Je toto najlepšia sviečková na panvici? Možno áno. Vyskúšajte túto originálnu verziu s ananásom a brandy, ktorá je prekvapivo rýchla (“rýchlovka”) a chuťovo fantastická. Jemné mäso a sladko-kyslá omáčka si vás určite získajú.
Tento recept by mali vyskúšať nielen milovníci klasickej sviečkovej. Sviečková na panvici s ananásom a brandy je zaujímavá a originálna kombinácia chutí, ktorá stojí za vyskúšanie. Perfektné na rýchly, no slávnostnejší obed či večeru.
- Čas prípravy: cca 25 minút (+ odležanie mäsa)
- Čas tepelnej úpravy: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca so sviečkovou si vyžaduje pozornosť)
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- cca 400 g kvalitnej hovädzej sviečkovej (ideálne stredová časť, vcelku alebo ako 2 vysoké steaky cca 3-4 cm)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 30 ml brandy (alebo koňaku)
- 60 ml kvalitnej 100% ananásovej šťavy
- 3 kolieska konzervovaného ananásu (v šťave alebo miernom sladkom náleve)
- Čerstvo mleté čierne korenie
- Soľ
- cca 3 polievkové lyžice olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja)
Postup prípravy
Príprava mäsa:
- Hovädziu sviečkovú (ak máte vcelku, nakrájajte na 2 vysoké steaky) osušte papierovými utierkami. Mäso nechajte pred opekaním aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
- Tesne pred opekaním steaky z oboch strán výdatne osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Na panvici (ideálne s hrubým dnom) silno rozpáľte olivový olej. Musí byť naozaj horúci.
- Opatrne vložte steaky na rozpálenú panvicu. Opekajte ich sprudka z každej strany približne 2-3 minúty (pre stupeň prepečenia medium-rare, čas upravte podľa hrúbky mäsa a vašej preferencie). Počas opekania môžete pridať kúsok masla a bylinky (napr. tymian, rozmarín) a polievať mäso výpekom.
- Opečené steaky vyberte z panvice, preložte ich na tanier alebo dosku, prikryte alobalom a nechajte odpočívať aspoň 5-10 minút, kým si pripravíte omáčku. Šťavu, ktorú mäso počas odpočívania pustí, si odložte.
Príprava omáčky:
- Do tej istej panvice, kde ste opiekli mäso (tuk môžete čiastočne zliať, ak je ho príliš veľa), pridajte na tenké prúžky alebo mesiačiky nakrájanú cibuľu. Znížte teplotu na strednú a restujte cibuľu za občasného miešania domäkka a dozlatista (cca 8-10 minút).
- Keď je cibuľa mäkká a zlatistá, prilejte do panvice brandy. POZOR: Alkohol sa môže vznietiť (flambovanie). Ak flambujete, odstavte panvicu z priameho ohňa a nechajte plameň dohorieť. Ak neflambujete, len nechajte alkohol na miernom ohni odpariť (asi 1 minútu).
- Prilejte ananásovú šťavu a šťavu, ktorú pustilo odpočívajúce mäso. Pridajte na malé kocky nakrájaný ananás z konzervy.
- Omáčku priveďte do varu a na miernom ohni ju nechajte krátko prevariť a zredukovať (asi 5 minút), kým mierne nezhustne a chute sa nespoja. Dochuťte soľou a korením podľa potreby.
Dokončenie a servírovanie:
- Odpočinuté steaky môžete buď nakrájať na plátky a servírovať preliate horúcou ananásovou omáčkou, ALEBO celé steaky môžete vrátiť na 1-2 minúty do panvice s hotovou omáčkou len na rýchle prehriatie (už nevarte, aby sa mäso nevysušilo).
- Podávajte ihneď. Ako príloha sa výborne hodí jazmínová ryža, zemiakové pyré alebo opekané zemiaky.
Videorecept
Tipy
- Hovädzia sviečková je najjemnejšie mäso, preto si vyžaduje naozaj krátku a intenzívnu tepelnú úpravu. Kľúčom je dobre rozpálená panvica a krátke opekanie z každej strany, aby mäso zostalo vnútri krásne ružové a šťavnaté. Čas opekania (2-3 minúty z každej strany) je orientačný pre medium-rare pri steaku hrubom cca 3-4 cm. Prispôsobte ho svojej chuti. Po opečení je nevyhnutné nechať mäso odpočinúť.
- Pri prilievaní brandy do horúcej panvice buďte opatrní, alkohol sa môže ľahko vznietiť. Ak chcete flambovať, urobte to vedome a bezpečne (odstavte z digestora, majte poruke pokrievku). Ak flambovať nechcete, stačí nechať alkohol na miernom ohni odpariť.
- Namiesto ananásu z konzervy môžete použiť aj čerstvý ananás. Nakrájajte ho na malé kocky a pred pridaním šťavy ho môžete krátko opiecť na masle s trochou hnedého cukru, aby skaramelizoval a zmäkol. Omáčka bude mať ešte intenzívnejšiu chuť.
- Omáčku varím len krátko, aby zostala svieža a ananás sa úplne nerozvaril. Šťava z odpočívajúceho mäsa, ktorú do nej pridám, jej dodá skvelú chuť. Ak by bola príliš riedka, môžete ju nechať dlhšie redukovať alebo zahustiť lyžičkou škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.
Tak čo, je to najlepšia sviečková na panvici? Vyskúšajte túto rýchlovku s ananásom a brandy a posúďte sami. Fantastická chuť je zaručená.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Jednoduché recepty pre kuchárov