Aký je tajomstvo tej najlepšej, najjemnejšej a najvláčnejšej bábovky, ktorá si udrží svoju čerstvosť aj niekoľko dní? Odpoveď je jednoduchšia, než si myslíte, a skrýva sa v jednej "tajnej" prísade – kyslej smotane! Práve tá dodá cestu neuveriteľnú jemnosť, vláčnosť a príjemnú, sviežu chuť. Tento recept je stelesnením dokonalej bábovky. Je nádherne nadýchaná, plná sviežej citrónovej arómy a taká mäkká, že sa doslova rozplýva na jazyku. Zabudnite na suché a dusivé bábovky, toto je recept, ku ktorému sa budete vracať znova a znova a všetci si ho od vás budú pýtať!
1. Najprv si pripravíme formu. Bábovkovú formu (ideálne s priemerom 24 cm) dôkladne vymastíme zmäknutým maslom a následne ju poctivo vysypeme polohrubou múkou. Prebytočnú múku vyklepeme. Rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Vo veľkej mise vyšľaháme 4 celé vajcia s 200 g práškového cukru a 1 balíčkom vanilkového cukru. Šľaháme ručným šľahačom na vysokých otáčkach niekoľko minút, kým nezískame svetlú, objemnú a nadýchanú penu. Dôležité: Tento krok je kľúčový pre nadýchanosť bábovky.
3. K vaječnej pene postupne, za stáleho šľahania na nižších otáčkach, tenkým prúdom prilievame olej.
4. Následne zľahka vmiešame kyslú smotanu, mlieko, šťavu a kôru z citróna.
5. V druhej mise si zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva.
6. Sypkú zmes na dvakrát alebo na tretiny zľahka vmiešame do tekutej zmesi. Použijeme stierku alebo šľaháme na najnižších otáčkach už len veľmi krátko, len kým sa suroviny nespoja. Cesto neprešľaháme, aby zostalo vzdušné.
Pečenie a dokončenie:
7. Hladké cesto nalejeme do pripravenej bábovkovej formy.
8. Pečieme v predhriatej rúre približne 45-50 minút. Po 45 minútach urobíme test drevenou špajdľou – ak po zapichnutí do najvyššej časti bábovky zostane suchá, bábovka je hotová. Ak je na nej nalepené cesto, pečieme ešte 5-10 minút.
9. Upečenú bábovku necháme asi 10 minút chladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
10. Pred podávaním ju zľahka posypeme práškovým cukrom.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu citrónovú chuť niekedy po vychladnutí polejem bábovku jednoduchou citrónovou polevou, ktorú vymiešam z práškového cukru a pár lyžíc citrónovej šťavy.2. Ak chcem bábovku ozvláštniť, polovicu cesta nechám svetlú a do druhej polovice vmiešam lyžicu kakaa. Pri nalievaní do formy potom obe cestá striedam a vytvorím tak pekný mramorový efekt.3. Kľúčom k ľahkému vyklopeniu bábovky je naozaj poctivé vymazanie formy maslom a vysypanie múkou. Nezabudnite na žiadny záhyb!4. Táto bábovka je úžasne vláčna aj na tretí deň. Skladujem ju pri izbovej teplote prikrytú pod skleneným zvonom na koláče, aby neobschla.