Publikované: 17. októbra 2025, 11:00
Hľadáte dezert, ktorý vyzerá ako z luxusnej cukrárne, no nepotrebujete naň ani zapnúť rúru? Toto je on. Je to môj tajný tromf na letné oslavy, pretože je neuveriteľne svieži, ľahký a prípravu zvládne naozaj každý. Nikto vám neuverí, že ste ho nepiekli.
Zabudnite na zrazené krémy. S týmto receptom vám prezradím jednoduchý trik, vďaka ktorému bude vaša plnka vždy dokonale pevná a nadýchaná. Táto torta je stelesnením elegancie a sviežej letnej chuti.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas chladenia: min. 6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 torta (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
- Trend: Nepečený dezert / Letný dezert
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 20-22 cm
Základ:
- 300 g dlhých cukrárskych piškót
- 250 ml pomarančovej šťavy (na namáčanie)
Krém z mascarpone:
- 500 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
- 250 g mascarpone (dobre vychladené)
- 3 PL práškového cukru
- 1 balíček stužovača šľahačky
Jahodová poleva:
- 500 g čerstvých alebo mrazených jahôd
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 balíček červeného tortového želé v prášku
- 1 ČL citrónovej šťavy
Postup prípravy
Príprava formy a krému:
- Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 20-22 cm) dôkladne vysteľte potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje.
- Toto je najdôležitejší krok pre pevný krém! V mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom a stužovačom na pevnú šľahačku.
- V druhej miske krátko a jemne premiešajte mascarpone, aby zmäklo.
- Do mascarpone teraz opatrne, na dvakrát, stierkou vmiešajte pripravenú šľahačku. Vznikne dokonale hladký a nadýchaný krém.
Vrstvenie torty:
- Piškóty na sekundu namočte do pomarančovej šťavy a vyskladajte ich postojačky po celom obvode formy. Zvyšnými piškótami vyložte dno.
- Na dno z piškót natrite polovicu pripraveného krému.
- Na krém poukladajte ďalšiu vrstvu namočených piškót.
- Natrite zvyšok krému a na vrch poukladajte poslednú vrstvu piškót.
- Tortu prikryte prečnievajúcou fóliou a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 6 hodín, ideálne na celú noc.
Dokončenie:
- Pripravte si jahodovú polevu. Približne 200 g jahôd rozmixujte s cukrom. Zvyšných 300 g nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky.
- Tortové želé pripravte podľa návodu na obale, ale namiesto vody použite rozmixované jahody (v prípade potreby dolejte vodou do požadovaného objemu).
- Zmes krátko povarte. Odstavte a vmiešajte nakrájané jahody a citrónovú šťavu. Nechajte úplne vychladnúť.
- Stuhnutú tortu opatrne vyklopte na servírovací tanier. Na vrch rovnomerne nalejte vychladnutú jahodovú polevu a vložte ešte na pár minút do chladničky, aby poleva stuhla.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý vždy drží tvar: Všetky suroviny na krém (mascarpone, smotana) musia byť naozaj dôkladne vychladené z chladničky. Po spojení mascarpone so šľahačkou krém už len zľahka spájajte stierkou, nie mixérom, aby sa nezrazil.
- Piškóty nenamáčajte dlho: Piškóty ponorte do šťavy naozaj len na zlomok sekundy. Nasajú tekutinu veľmi rýchlo a ak by ste ich nechali dlhšie, torta by bola príliš rozmočená.
Jednoduché variácie
- Malinová torta: Namiesto jahôd použite čerstvé maliny. Sú príjemne kyselkavé a vytvoria skvelý kontrast so sladkým krémom.
- Tiramisu verzia: Piškóty namáčajte v silnej vychladnutej káve (môžete pridať aj trochu mandľového likéru Amaretto) a vrch torty posypte kakaom namiesto jahodovej polevy.
Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode a podávajte dobre vychladenú.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Ricette dolci, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
