Spomínate si na tú fantastickú chuť chrumkavého kapustového šalátu, ktorý nám na zimu pripravovali naše babičky? Presne taký si dnes spolu pripravíme! Tento RECEPT je hotový poklad – je overený generáciami, zaručene sa vždy podarí a výsledkom je ten najlepší sladkokyslý šalát, aký ste kedy jedli. Je plný vitamínov, krásne chrumká a je dokonalou prílohou k nedeľnému rezňu alebo akémukoľvek pečenému mäsu. Pripravte si s nami zásoby tejto dobroty na celú zimu, neoľutujete! Je to chuť domova v každom pohári.
Nenechajte sa odradiť väčším množstvom surovín, samotný postup je neuveriteľne jednoduchý. Zvládne ho aj ten, kto so zaváraním len začína. Kúzlo spočíva v správnom pomere surovín v náleve a v následnej krátkej sterilizácii, ktorá zaručí, že vám šalát vydrží v perfektnom stave až do jari. Poďme na to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 1.5 hodiny
- Čas marinovania: 10-20 hodín
- Čas sterilizácie: 20 minút
- Počet porcií: cca 10-12 veľkých pohárov (à 720 ml)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na šalát:
- 6 kg bielej hlávkovej kapusty
- 3 kg mrkvy
Na sladkokyslý nálev:
- 2 litre vody
- 300 g kryštálového cukru
- 300 ml octu (8%)
- 6 PL soli (cca 100-120 g)
- 10 guličiek celého čierneho korenia
- 3 guličky nového korenia
- 3 ks bobkového listu
- 4 ks klinčekov
Postup prípravy
Príprava zeleniny:
- Kapustu očistíme od vrchných listov, hlávky prekrojíme a nastrúhame na tenké prúžky (ideálne na kuchynskom robote alebo strúhadle na kapustu). Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo.
- Vo veľmi veľkej nádobe (napr. čistom vedre alebo vaničke) zmiešame nastrúhanú kapustu s mrkvou.
Príprava nálevu a marinovanie:
- V hrnci zmiešame všetky suroviny na nálev: vodu, ocot, cukor, soľ a všetky koreniny.
- Za občasného miešania privedieme nálev k varu a krátko povaríme, aby sa cukor a soľ úplne rozpustili.
- Ešte horúcim nálevom zalejeme pripravenú zeleninu v nádobe. Dôkladne premiešame.
- Zeleninu v náleve poriadne postláčame, napríklad pomocou veľkého pučidla na zemiaky, aby pustila šťavu a bola celá ponorená.
- Povrch zaťažíme – prikryjeme ho čistým tanierom, ktorý zaťažíme napríklad veľkým pohárom naplneným vodou.
- Takto pripravený šalát necháme marinovať pri izbovej teplote 10 až 20 hodín.
Plnenie do pohárov a sterilizácia:
- Pripravíme si dokonale čisté zaváracie poháre (cca 10-12 ks s objemom 720 ml) a viečka.
- Odležaný šalát aj s nálevom natlačíme čo najpevnejšie do pohárov. Šalát musí byť úplne ponorený. Poháre plníme asi 2 cm pod okraj.
- Okraje pohárov dôkladne utrieme dosucha a pevne uzavrieme čistými viečkami.
- Dôležitá sterilizácia: Na dno veľkého zaváracieho hrnca položíme utierku. Opatrne na ňu poukladáme poháre a zalejeme horúcou vodou do ⅔ ich výšky. Privedieme do varu a na miernom ohni sterilizujeme 20 minút.
- Horúce poháre opatrne vyberieme, otočíme hore dnom na 5 minút, a potom ich necháme pomaly vychladnúť pod dekou. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Videorecept
Tipy
- Pre obmenu niekedy do šalátu pridávam aj nadrobno nakrájanú cibuľu alebo pár strúčikov cesnaku. Pridávam ich k zelenine hneď na začiatku.
- Ak mám rád pikantnejšiu chuť, pridám do nálevu aj kúsok feferónky alebo pár zrniečok horčicového semienka. Dodá to šalátu skvelý říz.
- Ak nemám dostatočne veľkú nádobu na marinovanie, rozdelím si zeleninu aj nálev na polovicu a pracujem s dvoma menšími nádobami. Je to praktickejšie.
- Tento šalát je nielen skvelá príloha, ale ja ho milujem aj ako základ do rôznych jedál. Je fantastický napríklad v lokši plnenej kačacím mäsom alebo len tak premiešaný s trochou majonézy.
S týmto receptom si ľahko pripravíte vitamínovú bombu, ktorá vám bude robiť radosť po celú zimu. Chuť domáceho kapustového šalátu je neporovnateľná a stane sa hviezdou každej rodinnej tabule. Prajem úspešné zaváranie!
Recept je inšpirovaný verziou od Вкусно Просто и Доступно, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší, bezpečnejší a jednoduchší na prípravu.