Search

Najnadýchanejšia vaječná omeleta z rúry: Tento RECEPT je geniálne jednoduchý!

vaječná omeleta z rúry
vaječná omeleta z rúry

Obsah receptu

Chcete si pripraviť tú najlepšiu a najnadýchanejšiu vaječnú omeletu, akú ste kedy jedli, a to všetko bez státia pri panvici? Potom je tento geniálne jednoduchý RECEPT presne pre vás! Zabudnite na klasické omelety, táto pečená verzia je úplne iná liga. Je krásne vysoká, jemná ako obláčik a vďaka pečeniu v rúre sa urobí prakticky sama. Je to ideálna voľba na víkendové raňajky pre celú rodinu, ľahkú večeru alebo keď potrebujete pohostiť návštevu niečím rýchlym a chutným.

Kúzlo tejto omelety spočíva v správnom pomere vajec a mlieka a v tom, že sa o ňu počas pečenia vôbec nemusíte starať. Len zmiešate pár surovín v miske, vylejete do formy a o všetko ostatné sa postará rúra. Žiadne otáčanie, žiadne pripálenie. Je to naozaj ten najjednoduchší spôsob, ako si užiť dokonalé vajíčka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 5 minút
  • Čas pečenia: 25-30 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 8 vajec
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 100 g strúhaného syra (napr. eidam, čedar – voliteľné)
  • 1 ČL soli
  • ¼ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • čerstvé bylinky podľa chuti (pažítka, petržlenová vňať)
  • kúsok masla na vymazanie formy

Postup prípravy

Postup krok za krokom:

  1. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Menší, hlbší plech alebo zapekaciu misu (s rozmermi ideálne cca 20×25 cm) dôkladne vymastíme maslom.
  2. Do veľkej misy rozklepneme vajcia. Pridáme mlieko, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
  3. Dôležitý krok pre nadýchanosť: Zmes pomocou metličky alebo ručného šľahača poriadne šľaháme aspoň 1-2 minúty, kým sa na povrchu nevytvorí bohatá pena. Čím viac vzduchu do zmesi zašľaháme, tým bude omeleta nadýchanejšia.
  4. Ak používame, do vaječnej zmesi zľahka vmiešame nastrúhaný syr a nadrobno nasekané bylinky.
  5. Pripravenú zmes ihneď vylejeme do vymastenej formy.
  6. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25 až 30 minút. Omeleta počas pečenia krásne narastie a povrch bude zlatistý.
  7. Hotovú omeletu vyberieme z rúry. Po chvíli mierne spadne, čo je úplne v poriadku.
  8. Nakrájame ju na porcie a podávame ešte teplú s čerstvou zeleninou a pečivom.

Videorecept

Tipy

  1. Do vaječnej zmesi niekedy pridám aj na malé kocky nakrájanú šunku, papriku alebo pár šampiňónov, ktoré som predtým krátko orestoval na panvici. Vznikne tak ešte sýtejšie jedlo.
  2. Pre extra syrovú chuť niekedy na záver pečenia, asi 5 minút pred koncom, posypem povrch omelety ešte ďalšou vrstvou syra.
  3. Dávam si pozor, aby som používal plnotučné mlieko. Odtučnené alebo nízkotučné mlieko môže spôsobiť, že sa omeleta vo vysokých teplotách zrazí a bude vodnatá.
  4. Táto pečená omeleta je fantastická aj na studeno. Na druhý deň si ju nakrájam na kocky a dám do zeleninového šalátu alebo na obložený chlieb.

Verím, že si tento geniálne jednoduchý spôsob prípravy vajíčok zamilujete. Je to perfektná voľba na víkendové raňajky bez stresu a umývania panvice. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Готовим с Татьяной, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty