Search

Najlepší jablkový kompót: Tento RECEPT zvládne každý a chutí božsky.

jablkový kompót
jablkový kompót

Obsah receptu

Túžite si uchovať kúsok leta a slnka v pohári na chladné zimné dni? Tento RECEPT na najlepší jablkový kompót je presne to, čo hľadáte! Garantujem vám, že je taký jednoduchý, že ho zvládne pripraviť naozaj každý, aj úplný začiatočník v zaváraní. A tá chuť? Je priam božská! Predstavte si sladké, no stále pevné kúsky jabĺk ponorené vo voňavom náleve so škoricou a klinčekmi. Je to pravá chuť detstva a pohladenie pre dušu. Zabudnite na kupované kompóty, ten domáci je proste neprekonateľný!

Kúzlo tohto receptu spočíva v príprave voňavého sladkého nálevu, ktorým jablká zalejeme. Tým zaistíme, že každé sústo bude dokonale ochutené a cukor sa perfektne rozpustí. Celý proces je rýchly a výsledkom sú krásne poháre plné dobroty, ktoré vám budú robiť radosť počas celého roka. Poďme sa spolu pustiť do tohto voňavého dobrodružstva!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 45 minút
  • Čas zavárania (sterilizácie): 20-25 minút
  • Počet porcií: cca 5 veľkých pohárov (s objemom 720 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 2,5 kg pevných, sladkokyslých jabĺk (napr. Idared, Jonagold, Gala)
  • 1 citrón (šťava z neho)
  • 3 litre vody (na nálev)
  • 10 PL kryštálového cukru (cca 200 g)
  • 1,5 ČL mletej škorice
  • 10 ks celých klinčekov

Postup prípravy

Príprava jabĺk:

  1. Najprv si pripravíme veľkú misu so studenou vodou (cca 1-2 litre), do ktorej vytlačíme šťavu z jedného celého citróna.
  2. Jablká postupne šúpeme, zbavujeme jadrovníkov a krájame na mesiačiky alebo väčšie kocky. Ihneď po nakrájaní ich vkladáme do pripravenej citrónovej vody, aby nám nezhnedli.
  3. Pripravíme si 5 veľkých, dokonale čistých zaváracích pohárov (s objemom cca 720 ml) a čisté viečka.

Príprava nálevu a plnenie pohárov:

  1. Vodu na nálev (3 litre) vlejeme do veľkého hrnca. Pridáme kryštálový cukor, mletú škoricu a celé klinčeky.
  2. Za občasného miešania privedieme nálev k varu a krátko povaríme (asi 1-2 minúty), aby sa cukor úplne rozpustil a koreniny uvoľnili svoju arómu.
  3. Jablká scedíme z citrónovej vody a natesno nimi naplníme pripravené poháre.
  4. Horúcim voňavým nálevom zalievame jablká v pohároch tak, aby boli úplne ponorené a nálev siahal približne 1-2 cm pod okraj pohára.
  5. Okraje pohárov dôkladne utrieme dosucha a pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.

Zaváranie (sterilizácia):

  1. Na dno veľkého hrnca položíme starú utierku (aby poháre nepopraskali). Opatrne doň poukladáme naplnené a uzavreté poháre.
  2. Do hrnca nalejeme horúcu vodu tak, aby siahala do dvoch tretín výšky pohárov.
  3. Hrniec prikryjeme pokrievkou, privedieme vodu do varu a od tohto momentu sterilizujeme na miernom ohni 20 až 25 minút.
  4. Po uplynutí času hrniec odstavíme a poháre opatrne vyberieme. Položíme ich na utierku hore dnom na 5-10 minút, potom ich otočíme a necháme úplne vychladnúť, ideálne zabalené v deke alebo uterákoch.

Videorecept

Tipy

  1. Pre sviežejšiu citrusovú nôtu niekedy do nálevu pridávam aj pár koliesok dobre umytého citróna alebo pomaranča. Vyzerá to v pohári navyše veľmi pekne.
  2. Množstvo cukru si vždy prispôsobím podľa sladkosti jabĺk. Ak mám veľmi sladké jablká, cukru uberiem. Naopak, pri kyslejších odrodách môžem pridať o lyžicu-dve viac.
  3. Namiesto mletej škorice niekedy rada používam celú škoricu. Do každého pohára vložím jeden menší zvitok. Nálev ostane krajší a čírejší.
  4. Správne uskladnený kompót (v tme a chlade) mi vydrží aj viac ako rok. Po otvorení ho skladujem v chladničke. Je fantastický nielen samotný, ale aj k cisárskemu trhancu.

Verím, že s týmto vylepšeným a jednoduchým receptom sa pre vás zaváranie stane radosťou. Niet nad ten pocit, keď v zime otvoríte pohár plný leta, ktorý ste si sami s láskou pripravili. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Obżarciuch, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty