Search

Najchrumkavejšie tekvicové placky s cesnakom: Tento RECEPT si zaručene zamilujete!

tekvicové placky
tekvicové placky

Obsah receptu

Hľadáte recept na tie najlepšie a najchrumkavejšie tekvicové placky? Tak ste tu správne! S týmto overeným RECEPTOM si pripravíte fantastickú jesennú dobrotu, ktorú si zaručene zamilujete. Kombinácia sladkastej tekvice hokkaido, zemiakov, voňavého cesnaku a majoránky je jednoducho dokonalá. Ukážeme si jeden kľúčový trik, vďaka ktorému budú vaše placky na povrchu krásne chrumkavé a vnútri vláčne, a nie nasiaknuté olejom. Je to skvelá rýchla večera, obed alebo len taká maškrta, ktorá poteší celú rodinu.

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá a pripomína klasické zemiakové placky. Dôležité je len poriadne vyžmýkať vodu z nastrúhanej zeleniny, to je celé tajomstvo úspechu. Potom už len všetko zmiešate, vytvarujete placky a o pár minút máte na stole voňavú, horúcu dobrotu. Poďme sa spolu na to pozrieť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas smaženia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 10-12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 300 g tekvice hokkaido
  • 200 g zemiakov (varný typ B alebo C)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL sušenej majoránky
  • 1 ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup prípravy

Postup krok za krokom:

  1. Dôležitá informácia: Tekvicu hokkaido dôkladne umyjeme, prekrojíme a lyžicou vyberieme semienka. Šúpať ju nie je potrebné, šupka pri tepelnej úprave zmäkne. Zemiaky ošúpeme.
  2. Tekvicu aj zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle do väčšej misky.
  3. Kľúčový krok pre chrumkavosť: Zmes osolíme 1 lyžičkou soli, dobre premiešame a necháme 10 minút postáť. Zelenina pustí veľa prebytočnej vody.
  4. Po 10 minútach celú zmes poriadne rukami alebo cez čistú utierku vyžmýkame. Snažíme sa zbaviť čo najväčšieho množstva tekutiny.
  5. Suchú, vyžmýkanú zmes vrátime do misky. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, majoránku, čerstvo mleté čierne korenie a lyžicu hladkej múky.
  6. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby vzniklo kompaktné cesto.
  7. Na panvici rozohrejeme väčšiu vrstvu oleja na stredne silnom plameni.
  8. Z cesta odoberáme lyžicou kôpky, ktoré v rukách alebo priamo na panvici vytvarujeme na tenšie placky.
  9. Smažíme z každej strany 3 až 4 minúty dozlatista a dochrumkava.
  10. Hotové placky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
  11. Podávame ešte teplé, napríklad s kyslou smotanou, jogurtovým dipom alebo len tak samotné.

Videorecept

Tipy

  1. Do cesta niekedy pridám aj jednu najemno nastrúhanú mrkvu alebo petržlen pre ešte bohatšiu chuť. Samozrejme, tiež ich treba poriadne vyžmýkať.
  2. Okrem majoránky sa do placiek skvele hodí aj drvená rasca alebo nasekaná čerstvá petržlenová vňať. Dodá im to zase trochu inú chuť.
  3. Pre syrovú verziu niekedy do hotovej vyžmýkanej zmesi primiešam aj hrsť strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra. Placky sú potom ešte chutnejšie.
  4. Ak sa chcem vyhnúť smaženiu na oleji, placky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre pri 200°C asi 20-25 minút, v polovici pečenia ich otočím.

Verím, že si na týchto chrumkavých plackách pochutnáte rovnako ako my doma. Je to skvelý a rýchly spôsob, ako si užiť jesennú úrodu tekvíc a pripraviť niečo naozaj dobré. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty