Hľadáte recept na tie najlepšie a najchrumkavejšie tekvicové placky? Tak ste tu správne! S týmto overeným RECEPTOM si pripravíte fantastickú jesennú dobrotu, ktorú si zaručene zamilujete. Kombinácia sladkastej tekvice hokkaido, zemiakov, voňavého cesnaku a majoránky je jednoducho dokonalá. Ukážeme si jeden kľúčový trik, vďaka ktorému budú vaše placky na povrchu krásne chrumkavé a vnútri vláčne, a nie nasiaknuté olejom. Je to skvelá rýchla večera, obed alebo len taká maškrta, ktorá poteší celú rodinu.
Príprava je naozaj veľmi jednoduchá a pripomína klasické zemiakové placky. Dôležité je len poriadne vyžmýkať vodu z nastrúhanej zeleniny, to je celé tajomstvo úspechu. Potom už len všetko zmiešate, vytvarujete placky a o pár minút máte na stole voňavú, horúcu dobrotu. Poďme sa spolu na to pozrieť.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas smaženia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: cca 10-12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 300 g tekvice hokkaido
- 200 g zemiakov (varný typ B alebo C)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL sušenej majoránky
- 1 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy
Postup krok za krokom:
- Dôležitá informácia: Tekvicu hokkaido dôkladne umyjeme, prekrojíme a lyžicou vyberieme semienka. Šúpať ju nie je potrebné, šupka pri tepelnej úprave zmäkne. Zemiaky ošúpeme.
- Tekvicu aj zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle do väčšej misky.
- Kľúčový krok pre chrumkavosť: Zmes osolíme 1 lyžičkou soli, dobre premiešame a necháme 10 minút postáť. Zelenina pustí veľa prebytočnej vody.
- Po 10 minútach celú zmes poriadne rukami alebo cez čistú utierku vyžmýkame. Snažíme sa zbaviť čo najväčšieho množstva tekutiny.
- Suchú, vyžmýkanú zmes vrátime do misky. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, majoránku, čerstvo mleté čierne korenie a lyžicu hladkej múky.
- Všetko spolu dôkladne premiešame, aby vzniklo kompaktné cesto.
- Na panvici rozohrejeme väčšiu vrstvu oleja na stredne silnom plameni.
- Z cesta odoberáme lyžicou kôpky, ktoré v rukách alebo priamo na panvici vytvarujeme na tenšie placky.
- Smažíme z každej strany 3 až 4 minúty dozlatista a dochrumkava.
- Hotové placky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
- Podávame ešte teplé, napríklad s kyslou smotanou, jogurtovým dipom alebo len tak samotné.
Videorecept
Tipy
- Do cesta niekedy pridám aj jednu najemno nastrúhanú mrkvu alebo petržlen pre ešte bohatšiu chuť. Samozrejme, tiež ich treba poriadne vyžmýkať.
- Okrem majoránky sa do placiek skvele hodí aj drvená rasca alebo nasekaná čerstvá petržlenová vňať. Dodá im to zase trochu inú chuť.
- Pre syrovú verziu niekedy do hotovej vyžmýkanej zmesi primiešam aj hrsť strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra. Placky sú potom ešte chutnejšie.
- Ak sa chcem vyhnúť smaženiu na oleji, placky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre pri 200°C asi 20-25 minút, v polovici pečenia ich otočím.
Verím, že si na týchto chrumkavých plackách pochutnáte rovnako ako my doma. Je to skvelý a rýchly spôsob, ako si užiť jesennú úrodu tekvíc a pripraviť niečo naozaj dobré. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.