Search

Netradičný koláč s celými jablkami, ktorý ohúri každú návštevu: Tento recept musíte poznať!

Koláč s celými jablkami
Koláč s celými jablkami, zdroj: AI

Obsah receptu

Hľadáte dezert, ktorý je nielen neuveriteľne chutný, ale aj vizuálne ohromujúci a zaručene prekvapí každú vašu návštevu? Potom ste na správnom mieste! Tento netradičný koláč s celými jablkami, naplnenými voňavou zmesou hrozienok, orechov a škorice, ukrytými v lahodnom tvarohovom kréme na krehkom ceste, je presne takým skvostom. Je to recept, ktorý jednoducho musíte poznať, ak chcete posunúť svoje pekárske umenie na novú úroveň a pripraviť niečo skutočne originálne a nezabudnuteľné.

Hoci sa môže zdať, že príprava koláča s celými jablkami je zložitá, s naším podrobným návodom to zvládnete hravo. Každé sústo je dokonalou symfóniou chutí – sladkosť jabĺk a hrozienok, chrumkavosť orechov, vôňa škorice a koňaku, jemnosť tvarohového krému a krehkosť maslového cesta. Tento koláč je ideálny na slávnostné príležitosti, rodinné posedenia, alebo len tak, keď si chcete dopriať niečo výnimočné.

  • (Použitá forma v recepte je okrúhla koláčová forma s priemerom cca 24-26 cm)
  • Čas prípravy: cca 50 minút (aktívna práca vrátane prípravy všetkých komponentov)
  • Čas chladenia cesta: minimálne 30-60 minút
  • Čas pečenia: 40-45 minút
  • Čas chladnutia kolácha: minimálne 1-2 hodiny pred krájaním
  • Počet porcií/kusov: 1 koláč (cca 8-10 porcií)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na krehké cesto si pripravte:

  • 100 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 40 g kyslej smotany (napr. 14-16% tuku)
  • 30 g kryštálového alebo práškového cukru
  • 200 g hladkej múky (preosiatej)
  • 5 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1 ČL)
  • 1 ks vaječného žĺtka (izbovej teploty)

Na lahodný tvarohový krém budete potrebovať:

  • 450 g jemného tvarohu (nie hrudkovitého, môže byť plnotučný alebo polotučný)
  • 150 g kyslej smotany (napr. 14-16% tuku)
  • 100 g práškového cukru (preosiateho)
  • 50 g detskej krupice (jemnej)
  • 2 ks celých vajec (veľkosť M alebo L, izbovej teploty)
  • 1 ks vaječného bielka (izbovej teploty)

A na voňavú jablkovú náplň:

  • 4 ks stredne veľkých jabĺk (pevnejšej, sladkokyslej odrody, napr. Gala, Jonagold)
  • 50 g hrozienok
  • 50 g vlašských alebo lieskových orechov (nahrubo nasekaných)
  • 2–3 PL koňaku (alebo rumu; pre nealkoholickú verziu môžete použiť jablkovú šťavu)
  • 1 ČL mletej škorice (alebo podľa chuti)
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)

Na prípravu formy:

  • trochu masla alebo rastlinného oleja na vymazanie
  • hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie

Postup prípravy

Príprava krehkého cesta a jeho odpočinok v chlade:

  1. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu a vaječný žĺtok a opäť krátko prešľaháme, kým sa ingrediencie nespoja.
  2. Do tekutej zmesi postupne stierkou alebo pri nízkych otáčkach šľahača zapracujeme preosiatu hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Vymiešame len dovtedy, kým sa suroviny nespoja do kompaktného cesta.
  3. Cesto vyberieme na pracovnú dosku, rýchlo ho spracujeme do tvaru gule, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky odpočívať aspoň na 30 minút, ideálne na 1 hodinu.

Príprava jabĺk a voňavej plnky do nich:

  1. Kým cesto chladne, pripravíme si jablkovú náplň. Jablká dôkladne umyjeme a osušíme. Pomocou ostrého noža alebo špeciálneho vykrajovača na jadrovníky opatrne odstránime stredovú časť s jadierkami z každého jablka tak, aby jablko zostalo vcelku a na spodnej časti neporušené (vykrajujeme z vrchnej strany, od stopky). Snažíme sa vytvoriť dostatočne veľký otvor na naplnenie.
  2. V menšej miske zmiešame hrozienka, nahrubo nasekané orechy, koňak (alebo jeho nealkoholickú alternatívu), mletú škoricu a vanilkový cukor. Dôkladne premiešame.
  3. Pripravenou hrozienkovo-orechovou zmesou opatrne naplníme otvory vo vykrojených jablkách.

Vytvorenie jemného tvarohového krému:

  1. Vo väčšej mise zmiešame jemný tvaroh, kyslú smotanu, preosiaty práškový cukor a detskú krupicu.
  2. Postupne pridáme 2 celé vajcia a 1 vaječný bielok (zostávajúci žĺtok sme použili do cesta). Všetko spolu dôkladne vyšľaháme alebo premiešame metličkou na hladký krém bez hrudiek.

Skladanie originálneho jablkového koláča:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Okrúhlu koláčovú formu (s priemerom cca 24-26 cm) dôkladne vymažeme maslom alebo olejom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou.
  2. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky. Na jemne pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkáme na kruh o niečo väčší ako je priemer formy, alebo ho rukami roztlačíme priamo do formy tak, aby pokrylo dno aj okraje do výšky cca 2-3 cm.
  3. Povrch cesta vo forme na niekoľkých miestach popicháme vidličkou.
  4. Do formy vystlanej cestom opatrne rozmiestnime naplnené celé jablká (otvorom s plnkou nahor).
  5. Medzery medzi jablkami a okolo nich rovnomerne vyplníme pripraveným tvarohovým krémom. Krém by mal siahať približne do rovnakej výšky ako jablká, alebo ich môže aj mierne prekrývať.

Pečenie dozlatista a zaslúžené chladnutie pred podávaním:

  1. Pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C približne 40–45 minút. Koláč je upečený, keď je cesto na okrajoch zlatisté a tvarohový krém pevný a zľahka zhnednutý na povrchu. Jablká by mali byť mäkké.
  2. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť vo forme na mriežke, ideálne aspoň 1-2 hodiny, alebo aj dlhšie. Správne vychladnutý koláč sa bude lepšie krájať a chute sa pekne prepoja.
  3. Pred podávaním môžeme koláč zľahka posypať práškovým cukrom. Krájame ho opatrne, snažíme sa rezať pomedzi jablká.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento koláč vyberám pevnejšie odrody jabĺk, ktoré si aj po upečení zachovajú svoj tvar a nerozvaria sa, napríklad Gala, Jonagold, Idared alebo Braeburn.
  2. Hrozienka môžem pred pridaním do náplne namočiť na pár minút do horúcej vody alebo priamo do koňaku/rumu, budú tak ešte šťavnatejšie a chutnejšie.
  3. Namiesto vlašských alebo lieskových orechov môžem do jablkovej náplne použiť aj mandľové lupienky, pekanové orechy alebo dokonca nasekané sušené marhule či slivky pre inú chuťovú variáciu.
  4. Tento netradičný jablkový koláč chutí výborne samotný, ale pre ešte dokonalejší zážitok ho môžem podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny, kopčekom čerstvo vyšľahanej šľahačky alebo preliaty trochou karamelovej omáčky.

Veríme, že tento recept na netradičný koláč s celými jablkami vás nadchne rovnako ako nás. Je to skutočná pastva pre oči aj chuťové poháriky, ktorou zaručene ohúrite každú návštevu!

Recept je inšpirovaný verziou od Есть Поесть, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty