Search

RECEPT na najlepšiu hruškovú marmeládu bez chémie. Len 4 suroviny!

hrušková marmeláda
hrušková marmeláda

Obsah receptu

Túžite po chuti pravej, poctivej domácej marmelády, ktorá neobsahuje žiadne zbytočné konzervanty a umelé prísady? Potom je tento RECEPT presne pre vás! Ukážeme si, ako si len zo štyroch základných surovín vykúzliť ten najlahodnejší hruškový poklad. Predstavte si sladkosť zrelých hrušiek dokonale prepojenú so sviežou, prenikavou arómou pomarančovej kôry. Je to hotová báseň v pohári, ktorá nádherne prevonia celú vašu kuchyňu a vráti vás do detstva. Tento jednoduchý recept na marmeládu bez chémie si absolútne zamilujete.

Samotná príprava je naozaj nenáročná a zvládne ju aj úplný začiatočník. Najdôležitejšia je trpezlivosť pri macerovaní ovocia a následné krátke varenie. Výsledkom bude úžasná marmeláda s kúskami ovocia, ktorá je skvelá nielen na raňajky, ale aj do koláčov či k syrom. Poďme na to, uvidíte, aká je to radosť!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas odležania (macerácie): 1.5 – 2 hodiny
  • Čas varenia: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: cca 3-4 poháre (s objemom cca 250-300 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1000 g zrelých, pevných hrušiek
  • 400 g kryštálového cukru
  • šťavy z ½ citróna
  • čerstvo nastrúhanej kôry z 1 veľkého pomaranča (v bio kvalite, chemicky neošetreného)

Postup prípravy

Príprava ovocia a macerácia:

  1. Hrušky dôkladne umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kocky. Nie je potrebné ich šúpať, v šupke je veľa pektínu, ktorý pomôže marmeláde prirodzene zhustnúť.
  2. Nakrájané hrušky vložíme do väčšieho, širokého hrnca. Pridáme k nim kryštálový cukor a čerstvo vytlačenú šťavu z polovice citróna. Všetko spolu dobre premiešame.
  3. Hrniec prikryjeme a zmes necháme postáť pri izbovej teplote 1,5 až 2 hodiny. Počas tejto doby hrušky pustia vlastnú šťavu a cukor sa čiastočne rozpustí.

Varenie a finalizácia marmelády:

  1. Hrniec s odležanými hruškami postavíme na sporák a zmes na strednom plameni privedieme do varu.
  2. Keď marmeláda začne vrieť, znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme približne 15 minút, kým hrušky nezmäknú.
  3. Následne odokryjeme, pridáme čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru a za stáleho miešania varíme ďalších 5-7 minút, aby sa odparila prebytočná tekutina a marmeláda zhustla.
  4. Dôležité: Ak preferujete úplne hladkú marmeládu, teraz je ten správny čas odstaviť ju z plameňa a opatrne rozmixovať ponorným mixérom do požadovanej konzistencie.

Plnenie do pohárov:

  1. Ešte horúcou marmeládou ihneď plníme vopred pripravené, dokonale čisté a vysterilizované poháre. Plníme ich takmer po okraj.
  2. Poháre pevne uzavrieme sterilnými viečkami, otočíme hore dnom na približne 5-10 minút a potom ich necháme voľne vychladnúť zabalené v deke alebo utierke. Vychladnuté skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Videorecept

Tipy

  1. Vždy používam čo najširší hrniec. Čím je väčšia plocha odparovania, tým rýchlejšie marmeláda zhustne a nemusím ju tak dlho variť, vďaka čomu si zachová viac vitamínov a krajšiu farbu.
  2. Pre slávnostnejšiu, vianočnú verziu rada do marmelády pri varení pridávam aj kúsok celej škorice, jednu hviezdičku badiánu alebo pár klinčekov. Pred plnením do pohárov ich samozrejme vyberiem.
  3. Skúšku hustoty robím tak, že na malý tanierik, ktorý som si vopred dala vychladiť do mrazničky, kvapnem lyžičku horúcej marmelády. Počkám minútku a ak po prechode prstom ostane cestička, je hotová.
  4. Táto marmeláda nie je fantastická len na chlieb s maslom. Ja ju milujem ako plnku do palaciniek, na vylepšenie bieleho jogurtu alebo ako sladkú bodku k doske s vyzretými syrmi.

Verím, že vás tento jednoduchý recept presvedčil, že domáce zaváranie nie je žiadna veda. Radosť z vlastnoručne naplnených pohárov plných voňavej dobroty je na nezaplatenie. Užite si chuť poctivých domácich raňajok!

Recept je inšpirovaný verziou od Milenia КулинарныеPецепты, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty