Search

Japonské soufflé palacinky krok za krokom: RECEPT na úžasne nadýchanú a vláčnu dobrotu.

japonské soufflé palacinky
Japonské soufflé palacinky

Obsah receptu

Pokiaľ milujete extrémne nadýchané a jemné pokrmy, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach, potom tento jedinečný recept na japonské soufflé palacinky musíte jednoznačne vyskúšať! Sú to malé obláčiky dokonalosti, ktoré vás prenesú priamo do nebies. Vďaka cmaru a citrónovej kôre či šťave majú príjemne sviežu chuť a ich príprava, hoci vyžaduje trochu trpezlivosti pri pečení, nie je vôbec zložitá. Tento RECEPT na úžasne nadýchanú a vláčnu dobrotu je ideálny na víkendové raňajky, luxusný brunch alebo ako originálny dezert, ktorým ohúrite každú návštevu.

Kúzlo týchto japonských soufflé palaciniek spočíva v starostlivo pripravenom ceste, kde kľúčovú úlohu zohráva dokonale vyšľahaný sneh z bielkov, ktorý sa opatrne vmiešava do žĺtkového základu. Špeciálny spôsob pomalého pečenia na panvici pod pokrievkou s pridaním pár kvapiek vody pre vytvorenie pary zabezpečí, že palacinky krásne narastú do výšky a zostanú neuveriteľne ľahučké a vláčne. Tento recept na japonské palacinky vám krok za krokom ukáže, ako si túto delikatesu pripraviť doma.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20-25 minút
  • Čas pečenia: približne 10-15 minút na jednu dávku (pečú sa postupne)
  • Počet kusov: približne 6-8 menších a vyšších palaciniek (v závislosti od veľkosti)
  • Náročnosť: Stredná (vyžaduje starostlivú prácu so snehom a špecifický spôsob pečenia)

Potrebujeme

  • 125 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej)
  • ¼ ČL jedlej sódy (sóda bikarbóna)
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 1 vaječný žĺtok (z vajíčka veľkosti M alebo L)
  • 3 vaječné bielky (z vajíčok veľkosti M alebo L, ideálne izbovej teploty)
  • 25 g rozpusteného (ale nie horúceho) masla
  • 150 ml cmaru (alebo kefíru, acidofilného mlieka)
  • 30 g kryštálového cukru (alebo jemného kryštálového, do snehu)
  • nastrúhaná kôra z ¼ BIO citróna (chemicky neošetreného)
  • ½ ČL čerstvej citrónovej šťavy (do snehu)
  • (voliteľné) Trochu oleja alebo masla na potretie panvice

Postup prípravy

Príprava základného cesta:

  1. Vo väčšej mise metličkou alebo vidličkou dobre premiešajte cmar (150 ml) s vaječným žĺtkom (1 ks) a čerstvo nastrúhanou kôrou z ¼ BIO citróna. (Alternatívne môžete namiesto citrónovej kôry použiť 1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty pre vanilkovú príchuť).
  2. Keď sa tekuté ingrediencie prepoja, pridajte do zmesi rozpustené (vychladnuté) maslo (25 g) a všetko znova dôkladne zamiešajte.
  3. V inej, menšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (125 g) s kypriacim práškom do pečiva (½ ČL), jedlou sódou (¼ ČL) a štipkou soli.
  4. Sypkú zmes postupne, ideálne na dvakrát až trikrát, pridávajte k tekutej zmesi v prvej mise a metličkou alebo stierkou jemne miešajte, len kým sa ingrediencie nespoja a nezískate hladkú zmes bez veľkých hrudiek. Dôležité: Cesto príliš nemiešajte, aby nebolo tuhé. Pár malých hrudiek nevadí.

Príprava snehu a spojenie s cestom:

  1. V dokonale čistej a suchej mise začnite šľahať vaječné bielky (3 ks, izbovej teploty) s ½ ČL čerstvej citrónovej šťavy. Šľahajte elektrickým šľahačom najprv na nižších otáčkach, kým sa nevytvorí jemná pena.
  2. Postupne, za stáleho šľahania na stredných až vyšších otáčkach, pridávajte po častiach (ideálne na trikrát) kryštálový cukor (30 g). Pokračujte v šľahaní, kým nevznikne veľmi pevný, hustý a lesklý sneh, ktorý tvorí ostré špičky (tzv. “stiff peaks”). Správne vyšľahaný sneh je kľúčom k nadýchanosti palaciniek.
  3. Približne jednu tretinu pripraveného snehu zľahka vmiešajte stierkou do pripraveného žĺtkového cesta, aby sa cesto trochu odľahčilo.
  4. Potom opatrne, na dvakrát až trikrát, vmiešajte zvyšný sneh do cesta. Používajte jemné pohyby stierkou odspodu nahor (metóda prekladania), snažte sa zachovať čo najviac vzdušnosti snehu. Výsledné cesto by malo byť veľmi nadýchané a ľahké.

Pečenie nadýchaných palaciniek:

  1. Pripravte si panvicu s hrubším dnom a kvalitným nepriľnavým povrchom. Zľahka ju potrite minimálnym množstvom oleja alebo masla (prebytočný tuk utrite papierovou utierkou). Panvicu rozohrejte na veľmi nízkom až nízkom plameni. Príliš vysoká teplota by spôsobila, že palacinky by sa na povrchu rýchlo spálili a vnútri by zostali surové.
  2. Pomocou veľkej lyžice, naberačky na zmrzlinu alebo cukrárskeho vrecka bez špičky nanášajte na rozohriatu panvicu kôpky cesta, čím vytvoríte palacinky požadovanej veľkosti a výšky (mali by byť menšie a hrubšie ako klasické palacinky). Ak chcete dosiahnuť dokonale okrúhly a vysoký tvar, môžete použiť aj vymastené kovové krúžky alebo formičky položené priamo na panvici, do ktorých nanesiete cesto.
  3. Ihneď po nanesení cesta na panvicu pridajte vedľa každej palacinky (nie priamo na cesto!) pár kvapiek vody (cca 1-2 ČL celkovo na panvicu).
  4. Panvicu ihneď prikryte dobre tesniacou pokrievkou. Voda vytvorí paru, ktorá pomôže palacinkám krásne narásť do výšky a udržať si svoju nadýchanosť.
  5. Pečte pomaly pod pokrievkou približne 4-6 minút z jednej strany, alebo kým nie je spodná strana pekne zlatistá a povrch palaciniek čiastočne stuhnutý a objavia sa na ňom bublinky.
  6. Opatrne a čo najrýchlejšie palacinky obráťte pomocou tenkej lopatky. Opäť môžete pridať pár kvapiek vody na panvicu vedľa palaciniek a znova prikryť pokrievkou.
  7. Pečte z druhej strany ďalších približne 4-6 minút, alebo kým nie sú palacinky zlatisté a úplne prepečené aj vo vnútri (mali by byť na dotyk pružné).
  8. Hotové japonské soufflé palacinky opatrne preložte na tanier a ihneď podávajte, kým sú teplé a najviac nadýchané. Postup opakujte so zvyšným cestom.

Videorecept

Tipy

  1. Kľúčom k úspechu týchto palaciniek je naozaj dokonale vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a jeho veľmi opatrné vmiešanie do cesta, aby sa zachovalo čo najviac vzduchu. Taktiež je dôležité pomalé pečenie na nízkej teplote pod pokrievkou s trochou pary.
  2. Namiesto citrónovej kôry a šťavy môžete pre vanilkovú verziu použiť kvalitný vanilkový extrakt alebo semienka z vanilkového struku pridané do žĺtkového základu. Do cesta môžete experimentálne pridať aj štipku mletej škorice alebo matcha prášku pre zelenú farbu a zaujímavú chuť.
  3. Japonské soufflé palacinky sú najlepšie čerstvé a teplé. Podávajte ich posypané práškovým cukrom, s kopčekom šľahačky, čerstvým ovocím (najmä bobuľovým ako jahody, maliny, čučoriedky), javorovým sirupom, medom, alebo obľúbenou čokoládovou či karamelovou polevou.
  4. Ak nemáte špeciálne krúžky na tvarovanie vysokých palaciniek, môžete si pomôcť aj tak, že na panvicu nanesiete menšiu kôpku cesta, necháte ju chvíľu piecť, a potom na ňu pridáte ešte jednu menšiu vrstvu cesta, čím palacinka získa na výške.

Tieto japonské soufflé palacinky sú skutočným zážitkom. Ich príprava je síce trochu iná ako pri klasických palacinkách, no výsledná nadýchaná a vláčna dobrota, ktorá sa rozplýva na jazyku, za tú trochu snahy určite stojí!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Emma’s Goodies, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty