Hľadáte recept na tie naozaj najlepšie piškótové rezy s lahodným pudingovým krémom, ktoré sú mäkké, vláčne a jednoducho neodolateľné? Tento recept je absolútny HIT a zaručene TOP vo vašej zbierke sladkých pokušení. Kombinácia nadýchaného korpusu, bohatého vanilkového krému s bielou čokoládou a sviežej citrónovej polevy si vás získa na prvé ochutnanie.
Tento rýchly a jednoduchý dezert poteší vaše zmysly. Piškótové rezy s pudingovým krémom sú príjemne sladké a osobitnú iskru im dodáva práve citrónová poleva. Príprava nie je náročná a zvládnu ju aj menej skúsení pekári.
- Čas prípravy: cca 35 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: cca 25-30 minút
- Čas chladenia/tuhnutia: min. 2-3 hodiny
- Počet porcií: cca 10-12 kúskov
- Forma/Plech: Menší plech alebo forma (cca 20×30 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme:
Piškótový korpus:
- 3 vajcia (veľkosť M alebo L)
- 120 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 100 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálneho rastlinného)
- 100 ml mlieka (vlažného alebo izbovej teploty)
- cca 200-220 g hladkej múky (preosiatej)
- 1,5 – 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- Kôra z 1 bio citróna (jemne nastrúhaná)
Pudingový krém s bielou čokoládou:
- 600 ml mlieka
- 3-4 žĺtky
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (cca 45 g, alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
- 5 polievkových lyžíc kukuričného škrobu (cca 50-60 g), preosiateho
- 30 g masla
- 50 g bielej čokolády (nasekanej alebo nalámanej na malé kúsky)
Citrónová poleva:
- cca 3-4 polievkové lyžice práškového cukru (preosiateho)
- Šťava z cca 1/2 citróna (čerstvá)
Na dokončenie (voliteľné):
- Práškový cukor na posypanie
Potrebujeme tiež:
- Menší plech alebo forma (cca 20×30 cm)
- Papier na pečenie
- Maslo a hrubá múka/strúhanka na vymazanie formy (ak nepoužijete papier)
- Potravinová fólia
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si menší plech alebo formu (cca 20×30 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie alebo dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou/strúhankou.
- Vo väčšej miske vyšľahajte elektrickým šľahačom 3 celé vajcia s kryštálovým (120 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.) a štipkou soli do hustej svetlej peny (šľahajte aspoň 3-5 minút).
- Na nízkych otáčkach postupne zašľahajte olej (100 ml) a potom mlieko (100 ml).
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (cca 200-220 g) s kypriacim práškom (1,5-2 ČL).
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridajte k tekutej vaječnej zmesi a spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou ju už len zľahka a krátko vmiešajte stierkou alebo vareškou, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta. Nepremiešavajte dlho.
- Cesto nalejte do pripravenej formy/plechu a rovnomerne rozotrite.

Pečenie a chladenie korpusu:
- Vložte plech s cestom do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 25 až 30 minút.
- Upečenosť skontrolujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu korpusu – ak vyjde čistá, je hotový.
- Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť na mriežke.
- Po úplnom vychladnutí korpus opatrne vyberte z plechu/formy a dlhým ostrým nožom alebo cukrárskou strunou ho horizontálne prekrojte na dva rovnaké pláty.
Príprava krému:
- Kým korpus chladne, pripravte si krém. V hrnci s hrubším dnom zmiešajte metličkou 3-4 žĺtky s kryštálovým cukrom (3 PL), vanilkovým extraktom (alebo vanilkovým cukrom) a preosiatym kukuričným škrobom (5 PL). Prilejte asi 100 ml mlieka (z celkových 600 ml) a dobre rozmiešajte dohladka.
- Postupne prilejte zvyšné mlieko (500 ml) a opäť dobre premiešajte.
- Postavte hrniec na stredný oheň a za neustáleho miešania metličkou priveďte do varu. Varte asi 1-2 minúty, kým krém viditeľne nezhustne do konzistencie hustého pudingu. Miešajte dôkladne aj pri dne, aby sa krém nepripálil.
- Hustý krém ihneď odstavte z ohňa. Do horúceho krému vmiešajte maslo (30 g) a nasekanú bielu čokoládu (50 g). Miešajte, kým sa úplne nerozpustia a nespoja s krémom do hladkej hmoty.
- Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke.
Zostavenie a chladenie:
- Pripravte si spodný plát vychladnutého korpusu (môžete ho vložiť späť do čistej formy alebo na podnos).
- Úplne vychladnutý pudingový krém vyberte z chladničky, odstráňte fóliu a krátko ho prešľahajte metličkou alebo mixérom dohladka, aby bol opäť krémový.
- Celý krém rovnomerne natrite na spodný plát korpusu.
- Opatrne prikryte druhým plátom korpusu a jemne pritlačte.
- Vložte koláč do chladničky aspoň na 2 hodiny (ideálne dlhšie), aby krém dobre stuhol a chute sa prepojili.
Dokončenie polevou a servírovanie:
- Tesne pred podávaním alebo po stuhnutí si pripravte citrónovú polevu: Preosiaty práškový cukor (cca 3-4 PL) v malej miske vymiešajte s čerstvou citrónovou šťavou (z cca 1/2 citróna). Pridávajte šťavu postupne, kým nedosiahnete požadovanú hustotu polevy (mala by byť dostatočne hustá, aby nestekala, ale stále roztierateľná).
- Pripravenou citrónovou polevou rovnomerne polejte alebo potrite vrch stuhnutého koláča. Nechajte polevu krátko zaschnúť (môžete dať ešte na chvíľu do chladničky).
- Hotové piškótové rezy krájajte ostrým nožom (namočeným do horúcej vody) na úhľadné kúsky a podávajte vychladené.
Videorecept
Tipy
- Na korpus používam klasické “hrnčekové” cesto, kde vyšľahám vajcia s cukrom, pridám tekuté suroviny a nakoniec zľahka vmiešam múku s kypriacim práškom. Citrónová kôra dodá cestu príjemnú sviežosť. Pečiem ho na plechu vystlanom papierom do zlatista.
- Krém je v podstate bohatší vanilkový puding uvarený zo žĺtkov, mlieka, cukru a škrobu. Po uvarení do horúceho vmiešam maslo a bielu čokoládu pre extra jemnosť a chuť. Kľúčové je nechať krém úplne vychladnúť pod fóliou, aby sa dala torta pekne vrstviť.
- Vychladnutý korpus prekrojím napoly, spodnú časť natriem všetkým vychladnutým krémom a prikryjem druhou časťou korpusu. Potom dám celú tortu poriadne stuhnúť do chladničky.
- Jednoduchá citrónová poleva z práškového cukru a citrónovej šťavy dodá koláču tú správnu iskru a vyváži sladkosť krému. Nanášam ju až na dobre vychladený a stuhnutý koláč. Krájam na rezy a podávam. Je to naozaj lahodný a vláčny dezert.

Toto je TOP recept na tie najlepšie piškótové rezy s pudingovým krémom a osviežujúcou citrónovou polevou. HIT, ktorý si zamilujete pre jeho chuť aj jednoduchú prípravu.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Domáce od Alby