Search

Nevyhadzujte starý chlieb! Urobte si tieto fantastické chlebové fašírky. Sú lepšie ako mäsové

chlebové fašírky
chlebové fašírky

Obsah receptu

Máte doma starší, obschnutý chlieb a je vám ľúto ho vyhodiť? V žiadnom prípade to nerobte! Máme pre vás fantastický RECEPT, ako z neho vykúzliť tú najlepšiu večeru – chrumkavé chlebové fašírky. A poviem vám, sú tak dobré, že sú možno ešte lepšie ako tie mäsové! Vďaka cesnaku, majoránke a bujónu majú plnú, voňavú chuť a na povrchu sú krásne chrumkavé. Je to geniálne, lacné a neskutočne chutné jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina a nikto ani len nebude tušiť, že je bez mäsa.

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Chlieb sa namočí do voňavého bujónu, pridajú sa vajíčka, koreniny na dochutenie a strúhanka na zahustenie. Potom už len tvarujete placky a smažíte dozlatista. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať zvyšky a pripraviť plnohodnotné a sýte jedlo, ktoré nestojí takmer nič.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas odležania: 30 minút
  • Čas smaženia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 8-10 fašírok
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 300 g staršieho chleba (ideálne pšenično-ražného)
  • 500 ml horúcej vody
  • 1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu
  • 2 vajcia
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL sušenej majoránky
  • ½ ČL drvenej rasce
  • ½ ČL mletej červenej papriky
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 3-4 PL strúhanky (na zahustenie, podľa potreby)
  • strúhanka na obaľovanie
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup prípravy

Postup krok za krokom:

  1. V miske si v 500 ml horúcej vody metličkou dôkladne rozpustíme kocku bujónu.
  2. Chlieb nalámeme na menšie kusy, zalejeme ho horúcim bujónom a necháme asi 20 minút postáť, kým úplne nenasiakne a nezmäkne.
  3. Namočený chlieb poriadne roztlačíme vidličkou na kašovitú hmotu.
  4. K chlebovej hmote pridáme vajcia, najemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  5. Dochutíme všetkými koreninami: majoránkou, drvenou rascou, mletou paprikou a čiernym korením. Soľ zvyčajne nie je potrebná, keďže bujón je slaný, ale na záver môžete ochutnať.
  6. Zmes postupne zahusťujeme strúhankou. Pridávame toľko, aby vznikla hmota, z ktorej sa dajú dobre tvarovať fašírky. Necháme ešte 10 minút postáť, aby strúhanka napučala.
  7. Z pripravenej zmesi tvarujeme vlhkými rukami fašírky veľkosti dlane, ktoré zľahka obalíme v ďalšej strúhanke.
  8. Na panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni dostatočnú vrstvu oleja.
  9. Fašírky smažíme z každej strany približne 4-5 minút dozlatista a dochrumkava.
  10. Hotové fašírky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
  11. Podávame ešte teplé so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou, alebo len tak s horčicou a čerstvým chlebom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte lepšiu chuť niekedy do chlebovej zmesi nastrúham aj kúsok syra, napríklad údeného oštiepka. To je potom úplná delikatesa.
  2. Namiesto sušenej majoránky je vo fašírkach výborná aj čerstvá nasekaná petržlenová vňať.
  3. Ak sa mi zdá zmes stále príliš riedka, namiesto ďalšej strúhanky niekedy pridám lyžicu detskej krupice. Krásne to zmes spojí.
  4. Ak sa chcem vyhnúť smaženiu, fašírky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre pri 200°C asi 25-30 minút, v polovici ich otočím.

Verím, že vám tento jednoduchý recept príde vhod, keď budete potrebovať rýchlo a lacno navariť. Je to skvelý príklad toho, že aj zo starého chleba sa dá vykúzliť naozajstná pochúťka. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty