Máte chuť na ľahký, svieži a elegantný dezert, pri ktorého príprave sa vôbec nezapotíte pri rúre? Táto nepečená torta s jemnou ricottou a žiarivým pomarančovým želé je presne takou osviežujúcou lahôdkou! Kombinácia chrumkavého sušienkového korpusu, nadýchaného krému z ricotty, šľahačky a broskyňového jogurtu, a sladkokyslých kúskov broskýň pod vrstvou pomarančového želé, je jednoducho neodolateľná. Je to dezert, ktorý nielen skvele chutí, ale aj nádherne vyzerá.
Príprava tejto nepečenej torty je prekvapivo jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci. Kľúčom k úspechu je správna práca so želatínou, ktorá zabezpečí, že krém aj vrchné želé pekne stuhnú. Vrstvenie jednotlivých komponentov do formy je potom už len otázkou chvíľky. Po dôkladnom vychladení v chladničke sa torta ľahko krája a je pripravená očariť vašich hostí na oslave, alebo len tak spríjemniť víkendové popoludnie ku káve či čaju.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas chladenia/tuhnutia: min. 4-6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 8-10 kúskov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Forma: Okrúhla tortová forma (priemer cca 20-22 cm)
Potrebujeme
Na sušienkový korpus:
- 180 g maslových sušienok (napr. Bebe, Marína)
- 70 g masla, rozpusteného
Krém:
- 10 g práškovej želatíny
- 50 ml studenej vody (na napučanie želatíny do krému)
- 200 g čerstvej ricotty (alebo jemného plnotučného tvarohu), izbovej teploty
- 500 g kvalitného broskyňového jogurtu (hustejšieho)
- 100 ml smotany na šľahanie (min. 30-33% tuku), dobre vychladenej
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 balíček vanilkového cukru)
- (Voliteľné) Práškový cukor na dosladenie krému
Na ovocnú vrstvu a želé:
- 1 veľká konzerva (cca 820g, pevný podiel cca 470g) zaváraných broskýň (polovice alebo plátky)
- 10 g práškovej želatíny (na želé)
- cca 30 ml studenej vody (na napučanie želatíny do želé)
- cca 170 ml čerstvej pomarančovej šťavy (alebo kvalitnej 100% z obchodu)
- (Voliteľné) 1-2 polievkové lyžice kryštálového cukru (do želé, ak je šťava málo sladká)
Postup prípravy
Príprava sušienkového korpusu:
- Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 20-22 cm, ideálne s odnímateľným dnom) vyložte na dne papierom na pečenie. Boky formy môžete zľahka potrieť olejom alebo vyložiť pásom cukrárskej fólie pre ľahšie vyberanie.
- Maslové sušienky rozmixujte v kuchynskom robote najemno, alebo ich vložte do pevnejšieho vrecka a rozdrvte valčekom na cesto na jemnú mrveničku.
- Rozdrvené sušienky v mise dôkladne premiešajte s rozpusteným maslom, kým sa hmota nespojí (mala by pripomínať mokrý piesok).
- Vzniknutú sušienkovú hmotu rovnomerne utlačte lyžicou alebo dnom pohára na dno pripravenej tortovej formy, aby ste vytvorili pevný základ. Formu s korpusom dajte zatiaľ chladiť do chladničky.
Príprava krému:
- Želatína do krému: Do malej misky alebo hrnčeka nasypte 10 g práškovej želatíny a zalejte ju 50 ml studenej vody. Premiešajte a nechajte približne 10 minút napučať.
- Vo väčšej mise metličkou alebo na nízkych otáčkach elektrického šľahača dohladka vymiešajte ricottu (alebo tvaroh), ktorá by mala mať izbovú teplotu, s broskyňovým jogurtom a vanilkovým extraktom (alebo vanilkovým cukrom). Ak sa vám zdá zmes málo sladká, môžete pridať trochu práškového cukru podľa chuti.
- V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (100 ml) elektrickým šľahačom na pevnú šľahačku.
- Napučanú želatínu jemne zahrejte – buď v mikrovlnnej rúre na najnižšom výkone len pár sekúnd (cca 5-10s), alebo v malom hrnčeku na sporáku na najslabšom ohni. Zahrievajte len dovtedy, kým sa želatína úplne nerozpustí a nebude číra a tekutá. Veľmi dôležité: Želatína NESMIE VRIEŤ! Nechajte ju pár sekúnd mierne vychladnúť, aby nebola úplne horúca.
- Do rozpustenej vlažnej želatíny najprv rýchlo vmiešajte 1-2 polievkové lyžice pripravenej ricottovo-jogurtovej zmesi (tým sa vyrovnajú teploty a želatína sa nezrazí).
- Potom túto zmes so želatínou za stáleho miešania alebo šľahania na nízkych otáčkach pomaly vlejte do zvyšku ricottovo-jogurtovej zmesi. Dôkladne premiešajte.
- Nakoniec opatrne, na viackrát, stierkou zľahka vmiešajte do krému pripravenú vyšľahanú šľahačku. Miešajte len krátko a jemne, pohybmi zdola nahor, aby krém zostal krásne nadýchaný a nestratil objem.
Vrstvenie a prvé chladenie:
- Približne polovicu pripraveného krému rovnomerne nalejte a rozotrite na vychladený sušienkový korpus vo forme.
- Vložte formu do chladničky a nechajte krémovú vrstvu čiastočne stuhnúť, čo by malo trvať aspoň 30-60 minút.
Príprava ovocnej vrstvy a želé, dokončenie:
- Kým prvá vrstva krému tuhne, pripravte si broskyne. Broskyne z konzervy nechajte dôkladne odkvapkať zo sirupu (sirup si odložte bokom na prípravu želé). Broskyne nakrájajte na úhľadné mesiačiky alebo menšie kocky.
- Na čiastočne stuhnutú krémovú vrstvu v torte opatrne poukladajte polovicu pripravených nakrájaných broskýň.
- Na vrstvu broskýň opatrne rozotrite zvyšnú polovicu krému. Povrch pekne uhlaďte.
- Formu opäť vložte do chladničky aspoň na ďalšiu 1 hodinu, aby aj táto vrstva krému dobre stuhla pred naliatím želé.
- Pomarančové želé: Do misky nasypte druhých 10 g práškovej želatíny a zalejte ju cca 30 ml studenej vody. Nechajte 10 minút napučať.
- Odmerajte si približne 170 ml čerstvej pomarančovej šťavy (alebo kvalitnej 100% z obchodu). Ak je šťava málo sladká, môžete do nej pridať 1-2 lyžice kryštálového cukru. Pomarančovú šťavu zľahka zohrejte v malom hrnci (nemusí vrieť, stačí aby bola teplá).
- Napučanú želatínu opäť jemne zahrejte do úplného rozpustenia (nesmie vrieť!). Rozpustenú želatínu metličkou dobre vmiešajte do teplej (nie horúcej!) pomarančovej šťavy. Nechajte túto želatínovú zmes mierne vychladnúť, aby nebola horúca a neroztopila krém pri nalievaní na tortu (mala by byť vlažná, izbovej teploty).
- Na vrch stuhnutého krému v torte úhľadne poukladajte zvyšné nakrájané broskyne.
- Opatrne a pomaly prelejte broskyne pripravenou vlažnou pomarančovou želatínou tak, aby boli pekne pokryté.
- Hotovú tortu vložte späť do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť a preležať, ideálne cez noc (minimálne však ďalšie 2-3 hodiny), aby všetky vrstvy pekne spevneli a chute sa dokonale prepojili.
Servírovanie:
- Dobre stuhnutú nepečenú broskyňovú tortu vyberte z chladničky. Opatrne prejdite tenkým nožom po obvode formy (ak nepoužívate odnímateľný ráfik alebo fóliu, ktorá prečnieva) a uvoľnite okraj. Ak ste použili papier na pečenie alebo fóliu, pomocou prečnievajúcich okrajov tortu opatrne vyberte z formy a preložte na servírovací tanier.
- Krájajte ostrým nožom (ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť pre krajší a čistejší rez) na úhľadné trojuholníkové rezy a podávajte dobre vychladené. Môžete ozdobiť lístkom čerstvej mäty alebo medovky.
Videorecept
Tipy
- Namiesto broskyňového jogurtu môžete použiť aj biely smotanový jogurt a pridať do krému viac čerstvých alebo kompótových broskýň (rozmixovaných na pyré).
- Pre ešte zaujímavejšiu chuť a textúru korpusu môžete použiť aj kakaové alebo celozrnné sušienky.
- Ak nemáte pomarančovú šťavu na želé, môžete použiť aj sirup z kompótových broskýň (riedenejší vodou, ak je príliš hustý) alebo inú ovocnú šťavu podľa chuti.
- Dbajte na to, aby želatína pri rozpúšťaní nikdy neprešla varom, pretože by stratila svoje želírovacie schopnosti. Rozpúšťajte ju vždy pomaly a opatrne, len do úplného rozpustenia.

Táto nepečená torta s ricottou a pomarančovým želé je skutočne osviežujúca lahôdka. Je ľahká, krémová a plná ovocnej chuti – ideálny dezert nielen na leto!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie jedlo tu, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.