Search

Najlepšie šťuchané zemiaky so slaninou a cibuľkou: Rýchla príloha ako od babičky!

šťuchané zemiaky so slaninou
Šťuchané zemiaky so slaninou

Obsah receptu

Šťuchané, alebo pučené, zemiaky patria medzi najobľúbenejšie prílohy v našich končinách. A keď ich vylepšíte o chrumkavé kúsky slaninky a sviežu jarnú cibuľku, vznikne z nich neodolateľná pochúťka, ktorá hravo zatieni aj hlavný chod! Tento recept na najlepšie šťuchané zemiaky so slaninou a cibuľkou vás presvedčí, že aj obyčajná príloha môže byť gurmánskym zážitkom. Sú krémové, vláčne, plné chuti a ich príprava je neuveriteľne jednoduchá a rýchla. Presne také, aké robievali naše babičky.

Základom sú dobre uvarené zemiaky správneho varného typu, ktoré sa popučia s maslom a horúcim mliekom či smotanou do dokonale hladkej alebo rustikálnejšej konzistencie – presne podľa vašej chuti. Chrumkavá, na panvici opečená slaninka a jemne orestovaná jarná cibuľka dodajú zemiakom ten správny šmrnc a vôňu. Tieto šťuchané zemiaky sa perfektne hodia k pečenému mäsu, fašírkam, rezňom, ale výborne chutia aj len tak samotné, napríklad s pohárom kyslého mlieka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas varenia zemiakov: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 1000 g zemiakov (ideálne varný typ B alebo C), ošúpaných
  • Soľ (na varenie zemiakov a prípadné dochutenie)
  • 100 g prerastenej anglickej slaniny (alebo kvalitnej údenej slaniny)
  • 4-5 kusov jarnej cibuľky (biele aj zelené časti)
  • 2 polievkové lyžice masla (cca 30 g)
  • cca 50-100 ml horúceho mlieka alebo smotany na varenie (alebo horúcej vody z varenia zemiakov)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti, voliteľné)
  • (Na ozdobu – voliteľné) Nasekaná čerstvá pažítka alebo zelená časť jarnej cibuľky

Postup prípravy

Príprava zemiakov a slaniny:

  1. Ošúpané zemiaky nakrájajte na približne rovnako veľké kúsky (napr. štvrťky alebo menšie kocky), aby sa uvarili rovnomerne. Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou tak, aby boli ponorené, a vodu poriadne osoľte (cca 1-2 čajové lyžičky soli).
  2. Priveďte do varu a varte na strednom ohni domäkka (cca 20-25 minút, v závislosti od veľkosti a typu zemiakov). Správne uvarený zemiak by mal byť mäkký, keď doň pichnete vidličkou alebo nožom.
  3. Medzitým si pripravte slaninu a cibuľku. Slaninu nakrájajte na malé kocky. Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na tenké kolieska – bielu a svetlozelenú časť zvlášť, tmavozelenú vňať tiež zvlášť (časť si môžete odložiť na ozdobu).
  4. Na suchej panvici (slanina pustí dosť tuku) opečte na strednom ohni kocky slaniny dochrumkava. Miešajte, aby sa opiekla rovnomerne.
  5. Keď je slanina takmer hotová (chrumkavá a zlatistá), pridajte k nej na panvicu nakrájanú bielu a svetlozelenú časť jarnej cibuľky. Krátko spolu orestujte (stačí asi 1 minúta), len kým cibuľka nezavoní a mierne nezmäkne. Potom panvicu odstavte z ohňa.

Žihľavový sirup s citrónom
TIP na dnes
TOP recept na žihľavový sirup s citrónom – bez varenia!

Dokončenie:

  1. Keď sú zemiaky uvarené, dôkladne ich sceďte. Tip: Ak chcete použiť vodu z varenia, odoberte si trochu (cca 100-150 ml) do hrnčeka predtým, ako zemiaky úplne scedíte.
  2. Scedené horúce zemiaky vráťte do hrnca, v ktorom sa varili. Pridajte maslo a pučidlom na zemiaky alebo vidličkou ich začnite roztláčať.
  3. Postupne prilievajte horúce mlieko (alebo smotanu, či odloženú horúcu vodu z varenia) a ďalej pučte a miešajte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu – niektorí majú radi jemnejšiu kašu, iní rustikálnejšie zemiaky s kúskami. Množstvo tekutiny prispôsobte svojej preferencii.
  4. Nakoniec do šťuchaných zemiakov vmiešajte pripravenú zmes opečenej slaniny a jarnej cibuľky, vrátane vypečeného tuku zo slaniny, ktorý dodá skvelú chuť.
  5. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a prípadne čerstvo mletým čiernym korením. Dobre premiešajte.

Servírovanie:

  1. Najlepšie šťuchané zemiaky so slaninou a cibuľkou podávajte ihneď, teplé.
  2. Pred servírovaním ich môžete posypať nasekanou čerstvou pažítkou alebo odloženou tmavozelenou vňaťou jarnej cibuľky. Hodia sa ako vynikajúca príloha k rôznym druhom mäsa, fašírkam, rybám alebo si ich vychutnajte len tak samotné.

Videorecept

Tipy

  1. Pre naozaj krémovú konzistenciu použite varný typ zemiakov C a pri pučení pridajte okrem mlieka/smotany aj kúsok masla navyše. Zemiaky môžete na záver aj krátko prešľahať ručným šľahačom (na nízkych otáčkach).
  2. Namiesto jarnej cibuľky môžete použiť aj klasickú žltú cibuľu. Tú však nakrájajte najemno a restujte ju na panvici (ideálne na tuku zo slaniny) o niečo dlhšie, kým pekne nezesklovatie a nezosladne.
  3. Ak máte radi syr, môžete do hotových horúcich zemiakov vmiešať aj trochu nastrúhaného čedaru alebo parmezánu.
  4. Namiesto slaniny môžete vyskúšať aj na kocky nakrájanú a opečenú klobásku alebo údené mäso pre inú chuťovú variáciu.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tieto najlepšie šťuchané zemiaky so slaninou a cibuľkou sú jednoduchou, no nesmierne chutnou prílohou, ktorá povýši každé jedlo. Sú presne také, aké si pamätáme z detstva od babičky!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty