Search

Najlepšia sviečková na panvici? Skúste túto s ananásom a brandy (Rýchlovka)

sviečková na panvici
Sviečková na panvici s ananásom

Obsah receptu

Je toto najlepšia sviečková na panvici? Možno áno. Vyskúšajte túto originálnu verziu s ananásom a brandy, ktorá je prekvapivo rýchla (“rýchlovka”) a chuťovo fantastická. Jemné mäso a sladko-kyslá omáčka si vás určite získajú.

Tento recept by mali vyskúšať nielen milovníci klasickej sviečkovej. Sviečková na panvici s ananásom a brandy je zaujímavá a originálna kombinácia chutí, ktorá stojí za vyskúšanie. Perfektné na rýchly, no slávnostnejší obed či večeru.

  • Čas prípravy: cca 25 minút (+ odležanie mäsa)
  • Čas tepelnej úpravy: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: 2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca so sviečkovou si vyžaduje pozornosť)

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • cca 400 g kvalitnej hovädzej sviečkovej (ideálne stredová časť, vcelku alebo ako 2 vysoké steaky cca 3-4 cm)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 30 ml brandy (alebo koňaku)
  • 60 ml kvalitnej 100% ananásovej šťavy
  • 3 kolieska konzervovaného ananásu (v šťave alebo miernom sladkom náleve)
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • Soľ
  • cca 3 polievkové lyžice olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja)

Postup prípravy

Príprava mäsa:

  1. Hovädziu sviečkovú (ak máte vcelku, nakrájajte na 2 vysoké steaky) osušte papierovými utierkami. Mäso nechajte pred opekaním aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
  2. Tesne pred opekaním steaky z oboch strán výdatne osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Na panvici (ideálne s hrubým dnom) silno rozpáľte olivový olej. Musí byť naozaj horúci.
  4. Opatrne vložte steaky na rozpálenú panvicu. Opekajte ich sprudka z každej strany približne 2-3 minúty (pre stupeň prepečenia medium-rare, čas upravte podľa hrúbky mäsa a vašej preferencie). Počas opekania môžete pridať kúsok masla a bylinky (napr. tymian, rozmarín) a polievať mäso výpekom.
  5. Opečené steaky vyberte z panvice, preložte ich na tanier alebo dosku, prikryte alobalom a nechajte odpočívať aspoň 5-10 minút, kým si pripravíte omáčku. Šťavu, ktorú mäso počas odpočívania pustí, si odložte.

Príprava omáčky:

  1. Do tej istej panvice, kde ste opiekli mäso (tuk môžete čiastočne zliať, ak je ho príliš veľa), pridajte na tenké prúžky alebo mesiačiky nakrájanú cibuľu. Znížte teplotu na strednú a restujte cibuľu za občasného miešania domäkka a dozlatista (cca 8-10 minút).
  2. Keď je cibuľa mäkká a zlatistá, prilejte do panvice brandy. POZOR: Alkohol sa môže vznietiť (flambovanie). Ak flambujete, odstavte panvicu z priameho ohňa a nechajte plameň dohorieť. Ak neflambujete, len nechajte alkohol na miernom ohni odpariť (asi 1 minútu).
  3. Prilejte ananásovú šťavu a šťavu, ktorú pustilo odpočívajúce mäso. Pridajte na malé kocky nakrájaný ananás z konzervy.
  4. Omáčku priveďte do varu a na miernom ohni ju nechajte krátko prevariť a zredukovať (asi 5 minút), kým mierne nezhustne a chute sa nespoja. Dochuťte soľou a korením podľa potreby.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Odpočinuté steaky môžete buď nakrájať na plátky a servírovať preliate horúcou ananásovou omáčkou, ALEBO celé steaky môžete vrátiť na 1-2 minúty do panvice s hotovou omáčkou len na rýchle prehriatie (už nevarte, aby sa mäso nevysušilo).
  2. Podávajte ihneď. Ako príloha sa výborne hodí jazmínová ryža, zemiakové pyré alebo opekané zemiaky.

Videorecept

Tipy

  1. Hovädzia sviečková je najjemnejšie mäso, preto si vyžaduje naozaj krátku a intenzívnu tepelnú úpravu. Kľúčom je dobre rozpálená panvica a krátke opekanie z každej strany, aby mäso zostalo vnútri krásne ružové a šťavnaté. Čas opekania (2-3 minúty z každej strany) je orientačný pre medium-rare pri steaku hrubom cca 3-4 cm. Prispôsobte ho svojej chuti. Po opečení je nevyhnutné nechať mäso odpočinúť.
  2. Pri prilievaní brandy do horúcej panvice buďte opatrní, alkohol sa môže ľahko vznietiť. Ak chcete flambovať, urobte to vedome a bezpečne (odstavte z digestora, majte poruke pokrievku). Ak flambovať nechcete, stačí nechať alkohol na miernom ohni odpariť.
  3. Namiesto ananásu z konzervy môžete použiť aj čerstvý ananás. Nakrájajte ho na malé kocky a pred pridaním šťavy ho môžete krátko opiecť na masle s trochou hnedého cukru, aby skaramelizoval a zmäkol. Omáčka bude mať ešte intenzívnejšiu chuť.
  4. Omáčku varím len krátko, aby zostala svieža a ananás sa úplne nerozvaril. Šťava z odpočívajúceho mäsa, ktorú do nej pridám, jej dodá skvelú chuť. Ak by bola príliš riedka, môžete ju nechať dlhšie redukovať alebo zahustiť lyžičkou škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.

Tak čo, je to najlepšia sviečková na panvici? Vyskúšajte túto rýchlovku s ananásom a brandy a posúďte sami. Fantastická chuť je zaručená.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Jednoduché recepty pre kuchárov

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty