Search

Najlepšie piškótové rezy s pudingovým krémom: Tento recept je HIT (TOP)

najlepšie piškótové rezy
Najlepšie piškótové rezy

Obsah receptu

Hľadáte recept na tie naozaj najlepšie piškótové rezy s lahodným pudingovým krémom, ktoré sú mäkké, vláčne a jednoducho neodolateľné? Tento recept je absolútny HIT a zaručene TOP vo vašej zbierke sladkých pokušení. Kombinácia nadýchaného korpusu, bohatého vanilkového krému s bielou čokoládou a sviežej citrónovej polevy si vás získa na prvé ochutnanie.

Tento rýchly a jednoduchý dezert poteší vaše zmysly. Piškótové rezy s pudingovým krémom sú príjemne sladké a osobitnú iskru im dodáva práve citrónová poleva. Príprava nie je náročná a zvládnu ju aj menej skúsení pekári.

  • Čas prípravy: cca 35 minút (+ chladenie)
  • Čas pečenia: cca 25-30 minút
  • Čas chladenia/tuhnutia: min. 2-3 hodiny
  • Počet porcií: cca 10-12 kúskov
  • Forma/Plech: Menší plech alebo forma (cca 20×30 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

Piškótový korpus:

  • 3 vajcia (veľkosť M alebo L)
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • 100 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálneho rastlinného)
  • 100 ml mlieka (vlažného alebo izbovej teploty)
  • cca 200-220 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1,5 – 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • Kôra z 1 bio citróna (jemne nastrúhaná)

Pudingový krém s bielou čokoládou:

  • 600 ml mlieka
  • 3-4 žĺtky
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (cca 45 g, alebo podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
  • 5 polievkových lyžíc kukuričného škrobu (cca 50-60 g), preosiateho
  • 30 g masla
  • 50 g bielej čokolády (nasekanej alebo nalámanej na malé kúsky)

Citrónová poleva:

  • cca 3-4 polievkové lyžice práškového cukru (preosiateho)
  • Šťava z cca 1/2 citróna (čerstvá)

Na dokončenie (voliteľné):

  • Práškový cukor na posypanie

Potrebujeme tiež:

  • Menší plech alebo forma (cca 20×30 cm)
  • Papier na pečenie
  • Maslo a hrubá múka/strúhanka na vymazanie formy (ak nepoužijete papier)
  • Potravinová fólia

Postup prípravy

Príprava korpusu:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si menší plech alebo formu (cca 20×30 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie alebo dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou/strúhankou.
  2. Vo väčšej miske vyšľahajte elektrickým šľahačom 3 celé vajcia s kryštálovým (120 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.) a štipkou soli do hustej svetlej peny (šľahajte aspoň 3-5 minút).
  3. Na nízkych otáčkach postupne zašľahajte olej (100 ml) a potom mlieko (100 ml).
  4. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (cca 200-220 g) s kypriacim práškom (1,5-2 ČL).
  5. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridajte k tekutej vaječnej zmesi a spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou ju už len zľahka a krátko vmiešajte stierkou alebo vareškou, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta. Nepremiešavajte dlho.
  6. Cesto nalejte do pripravenej formy/plechu a rovnomerne rozotrite.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Pečenie a chladenie korpusu:

  1. Vložte plech s cestom do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 25 až 30 minút.
  2. Upečenosť skontrolujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu korpusu – ak vyjde čistá, je hotový.
  3. Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť na mriežke.
  4. Po úplnom vychladnutí korpus opatrne vyberte z plechu/formy a dlhým ostrým nožom alebo cukrárskou strunou ho horizontálne prekrojte na dva rovnaké pláty.

Príprava krému:

  1. Kým korpus chladne, pripravte si krém. V hrnci s hrubším dnom zmiešajte metličkou 3-4 žĺtky s kryštálovým cukrom (3 PL), vanilkovým extraktom (alebo vanilkovým cukrom) a preosiatym kukuričným škrobom (5 PL). Prilejte asi 100 ml mlieka (z celkových 600 ml) a dobre rozmiešajte dohladka.
  2. Postupne prilejte zvyšné mlieko (500 ml) a opäť dobre premiešajte.
  3. Postavte hrniec na stredný oheň a za neustáleho miešania metličkou priveďte do varu. Varte asi 1-2 minúty, kým krém viditeľne nezhustne do konzistencie hustého pudingu. Miešajte dôkladne aj pri dne, aby sa krém nepripálil.
  4. Hustý krém ihneď odstavte z ohňa. Do horúceho krému vmiešajte maslo (30 g) a nasekanú bielu čokoládu (50 g). Miešajte, kým sa úplne nerozpustia a nespoja s krémom do hladkej hmoty.
  5. Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke.

Zostavenie a chladenie:

  1. Pripravte si spodný plát vychladnutého korpusu (môžete ho vložiť späť do čistej formy alebo na podnos).
  2. Úplne vychladnutý pudingový krém vyberte z chladničky, odstráňte fóliu a krátko ho prešľahajte metličkou alebo mixérom dohladka, aby bol opäť krémový.
  3. Celý krém rovnomerne natrite na spodný plát korpusu.
  4. Opatrne prikryte druhým plátom korpusu a jemne pritlačte.
  5. Vložte koláč do chladničky aspoň na 2 hodiny (ideálne dlhšie), aby krém dobre stuhol a chute sa prepojili.

Dokončenie polevou a servírovanie:

  1. Tesne pred podávaním alebo po stuhnutí si pripravte citrónovú polevu: Preosiaty práškový cukor (cca 3-4 PL) v malej miske vymiešajte s čerstvou citrónovou šťavou (z cca 1/2 citróna). Pridávajte šťavu postupne, kým nedosiahnete požadovanú hustotu polevy (mala by byť dostatočne hustá, aby nestekala, ale stále roztierateľná).
  2. Pripravenou citrónovou polevou rovnomerne polejte alebo potrite vrch stuhnutého koláča. Nechajte polevu krátko zaschnúť (môžete dať ešte na chvíľu do chladničky).
  3. Hotové piškótové rezy krájajte ostrým nožom (namočeným do horúcej vody) na úhľadné kúsky a podávajte vychladené.

Videorecept

Tipy

  1. Na korpus používam klasické “hrnčekové” cesto, kde vyšľahám vajcia s cukrom, pridám tekuté suroviny a nakoniec zľahka vmiešam múku s kypriacim práškom. Citrónová kôra dodá cestu príjemnú sviežosť. Pečiem ho na plechu vystlanom papierom do zlatista.
  2. Krém je v podstate bohatší vanilkový puding uvarený zo žĺtkov, mlieka, cukru a škrobu. Po uvarení do horúceho vmiešam maslo a bielu čokoládu pre extra jemnosť a chuť. Kľúčové je nechať krém úplne vychladnúť pod fóliou, aby sa dala torta pekne vrstviť.
  3. Vychladnutý korpus prekrojím napoly, spodnú časť natriem všetkým vychladnutým krémom a prikryjem druhou časťou korpusu. Potom dám celú tortu poriadne stuhnúť do chladničky.
  4. Jednoduchá citrónová poleva z práškového cukru a citrónovej šťavy dodá koláču tú správnu iskru a vyváži sladkosť krému. Nanášam ju až na dobre vychladený a stuhnutý koláč. Krájam na rezy a podávam. Je to naozaj lahodný a vláčny dezert.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Toto je TOP recept na tie najlepšie piškótové rezy s pudingovým krémom a osviežujúcou citrónovou polevou. HIT, ktorý si zamilujete pre jeho chuť aj jednoduchú prípravu.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Domáce od Alby

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty