Máte doma starší, obschnutý chlieb a je vám ľúto ho vyhodiť? V žiadnom prípade to nerobte! Máme pre vás fantastický RECEPT, ako z neho vykúzliť tú najlepšiu večeru – chrumkavé chlebové fašírky. A poviem vám, sú tak dobré, že sú možno ešte lepšie ako tie mäsové! Vďaka cesnaku, majoránke a bujónu majú plnú, voňavú chuť a na povrchu sú krásne chrumkavé. Je to geniálne, lacné a neskutočne chutné jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina a nikto ani len nebude tušiť, že je bez mäsa.
Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Chlieb sa namočí do voňavého bujónu, pridajú sa vajíčka, koreniny na dochutenie a strúhanka na zahustenie. Potom už len tvarujete placky a smažíte dozlatista. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať zvyšky a pripraviť plnohodnotné a sýte jedlo, ktoré nestojí takmer nič.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas odležania: 30 minút
- Čas smaženia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: cca 8-10 fašírok
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 300 g staršieho chleba (ideálne pšenično-ražného)
- 500 ml horúcej vody
- 1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu
- 2 vajcia
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL sušenej majoránky
- ½ ČL drvenej rasce
- ½ ČL mletej červenej papriky
- čerstvo mleté čierne korenie
- 3-4 PL strúhanky (na zahustenie, podľa potreby)
- strúhanka na obaľovanie
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy
Postup krok za krokom:
- V miske si v 500 ml horúcej vody metličkou dôkladne rozpustíme kocku bujónu.
- Chlieb nalámeme na menšie kusy, zalejeme ho horúcim bujónom a necháme asi 20 minút postáť, kým úplne nenasiakne a nezmäkne.
- Namočený chlieb poriadne roztlačíme vidličkou na kašovitú hmotu.
- K chlebovej hmote pridáme vajcia, najemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
- Dochutíme všetkými koreninami: majoránkou, drvenou rascou, mletou paprikou a čiernym korením. Soľ zvyčajne nie je potrebná, keďže bujón je slaný, ale na záver môžete ochutnať.
- Zmes postupne zahusťujeme strúhankou. Pridávame toľko, aby vznikla hmota, z ktorej sa dajú dobre tvarovať fašírky. Necháme ešte 10 minút postáť, aby strúhanka napučala.
- Z pripravenej zmesi tvarujeme vlhkými rukami fašírky veľkosti dlane, ktoré zľahka obalíme v ďalšej strúhanke.
- Na panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni dostatočnú vrstvu oleja.
- Fašírky smažíme z každej strany približne 4-5 minút dozlatista a dochrumkava.
- Hotové fašírky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
- Podávame ešte teplé so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou, alebo len tak s horčicou a čerstvým chlebom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť niekedy do chlebovej zmesi nastrúham aj kúsok syra, napríklad údeného oštiepka. To je potom úplná delikatesa.
- Namiesto sušenej majoránky je vo fašírkach výborná aj čerstvá nasekaná petržlenová vňať.
- Ak sa mi zdá zmes stále príliš riedka, namiesto ďalšej strúhanky niekedy pridám lyžicu detskej krupice. Krásne to zmes spojí.
- Ak sa chcem vyhnúť smaženiu, fašírky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre pri 200°C asi 25-30 minút, v polovici ich otočím.
Verím, že vám tento jednoduchý recept príde vhod, keď budete potrebovať rýchlo a lacno navariť. Je to skvelý príklad toho, že aj zo starého chleba sa dá vykúzliť naozajstná pochúťka. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili.