Hľadáte ten zaručene najlepší RECEPT na domáce krupicové halušky, ktoré sú jemné ako páperie a v polievke sa nerozvaria? Práve ste ho našli! Tieto halušky sú presne také, aké si pamätáme z detstva od našich babičiek – mäkučké, nadýchané a plné chuti. Ich príprava je navyše prekvapivo rýchla a jednoduchá. S naším vylepšeným postupom sa vám podaria na prvýkrát a dodajú každému vývaru či krémovej polievke ten správny šmrnc. Zabudnite na kupované závarky, tieto domáce sú proste bezkonkurenčné!
V tomto článku vám ukážeme nielen samotný recept na dokonalé halušky, ale aj postup na prípravu poctivého hovädzieho vývaru, v ktorom si ich môžete uvariť. Kľúčom k nadýchanosti je správne zapracovanie snehu z bielkov. Je to naozaj jednoduché a výsledok premení vašu polievku na slávnostný chod, ktorý poteší celú rodinu.
Základné informácie (pre krupicové halušky)
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas varenia: 5 minút
- Počet porcií: 1 dávka (do cca 4-5 litrov polievky)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na poctivý hovädzí vývar (voliteľné):
- 750 g hovädzieho mäsa na vývar (napr. rebro, močing) a špikové kosti
- 1-2 cibule
- 2-3 mrkvy
- 1 petržlen (koreň)
- 1 menší zeler (koreň)
- ⅓ póru (biela a svetlozelená časť)
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL celého čierneho korenia
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať
Na najlepšie krupicové halušky:
- 2 ks vajec (bielky a žĺtky oddelene)
- 6 kopcovitých PL detskej krupice
- štipka soli
Postup prípravy
Postup na poctivý hovädzí vývar (krok za krokom):
- Mäso a kosti umyjeme a vložíme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou (cca 4-5 litrov), aby bolo všetko ponorené.
- Pomaly privedieme k varu. Tesne pred bodom varu sa na povrchu začne tvoriť pena (šum), ktorú dôkladne pozbierame lyžicou alebo sitkom. Tento krok je kľúčový pre čírosť vývaru.
- Cibuľu prekrojíme na polovicu a reznú stranu opečieme na suchej panvici dočierna. Pridáme ju do hrnca spolu s celým čiernym korením a soľou.
- Hrniec čiastočne prikryjeme a na veľmi miernom ohni necháme vývar pomaly “ťahať” (jemne prebublávať) aspoň 2-3 hodiny.
- Po 2-3 hodinách pridáme do vývaru očistenú koreňovú zeleninu v celku (mrkvu, petržlen, zeler), pór a cesnak. Varíme ďalšiu hodinu, kým zelenina nezmäkne.
- Hotový vývar scedíme cez husté sitko. Mäso a mrkvu s petržlenom nakrájame na menšie kúsky a vrátime do polievky. Zvyšok zeleniny a korenie odstránime.
Postup na nadýchané krupicové halušky:
- V miske zmiešame vaječné žĺtky so štipkou soli a kopcovitými lyžicami krupice. Vymiešame na hustejšiu kašičku.
- V druhej, dokonale čistej a suchej mise vyšľaháme z vaječných bielkov tuhý sneh.
- Dôležité: Sneh z bielkov teraz po častiach (asi na trikrát) zľahka vmiešame (zabalíme) do žĺtkovej zmesi. Miešame opatrne, pohybmi zdola nahor, aby sme zachovali čo najviac vzduchu a cesto ostalo nadýchané.
- Vývar (alebo osolenú vriacu vodu) privedieme k miernemu varu. Pomocou malej lyžičky namočenej vo vriacom vývare vykrajujeme z cesta halušky a vhadzujeme ich priamo do polievky. Môžeme použiť aj sitko na halušky.
- Halušky varíme približne 5 minút. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
- Polievku servírujeme horúcu, s kúskami mäsa, zeleniny, hotovými haluškami a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte nadýchanejšie halušky niekedy pridám do cesta na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva. Pridávam ho ku krupici a žĺtkom.
- Cesto na halušky rada vylepšujem pridaním nasekaných byliniek. Skvele sa hodí čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka priamo do zmesi so žĺtkami.
- Ak chcem mať halušky o niečo pevnejšie a “na zhryz”, namiesto detskej krupice použijem krupicu hrubú. Postup ostáva rovnaký.
- Absolútne najčistejší vývar dosiahnem, ak mäso s kosťami pred samotným varením krátko blanšírujem – vložím do vriacej vody, nechám 2-3 minúty povariť, vodu zlejem a mäso opláchnem.
Domáce halušky premenia každú polievku na slávnosť. S týmto jednoduchým a spoľahlivým receptom sa vám podaria vždy dokonale jemné a nadýchané. Dúfam, že sa stanú stálicou aj vo vašej kuchyni. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.