. Vnútornú plochu cesta (okrem preložených okrajov) rovnomerne potrite paradajkovým pyré alebo kečupom (cca 100 g).

Obloženie a pečenie pizze:

  1. Na paradajkový základ najskôr rovnomerne rozprestrite pripravené kúsky syra čedar.
  2. Na syr poukladajte kolieska klobásy, prúžky červenej papriky a nakrájané čierne olivy.
  3. Nakoniec celú pizzu posypte sušeným oreganom (cca 1 ČL).
  4. Plech s pripravenou pizzou vložte do predhriatej rúry.
  5. Pečte pri teplote 200 °C po dobu približne 20 minút, alebo kým nie sú okraje lístkového cesta krásne zlatohnedé a nafúknuté, a syr na povrchu roztopený a jemne bublinkujúci.
  6. Upečenú pizzu z lístkového cesta vyberte z rúry a nechajte ju chvíľu (asi 2-3 minúty) mierne vychladnúť priamo na plechu. Potom ju nakrájajte na rezy alebo štvorce a ihneď servírujte.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chrumkavé okraje lístkového cesta ich môžem pred pečením zľahka potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Získajú tak aj krajšiu zlatistú farbu.
  2. Nebojte sa experimentovať s obložením! Namiesto klobásy môžem použiť šunku, kúsky kuracieho mäsa, tuniaka, alebo pripraviť vegetariánsku verziu s rôznymi druhmi zeleniny (napr. šampiňóny, kukurica, brokolica) a syrov (mozzarella, niva, feta).
  3. Ak mi zostanú odrezky z lístkového cesta pri tvarovaní okrajov, môžem z nich vykrojiť malé tvary (hviezdičky, srdiečka) a poukladať ich na okraj pizze pred pečením pre ešte zaujímavejší vzhľad.
  4. Pizza z lístkového cesta chutí najlepšie čerstvá a teplá. Môžem ju podávať ako hlavné jedlo s čerstvým zeleninovým šalátom, alebo ako chutné pohostenie na párty či stretnutí s priateľmi.

Táto najlepšia pizza z lístkového cesta je dôkazom, že aj za pár minút sa dá pripraviť niečo naozaj výnimočné a chutné. Je to skvelý spôsob, ako si rýchlo a jednoducho dopriať obľúbenú pizzu v trochu netradičnom, no o to zaujímavejšom prevedení!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty