Aký je tajomstvo tej najlepšej, najjemnejšej a najvláčnejšej bábovky, ktorá si udrží svoju čerstvosť aj niekoľko dní? Odpoveď je jednoduchšia, než si myslíte, a skrýva sa v jednej “tajnej” prísade – kyslej smotane! Práve tá dodá cestu neuveriteľnú jemnosť, vláčnosť a príjemnú, sviežu chuť. Tento recept je stelesnením dokonalej bábovky. Je nádherne nadýchaná, plná sviežej citrónovej arómy a taká mäkká, že sa doslova rozplýva na jazyku. Zabudnite na suché a dusivé bábovky, toto je recept, ku ktorému sa budete vracať znova a znova a všetci si ho od vás budú pýtať!
Hoci výsledok chutí ako od majstra cukrára, príprava tejto bábovky je prekvapivo jednoduchá. Žiadne zložité postupy vás nečakajú. Kúzlo spočíva v správnom pomere surovín a v dodržaní osvedčeného postupu šľahania, ktorý vám krok za krokom ukážeme a ktorý zaručí dokonalú textúru. Je to ideálny múčnik na každú príležitosť – ku káve, na rodinnú oslavu alebo len tak, pre radosť a na zútulnenie domova.
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: 45-50 minút
- Počet porcií: 1 bábovka (forma s priemerom 24 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml oleja
- 250 ml mlieka
- 200 g práškového cukru
- 200 g kyslej smotany (16%)
- 4 ks vajec
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- šťava z 1/2 citróna
Na prípravu formy:
- maslo na vymazanie
- polohrubá múka na vysypanie
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv si pripravíme formu. Bábovkovú formu (ideálne s priemerom 24 cm) dôkladne vymastíme zmäknutým maslom a následne ju poctivo vysypeme polohrubou múkou. Prebytočnú múku vyklepeme. Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Vo veľkej mise vyšľaháme 4 celé vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom. Šľaháme ručným elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach približne 5-7 minút. Musíme získať svetlú, objemnú a veľmi nadýchanú penu. Dôležité: Tento krok je absolútne kľúčový pre nadýchanosť a jemnosť výslednej bábovky!
- K vyšľahanej vaječnej pene, za stáleho šľahania na nízkych otáčkach, prilievame pomalým a tenkým prúdom olej.
- Následne už len zľahka a krátko vmiešame kyslú smotanu, mlieko, čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z citróna.
- V druhej mise si zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Sypkú zmes na dvakrát alebo na tretiny zľahka vmiešame do tekutej zmesi. Použijeme stierku alebo šľaháme na najnižších otáčkach už len veľmi krátko – len kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta. Pozor: Cesto v tejto fáze neprešľaháme, aby zostalo krásne vzdušné.
Pečenie a dokončenie
- Hotové cesto nalejeme do pripravenej bábovkovej formy.
- Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 45-50 minút. Po 45 minútach urobíme test drevenou špajdľou – ak po zapichnutí do najvyššej časti bábovky zostane špajdľa suchá, bábovka je hotová. Ak je na nej nalepené mokré cesto, pečieme ešte 5-10 minút a test zopakujeme.
- Upečenú bábovku vyberieme z rúry a necháme ju asi 10-15 minút chladnúť vo forme. Až potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Pred podávaním ju zľahka posypeme práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu citrónovú chuť niekedy po vychladnutí polejem bábovku jednoduchou citrónovou polevou, ktorú vymiešam z práškového cukru a pár lyžíc citrónovej šťavy do hustej konzistencie.
- Ak chcem bábovku ozvláštniť, polovicu cesta nechám svetlú a do druhej polovice vmiešam lyžicu kvalitného kakaa. Pri nalievaní do formy potom obe cestá striedam a vytvorím tak pekný mramorový efekt.
- Kľúčom k ľahkému vyklopeniu bábovky je naozaj poctivé vymazanie formy zmäknutým maslom a vysypanie múkou. Nezabudnite na žiadny záhyb, najmä ak máte členitú formu!
- Táto bábovka je vďaka kyslej smotane úžasne vláčna aj na tretí deň. Skladujem ju pri izbovej teplote prikrytú pod skleneným zvonom na koláče, aby neobschla.
Veríme, že tento recept sa stane vašim obľúbeným a budete sa k nemu s radosťou vracať. Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!
Recept je inšpirovaný verziou od YouTube kanálu Vaření s Jančou.