Existujú jedlá, ktoré patria k absolútnym stáliciam a pilierom tradičnej českej a slovenskej kuchyne. Medzi ne neodmysliteľne patrí aj kombinácia pomaly pečenej bravčovej krkovičky, sladkastej dusenej kyslej kapusty a nadýchanej knedle. Tento overený recept vás prevedie prípravou šťavnatej krkovičky pečenej na cibuli a cesnaku, lahodnej kapusty dochutenej jabĺčkom a zahustenej strúhaným zemiakom, a navyše pridáva aj bonus v podobe jednoduchej cibuľovej omáčky pripravenej z chutného výpeku.
Hoci sa môže zdať, že príprava “Vepřo knedlo zelo” je zložitá, s týmto receptom to zvládnete. Kľúčom je pomalé pečenie mäsa, aby zostalo krásne mäkké a šťavnaté, a správne dochutenie kapusty, aby bola príjemne sladkokyslá. Cibuľová omáčka z výpeku je skvelým doplnkom, ktorý celé jedlo ešte viac pozdvihne. Pripravte si tento klasický pokrm na nedeľný obed a vychutnajte si poctivú domácu chuť, ktorá nikdy nesklame.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia/dusenia: cca 2 – 2.15 hodiny
- Počet porcií: 2-3
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na mäso a omáčku:
- 500-600 g bravčovej krkovičky vcelku
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1-2 polievkové lyžice bravčovej masti (alebo rastlinného oleja)
- 1 ks veľkej cibule (na pečenie pod mäso)
- cca 150-200 ml horúcej vody alebo vývaru (na podlievanie mäsa)
- cca 1 polievková lyžica hladkej múky (na omáčku)
- cca 150 ml vody alebo vývaru (do omáčky)
Kapusta:
- 1 polievková lyžica bravčovej masti alebo oleja
- 50 g údenej slaniny
- 1 ks cibule
- 1 balenie (cca 500 g) kyslej bielej kapusty
- 1 ks bobkového listu
- 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1 ks menšieho kyslejšieho jablka
- 1 menší zemiak (varný typ B alebo C)
- 1-2 čajové lyžičky kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- cca 50-100 ml vody na podliatie
Na servírovanie:
- Parená knedľa (domáca alebo kúpená)
Postup prípravy
Pečenie mäsa:
- Rúru predhrejte na 160 °C (teplovzdušnú na 140°C). Pripravte si pekáč s pokrievkou (alebo pekáč a alobal).
- Bravčovú krkovičku vcelku umyte a dôkladne osušte papierovými utierkami. Zo všetkých strán ju osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a potrite prelisovaným alebo najemno nasekaným cesnakom.
- V pekáči na sporáku rozohrejte masť alebo olej. Mäso na ňom sprudka opečte zo všetkých strán dozlatista, aby sa zatiahlo. Opečené mäso vyberte a odložte na chvíľu bokom.
- Do výpeku v pekáči pridajte 1 veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno a krátko ju orestujte dosklovita.
- Na orestovanú cibuľu položte opečené mäso. Podlejte horúcou vodou alebo vývarom (cca 150-200 ml).
- Pekáč prikryte pokrievkou alebo ho pevne uzavrite alobalom. Vložte do predhriatej rúry a pečte prikryté pri 160°C približne 1,5 hodiny.
- Po 1,5 hodine odstráňte pokrievku/alobal, mäso polejte výpekom a zvýšte teplotu rúry na 180°C (teplovzdušnú na 160°C).
- Dopekajte odkryté ešte približne 30-45 minút, kým nie je mäso úplne mäkké a na povrchu pekne zlatisté. Počas dopekania ho podľa potreby polievajte výpekom. Celkový čas pečenia je cca 2 až 2 hodiny a 15 minút.
- Upečené mäso vyberte z pekáča, zabaľte ho do alobalu a nechajte aspoň 10-15 minút odpočívať pred krájaním. Výpek s cibuľou si odložte na prípravu omáčky.

Príprava kapusty (počas pečenia mäsa):
- Kyslú kapustu sceďte (lák môžete čiastočne odložiť na prípadné dochutenie). Ak je kapusta príliš kyslá alebo slaná, môžete ju krátko prepláchnuť studenou vodou a dobre vyžmýkať. Ak je príliš dlhá, môžete ju prekrojiť.
- Slaninu nakrájajte na malé kocky. Cibuľu (tú ku kapuste) nakrájajte nadrobno.
- V hrnci rozohrejte 1 PL masti alebo oleja (alebo použite tuk vypečený zo slaniny). Opečte na ňom kocky slaniny dochrumkava.
- Pridajte cibuľu a restujte dosklovita.
- Pridajte pripravenú kyslú kapustu, bobkový list, drvenú rascu, trochu soli a čierneho korenia. Premiešajte.
- Podlejte trochou vody (cca 50-100 ml), prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste približne 15-20 minút, kým kapusta nezačne mäknúť.
- Medzitým ošúpte jablko a zemiak a oboje nastrúhajte najemno.
- K podusenej kapuste pridajte nastrúhané jablko a zemiak a kryštálový cukor. Dobre premiešajte. Ak je zmes príliš suchá, pridajte ešte trochu vody.
- Za občasného miešania duste odkryté ďalších cca 15-20 minút, kým nie je kapusta aj zemiak úplne mäkké a šťava sa prirodzene nezahustí od zemiaku.
- Na záver kapustu ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou, cukrom, prípadne trochou octu alebo odloženého láku z kapusty pre výraznejšiu kyslosť.
Príprava cibuľovej omáčky:
- Výpek z pečenia mäsa (aj s pečenou cibuľou) zlejte do menšieho hrnca. Ak je na povrchu príliš veľa tuku, opatrne ho lyžicou odoberte.
- Pridajte cca 150 ml vody alebo vývaru a priveďte k varu.
- V malej miske alebo hrnčeku rozmiešajte 1 polievkovú lyžicu hladkej múky s trochou studenej vody na hladkú kašičku (závarku).
- Za stáleho miešania metličkou vlejte závarku do vriaceho výpeku.
- Na miernom ohni povarte za občasného miešania približne 5-10 minút, kým omáčka nezhustne a múka sa neprevarí. Ak chcete omáčku hladšiu, môžete ju krátko rozmixovať tyčovým mixérom.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Servírovanie:
- Odpočinuté pečené mäso nakrájajte ostrým nožom na plátky.
- Na tanier naservírujte plátky mäsa, pridajte porciu dusenej kyslej kapusty a obľúbenú knedľu (napr. parenú žemľovú alebo zemiakovú).
- Mäso a knedľu prelejte pripravenou cibuľovou omáčkou z výpeku. Ihneď podávajte.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť mäsa môžete krkovičku deň vopred naložiť do marinády zo soli, korenia, cesnaku a trochy oleja.
- Namiesto strúhaného zemiaku môžete kapustu zahustiť aj klasickou svetlou zápražkou z masla a múky.
- Ak máte radi sladšiu kapustu, pridajte viac cukru alebo nastrúhaného jablka. Pre kyslejšiu chuť pridajte ocot alebo lák z kapusty.
- Cibuľová omáčka z výpeku je chutná, ale ak preferujete klasiku, môžete mäso podávať len s výpekom alebo omáčku vynechať.

Pečená krkovička s dusenou kapustou a cibuľovou omáčkou je overený recept na tradičné jedlo, ktoré vždy poteší. Vychutnajte si túto klasiku!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.