Search

Nepečená torta s ricottou a pomarančovým želé: Osviežujúca lahôdka!

nepečená torta s ricottou
Nepečená torta s ricottou

Obsah receptu

Máte chuť na ľahký, svieži a elegantný dezert, pri ktorého príprave sa vôbec nezapotíte pri rúre? Táto nepečená torta s jemnou ricottou a žiarivým pomarančovým želé je presne takou osviežujúcou lahôdkou! Kombinácia chrumkavého sušienkového korpusu, nadýchaného krému z ricotty, šľahačky a broskyňového jogurtu, a sladkokyslých kúskov broskýň pod vrstvou pomarančového želé, je jednoducho neodolateľná. Je to dezert, ktorý nielen skvele chutí, ale aj nádherne vyzerá.

Príprava tejto nepečenej torty je prekvapivo jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci. Kľúčom k úspechu je správna práca so želatínou, ktorá zabezpečí, že krém aj vrchné želé pekne stuhnú. Vrstvenie jednotlivých komponentov do formy je potom už len otázkou chvíľky. Po dôkladnom vychladení v chladničke sa torta ľahko krája a je pripravená očariť vašich hostí na oslave, alebo len tak spríjemniť víkendové popoludnie ku káve či čaju.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas chladenia/tuhnutia: min. 4-6 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: cca 8-10 kúskov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Forma: Okrúhla tortová forma (priemer cca 20-22 cm)

Potrebujeme

Na sušienkový korpus:

  • 180 g maslových sušienok (napr. Bebe, Marína)
  • 70 g masla, rozpusteného

Krém:

  • 10 g práškovej želatíny
  • 50 ml studenej vody (na napučanie želatíny do krému)
  • 200 g čerstvej ricotty (alebo jemného plnotučného tvarohu), izbovej teploty
  • 500 g kvalitného broskyňového jogurtu (hustejšieho)
  • 100 ml smotany na šľahanie (min. 30-33% tuku), dobre vychladenej
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 balíček vanilkového cukru)
  • (Voliteľné) Práškový cukor na dosladenie krému

Na ovocnú vrstvu a želé:

  • 1 veľká konzerva (cca 820g, pevný podiel cca 470g) zaváraných broskýň (polovice alebo plátky)
  • 10 g práškovej želatíny (na želé)
  • cca 30 ml studenej vody (na napučanie želatíny do želé)
  • cca 170 ml čerstvej pomarančovej šťavy (alebo kvalitnej 100% z obchodu)
  • (Voliteľné) 1-2 polievkové lyžice kryštálového cukru (do želé, ak je šťava málo sladká)

Postup prípravy

Príprava sušienkového korpusu:

  1. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 20-22 cm, ideálne s odnímateľným dnom) vyložte na dne papierom na pečenie. Boky formy môžete zľahka potrieť olejom alebo vyložiť pásom cukrárskej fólie pre ľahšie vyberanie.
  2. Maslové sušienky rozmixujte v kuchynskom robote najemno, alebo ich vložte do pevnejšieho vrecka a rozdrvte valčekom na cesto na jemnú mrveničku.
  3. Rozdrvené sušienky v mise dôkladne premiešajte s rozpusteným maslom, kým sa hmota nespojí (mala by pripomínať mokrý piesok).
  4. Vzniknutú sušienkovú hmotu rovnomerne utlačte lyžicou alebo dnom pohára na dno pripravenej tortovej formy, aby ste vytvorili pevný základ. Formu s korpusom dajte zatiaľ chladiť do chladničky.

Príprava krému:

  1. Želatína do krému: Do malej misky alebo hrnčeka nasypte 10 g práškovej želatíny a zalejte ju 50 ml studenej vody. Premiešajte a nechajte približne 10 minút napučať.
  2. Vo väčšej mise metličkou alebo na nízkych otáčkach elektrického šľahača dohladka vymiešajte ricottu (alebo tvaroh), ktorá by mala mať izbovú teplotu, s broskyňovým jogurtom a vanilkovým extraktom (alebo vanilkovým cukrom). Ak sa vám zdá zmes málo sladká, môžete pridať trochu práškového cukru podľa chuti.
  3. V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (100 ml) elektrickým šľahačom na pevnú šľahačku.
  4. Napučanú želatínu jemne zahrejte – buď v mikrovlnnej rúre na najnižšom výkone len pár sekúnd (cca 5-10s), alebo v malom hrnčeku na sporáku na najslabšom ohni. Zahrievajte len dovtedy, kým sa želatína úplne nerozpustí a nebude číra a tekutá. Veľmi dôležité: Želatína NESMIE VRIEŤ! Nechajte ju pár sekúnd mierne vychladnúť, aby nebola úplne horúca.
  5. Do rozpustenej vlažnej želatíny najprv rýchlo vmiešajte 1-2 polievkové lyžice pripravenej ricottovo-jogurtovej zmesi (tým sa vyrovnajú teploty a želatína sa nezrazí).
  6. Potom túto zmes so želatínou za stáleho miešania alebo šľahania na nízkych otáčkach pomaly vlejte do zvyšku ricottovo-jogurtovej zmesi. Dôkladne premiešajte.
  7. Nakoniec opatrne, na viackrát, stierkou zľahka vmiešajte do krému pripravenú vyšľahanú šľahačku. Miešajte len krátko a jemne, pohybmi zdola nahor, aby krém zostal krásne nadýchaný a nestratil objem.

Vrstvenie a prvé chladenie:

  1. Približne polovicu pripraveného krému rovnomerne nalejte a rozotrite na vychladený sušienkový korpus vo forme.
  2. Vložte formu do chladničky a nechajte krémovú vrstvu čiastočne stuhnúť, čo by malo trvať aspoň 30-60 minút.

Príprava ovocnej vrstvy a želé, dokončenie:

  1. Kým prvá vrstva krému tuhne, pripravte si broskyne. Broskyne z konzervy nechajte dôkladne odkvapkať zo sirupu (sirup si odložte bokom na prípravu želé). Broskyne nakrájajte na úhľadné mesiačiky alebo menšie kocky.
  2. Na čiastočne stuhnutú krémovú vrstvu v torte opatrne poukladajte polovicu pripravených nakrájaných broskýň.
  3. Na vrstvu broskýň opatrne rozotrite zvyšnú polovicu krému. Povrch pekne uhlaďte.
  4. Formu opäť vložte do chladničky aspoň na ďalšiu 1 hodinu, aby aj táto vrstva krému dobre stuhla pred naliatím želé.
  5. Pomarančové želé: Do misky nasypte druhých 10 g práškovej želatíny a zalejte ju cca 30 ml studenej vody. Nechajte 10 minút napučať.
  6. Odmerajte si približne 170 ml čerstvej pomarančovej šťavy (alebo kvalitnej 100% z obchodu). Ak je šťava málo sladká, môžete do nej pridať 1-2 lyžice kryštálového cukru. Pomarančovú šťavu zľahka zohrejte v malom hrnci (nemusí vrieť, stačí aby bola teplá).
  7. Napučanú želatínu opäť jemne zahrejte do úplného rozpustenia (nesmie vrieť!). Rozpustenú želatínu metličkou dobre vmiešajte do teplej (nie horúcej!) pomarančovej šťavy. Nechajte túto želatínovú zmes mierne vychladnúť, aby nebola horúca a neroztopila krém pri nalievaní na tortu (mala by byť vlažná, izbovej teploty).
  8. Na vrch stuhnutého krému v torte úhľadne poukladajte zvyšné nakrájané broskyne.
  9. Opatrne a pomaly prelejte broskyne pripravenou vlažnou pomarančovou želatínou tak, aby boli pekne pokryté.
  10. Hotovú tortu vložte späť do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť a preležať, ideálne cez noc (minimálne však ďalšie 2-3 hodiny), aby všetky vrstvy pekne spevneli a chute sa dokonale prepojili.

Servírovanie:

  1. Dobre stuhnutú nepečenú broskyňovú tortu vyberte z chladničky. Opatrne prejdite tenkým nožom po obvode formy (ak nepoužívate odnímateľný ráfik alebo fóliu, ktorá prečnieva) a uvoľnite okraj. Ak ste použili papier na pečenie alebo fóliu, pomocou prečnievajúcich okrajov tortu opatrne vyberte z formy a preložte na servírovací tanier.
  2. Krájajte ostrým nožom (ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť pre krajší a čistejší rez) na úhľadné trojuholníkové rezy a podávajte dobre vychladené. Môžete ozdobiť lístkom čerstvej mäty alebo medovky.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto broskyňového jogurtu môžete použiť aj biely smotanový jogurt a pridať do krému viac čerstvých alebo kompótových broskýň (rozmixovaných na pyré).
  2. Pre ešte zaujímavejšiu chuť a textúru korpusu môžete použiť aj kakaové alebo celozrnné sušienky.
  3. Ak nemáte pomarančovú šťavu na želé, môžete použiť aj sirup z kompótových broskýň (riedenejší vodou, ak je príliš hustý) alebo inú ovocnú šťavu podľa chuti.
  4. Dbajte na to, aby želatína pri rozpúšťaní nikdy neprešla varom, pretože by stratila svoje želírovacie schopnosti. Rozpúšťajte ju vždy pomaly a opatrne, len do úplného rozpustenia.

Raňajkové jablkové palacinky
TIP na dnes
Rýchle raňajkové jablkové palacinky: Hotové za 5 minút a iné už nerobím

Táto nepečená torta s ricottou a pomarančovým želé je skutočne osviežujúca lahôdka. Je ľahká, krémová a plná ovocnej chuti – ideálny dezert nielen na leto!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie jedlo tu, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty