Máte chuť na sladkú maškrtu, ktorá je nielen neuveriteľne chutná, ale aj bleskovo pripravená a nevyžaduje si žiadne pečenie? Potom sú tieto neodolateľné banánové tortičky len zo štyroch základných ingrediencií presne to, čo hľadáte! Sú príjemne vláčne vďaka banánom, s chrumkavým elementom pražených arašidov a celé to korunuje lahodná čokoládová poleva. Tento RECEPT je taký jednoduchý, že ho zvládne naozaj každý a výsledkom sú pôvabné malé dezerty, ktoré sú ako stvorené na rýchle zahnatie chuti na sladké alebo ako milé prekvapenie pre návštevu.
Tieto nepečené tortičky sú skvelou voľbou, keď potrebujete rýchlo pripraviť niečo sladké a nechce sa vám tráviť veľa času v kuchyni. Slovo “FIT” v názve berte s rezervou, ide skôr o jednoduchosť a použitie ovocia ako základu, no stále je to sladká dobrota. Sú ideálne ako dezert ku káve, na detskú oslavu alebo len tak, pre radosť. Poďme si ich spolu pripraviť!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25-30 minút (aktívna práca)
- Čas chladenia/mrazenia: 30 minút (tortičky v mrazničke) + čas na stuhnutie čokoládovej polevy (cca 30-60 minút v chladničke)
- Počet porcií: 11 kusov
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na banánové tortičky (základ):
- 200 g zrelých banánov (cca 2 stredne veľké, ošúpané)
- 200 g jemných maslových sušienok (napr. Bebe, Petit Buerre alebo podobné)
- 100 g pražených nesolených arašidov (nahrubo nasekaných)
Čokoládová poleva:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády (s obsahom kakaa aspoň 50%, nasekanej nadrobno)
Na ozdobu a servírovanie (voliteľné):
- čerstvé ovocie (napr. plátky banánu, maliny, čučoriedky)
- šľahačka
Postup prípravy
Príprava základu na tortičky:
- Najprv si pripravíme sušienkový základ. Maslové sušienky vložíme do kuchynského robota (food processora) a rozmixujeme ich na jemný prášok, konzistenciou pripomínajúci strúhanku. Ak nemáme robota, sušienky môžeme vložiť do pevnejšieho plastového vrecka a dôkladne ich rozdrviť valčekom na cesto.
- Ošúpané zrelé banány vložíme do misy a vidličkou ich dôkladne roztlačíme na kašu. Pre hladšiu konzistenciu ich môžeme krátko rozmixovať ponorným mixérom.
- Do väčšej misy presypeme rozmixované/podrvené sušienky. Pridáme k nim pripravenú banánovú kašu a nahrubo nasekané pražené arašidy.
- Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame rukami alebo pevnou vareškou, kým sa nespoja a nevytvoria mierne lepivé, ale dobre tvárne cesto. Ak by sa zmes zdala príliš suchá, môžeme pridať ešte kúsok roztlačeného banánu; ak príliš lepivá, trochu viac podrvených sušienok.
Tvarovanie a chladenie tortičiek:
- Pripravené cesto rozdelíme na 11 približne rovnako veľkých dielov. Z každého dielu vytvarujeme v rukách guľôčku.
- Guľôčku následne vtlačíme do okrúhlej formičky – ideálne sú silikónové formičky na muffiny alebo menšie tartaletkové formičky. Môžeme použiť aj papierové košíčky na muffiny vložené do pevnejšej formy. Prstami alebo dnom menšieho pohárika cesto rovnomerne utlačíme na dno a vytvoríme aj nízke okraje, čím vznikne tvar malej tortičky alebo košíčka.
- Takto vytvorených 11 tortičiek poukladáme na tácku alebo podnos (ktorý sa zmestí do mrazničky) a vložíme ich približne na 30 minút do mrazničky, aby dobre stuhli a spevneli. Tento krok uľahčí následné polievanie čokoládou.
Príprava čokoládovej polevy a dokončenie:
- Kým sa tortičky chladia v mrazničke, pripravíme si čokoládovú polevu. Do menšej kovovej alebo sklenenej misky (vhodnej nad vodný kúpeľ) nalámeme alebo nasekáme horkú čokoládu.
- Misu s čokoládou postavíme nad hrniec s malým množstvom mierne vriacej vody (dno misky by sa nemalo dotýkať hladiny vody). Za stáleho miešania necháme čokoládu pomaly a úplne rozpustiť, kým nevznikne hladká a lesklá poleva. Trvá to približne 1–2 minúty. Dávame pozor, aby sa čokoláda neprehriala alebo aby sa do nej nedostala voda.
- Stuhnuté banánové tortičky vyberieme z mrazničky a opatrne ich vyberieme z formičiek (ak sme nepoužili papierové košíčky, ktoré môžeme ponechať).
- Každú tortičku polejeme pripravenou rozpustenou čokoládovou polevou. Môžeme ich poliať celé, alebo len vrch. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať. Najlepšie je tortičky pri polievaní položiť na chladiacu mriežku, pod ktorú umiestnime papier na pečenie na zachytenie stekajúcej čokolády.
- Poliatené tortičky necháme pri izbovej teplote alebo v chladničke úplne stuhnúť, kým čokoládová poleva nie je pevná.
Podávanie:
- Hotové nepečené banánové tortičky podávame ideálne mierne vychladené.
- Pred servírovaním ich môžeme dozdobiť čerstvým ovocím (napríklad plátkami banánu, malinami, čučoriedkami) a kopčekom vyšľahanej šľahačky, ktorá im dodá osviežujúcu chuť a slávnostnejší vzhľad.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu a zaujímavejšiu chuť sušienkového základu rada pridávam do zmesi podrvených sušienok aj štipku mletej škorice, vanilkového cukru alebo trošku kvalitného kakaového prášku.
- Namiesto pražených arašidov môžem bez problémov použiť aj iné obľúbené nasekané orechy, ako sú napríklad vlašské orechy, lieskovce, pekanové orechy, mandle, alebo dokonca zmes rôznych orechov či semienok (napríklad slnečnicových, ľanových).
- Ak chcem, aby bola čokoládová poleva po stuhnutí lesklejšia a o niečo mäkšia (ľahšie sa krájala a nebola príliš tvrdá), pri rozpúšťaní čokolády do nej zvyknem pridať aj malú lyžičku (cca 5 g) kokosového oleja alebo kúsok Cery (stuženého pokrmového tuku).
- Tieto banánové tortičky sú vynikajúce aj bez čokoládovej polevy, len tak, ako rýchla a jednoduchá banánovo-oriešková maškrta. V tom prípade ich stačí len dobre vychladiť.
Tieto neodolateľné banánové tortičky sú skvelým dôkazom toho, že aj z mála ingrediencií a bez zložitého pečenia sa dá vykúzliť fantastický dezert. Sú ideálne, keď vás naháňa maškrtná! Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z Delmira Cooking, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.