Spomínate si na tie klasické zákusky z detstva, ktoré dokázali spojiť celú rodinu pri jednom stole? Presne taký je tento poctivý domáci koláč – jednoduchý, neuveriteľne chutný a pripravený z bežne dostupných a lacných surovín. Tento recept na pudingové rezy v sebe ukrýva dokonalú harmóniu chutí a textúr. Na spodku nájdete vláčny kakaový korpus, na ňom sa rozplýva zamatovo jemný vanilkový krém uvarený z mlieka a všetko je korunované lesklou čokoládovou polevou. Je to stávka na istotu, ktorá zaručene poteší každého maškrtníka a zmizne z plechu skôr, než sa nazdáte!
Nenechajte sa odradiť tromi vrstvami, príprava tohto koláča na plech je logická a prekvapivo jednoduchá. S naším podrobným a opraveným postupom, ktorý vám zaručí úspech, zvládnete uvariť dokonale hladký krém aj polevu bez jedinej hrudky. Výsledkom bude famózny zákusok, ktorý vyzerá, akoby ste strávili v kuchyni celý deň, no v skutočnosti je jeho príprava veľmi efektívna. Upečte si radosť, ktorá prevonia celý dom!
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia a varenia: cca 35-40 minút
- Čas tuhnutia: minimálne 2 hodiny
- Počet porcií: 1 hlbší plech (cca 25×35 cm)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kakaový korpus:
- 400 g hladkej múky (preosiatej)
- 200 g kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 3 ks vajec
- 3 PL kakaa (holandského typu)
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
Vanilkový krém:
- 1000 ml plnotučného mlieka
- 200 g kryštálového cukru
- 4 PL hladkej múky
- 2 PL kukuričného škrobu (napr. Zlatý klas)
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 1 PL masla
Na čokoládovú polevu:
- 250 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g mliečnej čokolády (nasekanej)
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 PL kakaa
- 1 ČL masla
Na navlhčenie korpusu:
- cca 100 ml mlieka (môže byť aj rum alebo káva)
Postup prípravy
Príprava a pečenie korpusu
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Hlbší plech (s rozmermi približne 25×35 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou, alebo ho vystelieme papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny.
- Za stáleho šľahania postupne tenkým prúdom prilievame olej a následne mlieko.
- V druhej mise si zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok a kakao. Túto sypkú zmes na dvakrát jemne vmiešame (stierkou alebo na najnižších otáčkach šľahača) do tekutej zmesi, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
- Cesto nalejeme na pripravený plech, rovnomerne ho rozotrieme a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 25–30 minút. Pomocou drevenej špajle otestujeme, či je korpus prepečený – ak po zapichnutí zostane čistá, je hotový. Korpus necháme na plechu úplne vychladnúť.
Príprava vanilkového krému a kompletizácia
- Pripravíme si krém. Do hrnca nalejeme približne 700 ml mlieka, pridáme cukor a dáme na strednom plameni zohrievať.
- Vo zvyšných 300 ml studeného mlieka metličkou dohladka rozmiešame hladkú múku, kukuričný škrob a vanilkový cukor. Dávame pozor, aby v zmesi neostali žiadne hrudky.
- Keď mlieko v hrnci začne vrieť, za stáleho a intenzívneho šľahania metličkou doň tenkým prúdom vlejeme škrobovú zmes. Teplotu mierne znížime a za stáleho miešania varíme 1-2 minúty, kým krém výrazne nezhustne do konzistencie hustého pudingu. Dôležité: Krém musí viditeľne vrieť a bublať, aby sa škrob a múka uvarili.
- Hustý krém odstavíme z tepla a okamžite doň vmiešame lyžicu masla, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s krémom.
- Vychladnutý korpus na plechu rovnomerne pokvapkáme alebo potrieme pripraveným mliekom, aby bol krásne vláčny.
- Na navlhčený korpus ihneď nalejeme ešte teplý vanilkový krém a rovnomerne ho rozotrieme po celej ploche. Koláč necháme pri izbovej teplote vychladnúť, potom ho vložíme aspoň na hodinu do chladničky, aby krém úplne stuhol.
Poleva a finálne dokončenie
- Na stuhnutý krém si pripravíme polevu. Postupujeme rovnako ako pri kréme: v troche studeného mlieka (cca 50 ml) rozmiešame cukor, škrob a kakao. Zvyšné mlieko (200 ml) privedieme v malom hrnci do varu.
- Do vriaceho mlieka vlejeme kakaovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý čokoládový puding (cca 1 minútu).
- Hrniec odstavíme z tepla. Do horúcej zmesi ihneď pridáme nasekanú čokoládu a lyžičku masla. Miešame, kým sa všetko nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá poleva.
- Polevu necháme pár minút vychladnúť, aby nebola vriaca, a následne ju nalejeme na vrch stuhnutého vanilkového krému. Opatrne ju rozotrieme a celý koláč vrátime do chladničky stuhnúť, ideálne na niekoľko hodín, najlepšie však cez noc.
Videorecept
Tipy
- Aby bol krém naozaj dokonale hladký a bez kožky, po uvarení ho ešte teplý prekryjem potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala celého jeho povrchu. Takto ho nechám chladnúť pred nanesením na korpus.
- Pre intenzívnejšiu chuť korpusu niekedy do mlieka na navlhčenie pridám lyžičku rumu alebo pár kvapiek silnej kávy.
- Namiesto mliečnej čokolády v poleve niekedy používam kvalitnú horkú čokoládu (aspoň 50 %). Poleva je potom menej sladká a má výraznejšiu kakaovú chuť.
- Tieto rezy sú skvelé samy o sebe, ale ak chcem slávnostnejšiu verziu, pred podávaním ozdobím každý kúsok kopčekom šľahačky a čerstvým ovocím, napríklad malinami alebo jahodami.
Tento recept je spoľahlivým sprievodcom k lahodnému, viacvrstvovému zákusku, ktorý si určite získa srdcia všetkých vašich blízkych. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Lezzetli Yemek Tarifleri, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.