Pokiaľ milujete extrémne nadýchané a jemné pokrmy, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach, potom tento jedinečný recept na japonské soufflé palacinky musíte jednoznačne vyskúšať! Sú to malé obláčiky dokonalosti, ktoré vás prenesú priamo do nebies.
Lyžica, naberačka na zmrzlinu alebo cukrárske vrecko (na nanášanie cesta)
Tenká lopatka na obracanie
Kovové krúžky/formičky (voliteľné)
Zloženie
Potrebné suroviny:
125ghladkej pšeničnej múkypreosiatej
¼ČLjedlej sódy(sóda bikarbóna)
½ČLkypriaceho prášku do pečiva
1štipkasoli
1ksvaječný žĺtok
3ksvaječné bielky(izbovej teploty)
25grozpusteného masla(nie horúceho)
150mlcmaru(alebo kefíru)
30gkryštálového cukru(do snehu)
¼ksnastrúhanej kôry z BIO citróna
½ČLčerstvej citrónovej šťavy(do snehu)
oleja alebo masla na potretie panvicetrochu (voliteľné)
Pokyny
Príprava základného cesta:
1. V mise zmiešajte cmar (150 ml) so žĺtkom (1 ks) a citrónovou kôrou (z ¼ citróna).
2. Pridajte rozpustené maslo (25 g) a premiešajte.
3. V inej miske zmiešajte preosiatu múku (125 g) s kypriacim práškom (½ ČL), jedlou sódou (¼ ČL) a soľou (1 štipka).
4. Sypkú zmes postupne pridajte k tekutej zmesi a jemne miešajte do hladka. Nepremiešajte.
Príprava snehu a spojenie s cestom:
5. V čistej mise vyšľahajte bielky (3 ks) s citrónovou šťavou (½ ČL) do peny.
6. Postupne zašľahávajte cukor (30 g) do veľmi pevného a lesklého snehu.
7. Približne ⅓ snehu zľahka vmiešajte do žĺtkového cesta na odľahčenie.
8. Potom opatrne (na 2-3 krát) vmiešajte zvyšný sneh metódou prekladania.
Pečenie nadýchaných palaciniek:
9. Panvicu s nepriľnavým povrchom zľahka potrite olejom/maslom a rozohrejte na veľmi nízkom plameni.
10. Lyžicou alebo naberačkou nanášajte na panvicu vyššie kôpky cesta (môžete použiť aj vymastené krúžky).
11. Pridajte vedľa palaciniek pár kvapiek vody na panvicu a ihneď prikryte pokrievkou.
12. Pečte pomaly pod pokrievkou cca 4-6 minút z jednej strany do zlatista.
13. Opatrne obráťte, opäť môžete pridať kvapky vody a prikryť. Pečte ďalších 4-6 minút.
14. Hotové palacinky ihneď podávajte teplé. Postup opakujte so zvyšným cestom.
Poznámky
1. Kľúčom k úspechu týchto palaciniek je naozaj dokonale vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a jeho veľmi opatrné vmiešanie do cesta, aby sa zachovalo čo najviac vzduchu. Taktiež je dôležité pomalé pečenie na nízkej teplote pod pokrievkou s trochou pary.2. Namiesto citrónovej kôry a šťavy môžete pre vanilkovú verziu použiť kvalitný vanilkový extrakt alebo semienka z vanilkového struku pridané do žĺtkového základu. Do cesta môžete experimentálne pridať aj štipku mletej škorice alebo matcha prášku pre zelenú farbu a zaujímavú chuť.3. Japonské soufflé palacinky sú najlepšie čerstvé a teplé. Podávajte ich posypané práškovým cukrom, s kopčekom šľahačky, čerstvým ovocím (najmä bobuľovým ako jahody, maliny, čučoriedky), javorovým sirupom, medom, alebo obľúbenou čokoládovou či karamelovou polevou.4. Ak nemáte špeciálne krúžky na tvarovanie vysokých palaciniek, môžete si pomôcť aj tak, že na panvicu nanesiete menšiu kôpku cesta, necháte ju chvíľu piecť, a potom na ňu pridáte ešte jednu menšiu vrstvu cesta, čím palacinka získa na výške.