Potrebujete rýchlo pripraviť niečo sladké ku káve alebo pre nečakanú návštevu? Tento RECEPT na najrýchlejší liaty koláč je presne tá záchrana, ktorú hľadáte! Je neuveriteľne jednoduchý, vláčny a plný lahodnej chuti. Kombinácia sladkého cesta, kyslastého marhuľového džemu a exotického kokosu je jednoducho dokonalá. S naším vylepšeným postupom bude cesto navyše krásne nadýchané ako obláčik. Je to ten typ koláča, ktorý sa u vás doma určite stane hitom, pretože je hotový za chvíľočku a chutí úplne každému.
Celé kúzlo spočíva v jednoduchom liatom ceste, na ktoré nepotrebujete ani váhu, ani zložité postupy. Vďaka oddeleniu vajíčok a snehu z bielkov bude výsledok oveľa lepší, ako by ste čakali od takého rýchleho receptu. Poďme na to, uvidíte, že to zvládnete ľavou zadnou!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: 30-35 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 20×30 cm)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 3 vajcia (bielky a žĺtky oddelene)
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 120 ml rastlinného oleja
- 150 ml mlieka
- 250 g polohrubej múky
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 1 štipka soli
Na potretie a posypanie:
- cca 4-5 PL marhuľového džemu
- cca 50 g strúhaného kokosu
Postup prípravy
Príprava nadýchaného cesta:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech (s rozmermi približne 20×30 cm) vymastíme a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
- Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej, krémovej peny.
- Postupne a za stáleho miešania prilejeme olej a mlieko.
- V druhej miske zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý, lesklý sneh.
- Kľúčový krok: Do žĺtkovej zmesi striedavo a zľahka (už len vareškou alebo stierkou) vmiešame sypkú zmes a tuhý sneh z bielkov. Cesto neprešľaháme, aby ostalo krásne nadýchané.
Pečenie a dokončenie:
- Hotové cesto rovnomerne vylejeme a rozotrieme na pripravený plech.
- Pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 35 minút. Či je koláč hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč necháme na plechu úplne vychladnúť.
- Vychladnutý koláč rovnomerne potrieme marhuľovým džemom.
- Na záver ho štedro posypeme strúhaným kokosom.
- Krájame na rezy a podávame.
Videorecept
Tipy
- Marhuľový džem je klasika, ale tento koláč je fantastický aj s ríbezľovým alebo malinovým džemom, ktoré mu dodajú príjemnú kyslosť.
- Ak chcem mať koláč ešte voňavejší, do cesta niekedy pridám aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
- Namiesto kokosu môžem na posypanie použiť aj nasekané orechy, mandľové lupienky alebo len koláč poprášiť kakaom.
- Tento koláč je skvelý aj na druhý deň. Skladujem ho pri izbovej teplote pod poklopom, aby neobschol.
Verím, že tento jednoduchý a rýchly recept sa stane vašim obľúbeným “SOS” koláčom, keď potrebujete rýchlo niečo upiecť. Je to naozaj vďačná a chutná maškrta. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Ricette dolce facili, no mierne sme ho upravili.