Search

Recept na najjemnejšie fašírky so zemiakmi: Tajomstvo je v jednej surovine, ktorú máte doma

Fašírky so zemiakmi
Fašírky so zemiakmi

Obsah receptu

Publikované: 12. októbra 2025, 04:00

Dlho som hľadal spôsob, ako pripraviť fašírky, ktoré by neboli suché, ale krásne šťavnaté. Tajomstvo som objavil v jednej bežnej surovine, ktorú máme všetci doma – v surových zemiakoch. Vďaka nim sú tieto fašírky neuveriteľne jemné a vláčne. Je to môj tajný trik na dokonalý výsledok.

Celé jedlo sa navyše dokončí v jednoduchej smotanovej omáčke priamo na panvici. Je to rýchla a fantasticky chutná večera, ktorú si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte a presvedčte sa sami!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 12 kusov (3-4 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Z jednej panvice

Potrebujeme

Fašírky:

  • 350 g mletého mäsa (mix)
  • 350 g zemiakov (surových)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 1 ČL provensálskych byliniek
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • olej na vyprážanie

Omáčka:

  • 100 g kyslej smotany (aspoň 16%)
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 75 ml vody (alebo vývaru)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvý kôpor na posypanie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte mäsovú zmes. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájajte na veľmi jemné kocky.
  2. Teraz kľúčový krok: Nastrúhané zemiaky vložte do čistej utierky alebo do rúk a poriadne z nich vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Vďaka tomu nebudú fašírky vodnaté a budú lepšie držať tvar.
  3. V mise zmiešajte mleté mäso, vyžmýkané zemiaky a najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte soľ, čierne korenie a provensálske bylinky.
  4. Rukami dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Z vlhkej zmesi tvarujte fašírky veľkosti dlane.
  5. Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja. Fašírky opekajte na strednom ohni z každej strany dozlatista, približne 3–4 minúty z každej strany.
  6. Kým sa fašírky opekajú, v malej miske metličkou zmiešajte kyslú smotanu, paradajkový pretlak, vodu, soľ a korenie na hladkú omáčku.
  7. Keď sú všetky fašírky opečené, vráťte ich naspäť do tej istej panvice. Zalejte ich pripravenou omáčkou.
  8. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni všetko spolu duste 5–10 minút, aby sa chute prepojili a omáčka jemne zhustla.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nevynechajte žmýkanie: Opakovanie je matka múdrosti. Vyžmýkanie vody zo zemiakov je naozaj najdôležitejší krok celého receptu. Zaručíte si tak, že fašírky budú kompaktné a nebudú sa pri opekaní rozpadať.
  2. Pridajte cesnak: Ak máte radi cesnakovú chuť, pridajte do mäsovej zmesi aj 1-2 prelisované strúčiky cesnaku. Skvele sa hodí k zemiakom a mäsu.

Jednoduché variácie

  • Verzia pečená v rúre: Ak sa chcete úplne vyhnúť vyprážaniu, vytvarované fašírky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 200 °C asi 20 minút. Potom ich preložte do zapekacej misy, zalejte omáčkou a dajte zapiecť ešte na 10 minút.
  • S hubami: Kým opekáte fašírky, na druhej panvici si na masle orestujte nakrájané šampiňóny. Pridajte ich do omáčky tesne pred zaliatím fašírok.

Hotové fašírky podávajte preliate omáčkou, posypané čerstvým kôprom. Ako príloha sa skvele hodí zemiaková kaša alebo len čerstvý chlieb.

Recept vychádza z verzie od Easy Recipe, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty