Túžite po tých NAJLEPŠÍCH amerických lievancoch, ktoré sú nielen úžasne nadýchané a jemné ako suflé, ale aj prekvapivo jednoduché na prípravu? Tento RECEPT, inšpirovaný japonským majstrovstvom, vám presne také ukáže! Zabudnite na tenké a splasnuté lievance – tieto krásavice sú vysoké, ľahučké a priam sa rozplývajú na jazyku. S jemnou vanilkovou arómou sú dokonalé ako sladké raňajky, ktoré vám spríjemnia víkend, alebo ako lahodný múčnik ku popoludňajšej káve. Pripravte sa na skutočný chuťový zážitok!
Tajomstvo týchto extra nadýchaných lievancov spočíva v dôkladne vyšľahanom snehu z bielkov, ktorý sa opatrne vmiešava do žĺtkového cesta, a v špeciálnom postupe vrstvenia cesta priamo na panvici počas pečenia. Pridanie malého množstva vody na panvicu a pečenie pod pokrievkou vytvára paru, ktorá pomáha lievancom krásne narásť a zostať vláčnymi. Hoci to znie zložito, s naším podrobným návodom to hravo zvládnete aj vy!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: cca 15-20 minút (pre všetky 4 lievance, pečú sa postupne)
- Počet kusov: 4 veľké, vysoké lievance
- Náročnosť: Stredná (kvôli technike prípravy snehu a špecifickému postupu pečenia)
Potrebujeme
Na nadýchané lievance:
- 3 ks vajec (veľkosť M, žĺtky a bielky oddelené)
- štipka soli (na spevnenie snehu)
- 40 g kryštálového cukru (jemného)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu/arómy
- 30 ml plnotučného mlieka (izbovej teploty)
- 55 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 lyžička rastlinného oleja (napr. slnečnicového, na vymazanie panvice)
- 2 lyžice vody (na pridanie do panvice počas pečenia)
Postup prípravy
Príprava nadýchaného cesta:
- Vo väčšej mise metličkou alebo na nízkych otáčkach elektrickým šľahačom krátko rozšľahajte vaječné žĺtky (z 3 vajec) s plnotučným mliekom (30 ml) izbovej teploty.
- Za stáleho šľahania postupne do žĺtkovej zmesi pridávajte preosiatu hladkú múku (55 g). Šľahajte len dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja do hladkého, polotekutého cesta bez hrudiek. Neprešľahajte.
- Do cesta pridajte vanilkový cukor (1 balíček alebo vanilkový extrakt/arómu) a zľahka premiešajte. Odložte bokom.
- V inej, úplne čistej a suchej mise začnite šľahať vaječné bielky (z 3 vajec) so štipkou soli elektrickým šľahačom na stredných otáčkach. Keď bielky začnú peniť a tvoriť mäkké špičky, postupne (po lyžiciach) za stáleho šľahania pridávajte kryštálový cukor (40 g).
- Pokračujte v šľahaní na vyšších otáčkach, kým nezískate veľmi tuhý, lesklý sneh, ktorý po vytiahnutí metličiek tvorí pevné špičky a drží tvar (sneh by nemal z misy vypadnúť, keď ju obrátite).
- Približne jednu tretinu pripraveného tuhého snehu z bielkov zľahka vmiešajte stierkou do žĺtkového cesta, aby sa zmesi trochu odľahčili a lepšie spojili.
- Následne celý obsah misy so žĺtkovým cestom opatrne prelejte k zvyšku vyšľahaného snehu. Veľmi jemne a opatrne stierkou (metódou prekladania zospodu nahor) obe hmoty spojte, kým nevznikne jednotné, hladké a extrémne nadýchané cesto. Snažte sa pritom stratiť čo najmenej objemu zo snehu.
Pečenie lievancov (japonská metóda):
- Pripravte si panvicu s nepriľnavým povrchom a pokrievkou. Panvicu zľahka potrite rastlinným olejom (1 ČL) pomocou papierovej utierky a rozohrejte ju na veľmi miernom ohni. Dôležité: Panvica nesmie byť príliš horúca, lievance by sa rýchlo pripálili na povrchu a vnútri by zostali surové.
- Pripravené nadýchané cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s väčšou okrúhlou špičkou (alebo použite pevnejšie igelitové vrecko s odstrihnutým rožkom).
- Na mierne rozohriatu panvicu pomocou cukrárskeho vrecka opatrne nanášajte cesto do tvaru vysokých koliesok (budúcich lievancov). Snažte sa cesto nanášať skôr do výšky než do šírky. Ak pripravujete 4 veľké lievance, naneste na panvicu naraz len toľko, aby mali okolo seba dostatok miesta (zvyčajne 1 alebo 2 naraz, podľa veľkosti panvice).
- Ihneď po nanesení prvej vrstvy cesta na lievance prikryte panvicu pokrievkou a na veľmi miernom ohni ich takto pečte približne 2 minúty.
- Opatrne odkryte pokrievku a na každý lievanec naneste ďalšiu vrstvu cesta (opäť do výšky). Znovu prikryte pokrievkou a pečte ďalšie 2 minúty.
- Tento postup zopakujte ešte raz – naneste tretiu vrstvu cesta na každý lievanec, prikryte a pečte posledné 2 minúty pod pokrievkou. Lievanec by mal byť po tomto čase pekne vysoký.
- Po celkovo cca 6 minútach pečenia prvej strany opatrne pomocou širokej obracečky lievance otočte.
- Do voľného priestoru na panvici (vedľa lievancov, nie priamo na ne) opatrne nalejte 1-2 lyžice vody. Ihneď panvicu opäť prikryte pokrievkou. Voda vytvorí paru, ktorá pomôže lievancom zostať nadýchané a dôjsť aj z druhej strany.
- Pečte pod pokrievkou ďalších približne 5 minút, alebo kým nie sú lievance krásne zlatisté z oboch strán a prepečené aj vnútri (test špajdľou by mal ukázať suchú špajdľu).
- Postup opakujte so zvyšným cestom, kým neminiete všetko cesto a neupečiete všetky lievance. Panvicu pred každou novou dávkou lievancov môžete opäť zľahka potrieť olejom.
Videorecept
Tipy
- Aby bol sneh z bielkov naozaj tuhý a stabilný, vždy dbám na to, aby bola misa aj metličky úplne čisté, suché a bez akejkoľvek stopy mastnoty. Bielky je tiež lepšie šľahať, keď majú izbovú teplotu, nie sú priamo z chladničky.
- Pre ešte zaujímavejšiu a jemnejšiu chuť niekedy pridám do žĺtkovej zmesi (pred pridaním múky) aj štipku najemno nastrúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna alebo trochu mletej škorice.
- Ak nemám poruke cukrárske vrecko, na nanášanie cesta na panvicu môžem použiť aj dve väčšie lyžice a snažiť sa vytvarovať čo najvyššie a najpravidelnejšie kopčeky cesta. Výsledok nemusí byť taký úhľadný, ale chuť bude stále skvelá.
- Tieto nadýchané americké lievance najradšej podávam ešte teplé, štedro poliate kvalitným javorovým sirupom alebo tekutým medom. Výborne sa k nim hodí aj kopček čerstvého ovocia (napríklad bobuľové ovocie ako maliny, čučoriedky, jahody), plátky banánu a pre extra pôžitok aj trochu práškového cukru alebo kúsok masla navrch.
Tieto americké lievance pripravené s japonskou precíznosťou sú skutočným nebom v ústach. Ich nadýchaná a jemná textúra pripomínajúca suflé vás očarí a stane sa vaším novým obľúbeným receptom na víkendové raňajky či sladkú maškrtu. Vyskúšajte tento RECEPT a presvedčte sa, že pripraviť tie najlepšie lievance nie je vôbec zložité!
Recept je inšpirovaný verziou z Hausgemachte Rezepte , no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.