Ak máte chuť na poctivé, šťavnaté bravčové mäso v lahodnej smotanovej omáčke so zeleninou, ktoré pripomína tradičné jedlá od babičky, tento recept je presne pre vás! Pripravíte si krehké plátky mäsa, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku, doplnené o farebnú mrazenú zeleninu a zjemnené bohatou smotanovou omáčkou. Tento pokrm je nielen neuveriteľne chutný, ale aj výživný a jeho príprava nie je vôbec zložitá.
Základom sú kvalitné bravčové plátky (či už z karé, stehna alebo krkovičky), ktoré sa najprv opečú na cibuľovom základe, potom pomaly dusia s aromatickým korením domäkka. Šťava z dusenia sa následne zjemní smotanou a zahustí, čím vznikne neodolateľná omáčka. Pridaním mrazenej zeleniny získa jedlo sviežosť a extra dávku vitamínov. Tento recept je ideálny na nedeľný obed alebo kedykoľvek, keď si chcete dopriať skutočnú domácu klasiku.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas dusenia/varenia: cca 1,5 – 2 hodiny
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na mäso a základ omáčky:
- 1000 g bravčového karé (bez kosti), bravčového stehna alebo krkovičky (nakrájané na plátky/kotlety hrubé cca 1,5-2 cm)
- 2 ks stredne veľkej cibule
- Rastlinný olej alebo bravčová masť na opekanie (cca 2-3 polievkové lyžice)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 čajové lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
- 1 ks bobkový list
- 2 guľôčky celého nového korenia
- cca 1000 ml horúcej vody alebo vývaru
Na dokončenie omáčky a zeleninu:
- cca 200 g mrazenej zeleninovej zmesi (napr. hrášok s mrkvou, brokolica, karfiol)
- 200 ml smotany na šľahanie (minimálne 30-33% tuku)
- Hladká múka na zahustenie (cca 1-2 polievkové lyžice, rozmiešaná v troche studenej vody)
Postup prípravy
Príprava a opekanie mäsa:
- Príprava mäsa: Bravčové mäso (plátky/kotlety, 1000 g) v prípade potreby zľahka naklepte tĺčikom na mäso. Aby sa mäso počas opekania nekrútilo, jeho okraje na niekoľkých miestach plytko narežte nožom. Mäso z oboch strán dôkladne osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Príprava cibule a restovanie základu: Cibuľu (2 ks) očistite a nakrájajte nadrobno. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici so silnejším dnom rozohrejte rastlinný olej alebo bravčovú masť (cca 2-3 PL) na stredne vysokej teplote. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dosklovita až jemne zlatista. Tento proces trvá približne 3-5 minút.
- Opekanie mäsa: K orestovanej cibuli pridajte pripravené plátky mäsa. Zvýšte teplotu a mäso z oboch strán sprudka opečte (približne 2-3 minúty z každej strany), kým sa pekne nezatiahne a nechytí zlatistú farbu.
Dusenie mäsa:
- Pridanie korenín a podliatie: K opečenému mäsu s cibuľou pridajte bobkový list (1 ks), celé nové korenie (2 guľôčky), drvenú rascu (1/2 ČL) a mletú sladkú papriku (2 ČL). Všetko spolu krátko (cca 30 sekúnd) orestujte, aby sa koreniny krásne rozvoňali. Dávajte však pozor, aby paprika nezhorkla. Potom mäso podlejte horúcou vodou alebo vývarom (cca 1000 ml, alebo toľko, aby bolo mäso takmer úplne ponorené). Množstvo vody závisí aj od veľkosti vášho hrnca a od toho, koľko omáčky chcete mať.
- Pomalé dusenie: Mäso v šťave zľahka premiešajte, aby sa tekutina dostala všade. Hrniec prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum (aby šťava len veľmi jemne prebublávala) a pokrm pomaly duste približne 60-90 minút. Čas dusenia závisí od typu a hrúbky mäsa – cieľom je, aby bolo mäso úplne mäkké a krehké. Počas dusenia mäso občas skontrolujte a ak je to potrebné, podlejte ho ešte trochou horúcej vody alebo vývaru.
Dokončenie omáčky so zeleninou:
- Príprava šťavy: Keď je mäso mäkké, opatrne ho vyberte z hrnca a odložte bokom na tanier, kde ho prikryjete alobalom, aby zostalo teplé. Šťavu, ktorá zostala v hrnci, preceďte cez jemné sitko do čistého hrnca. Týmto krokom odstránite bobkový list a guľôčky nového korenia. (Ak preferujete hladšiu omáčku, môžete ju v tejto fáze aj s cibuľou rozmixovať ponorným mixérom a potom prepasírovať, alebo cibuľu jednoducho ponechať v omáčke a pasírovať len koreniny). Pre tento recept ponecháme cibuľu v omáčke a scedíme len koreniny.
- Pridanie zeleniny: Precedenú šťavu v hrnci opäť priveďte na miernom ohni do varu. Do vriacej šťavy vsypte mrazenú zeleninovú zmes (cca 200 g). Varte približne 5 minút, alebo kým zelenina nezmäkne, ale stále si zachová svoju farbu a chrumkavosť.
- Zjemnenie smotanou a zahustenie: Do hrnca k šťave so zeleninou pomaly vlejte smotanu na šľahanie (200 ml). Priveďte opäť do mierneho varu. Ak chcete mať omáčku hustejšiu, pripravte si zátrepku: V malej miske alebo hrnčeku dôkladne rozmiešajte hladkú múku (cca 1-2 PL) s malým množstvom studenej vody (cca 3-4 PL) na hladkú kašičku bez akýchkoľvek hrudiek. Túto pripravenú zátrepku za stáleho a energického miešania metličkou pomaly vlejte do vriacej omáčky.
- Prevarenie omáčky a finálne dochutenie: Omáčku za občasného miešania varte na miernom ohni ďalších minimálne 10-15 minút. Je dôležité, aby sa múka dobre prevarila a stratila svoju surovú chuť, a omáčka pekne zhustla. Nakoniec do hotovej omáčky vráťte odložené plátky mäsa, aby sa v nej poriadne prehriali (už nevarte, len nechajte mäso v horúcej omáčke prehriať). Podľa potreby omáčku ešte dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Servírovanie:
- Podávanie: Hotové bravčové na smotane so zeleninou podávajte teplé. Ako príloha sa výborne hodí parená alebo varená knedľa (žemľová, karlovarská), ale aj cestoviny (napr. halušky, široké rezance) alebo varené zemiaky.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť omáčky môžem namiesto časti vody použiť kvalitný mäsový alebo zeleninový vývar.
- Namiesto mrazenej zeleninovej zmesi môžem použiť aj čerstvú sezónnu zeleninu (napr. hrášok, mrkvu, brokolicu, karfiol, zelené fazuľky). Čerstvú zeleninu bude možno potrebné variť o niečo dlhšie.
- Ak nemám poruke smotanu na šľahanie, môžem použiť aj smotanu na varenie (s nižším obsahom tuku), ale omáčka nebude taká krémová a bohatá. V tom prípade možno bude potrebné použiť o niečo viac múky na zahustenie.
- Hotové jedlo môžem pred podávaním posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou pre svieži vzhľad a arómu.
Tento recept na najlepšie bravčové na smotane so zeleninou je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať poctivé a chutné jedlo ako od babičky!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.