Search

Nádherný pletený závin s vlašskými orechmi: Recept, ktorý zvládne každý

pletený závin s vlašskými orechmi
pletený závin s vlašskými orechmi

Obsah receptu

Túžite po sladkom pečive, ktoré nielen skvele chutí, ale aj úžasne vyzerá? Tento pletený závin s vlašskými orechmi je presne to, čo hľadáte. Vláčne kysnuté cesto a bohatá orechovo-hrozienková plnka si vás získajú na prvé ochutnanie.

Prevoňajte svoj domov týmto nevšedným pleteným závinom s vlašskými orechmi. Vďaka originálnemu spôsobu zapletania je veľmi atraktívny a elegantný na pohľad. Nemusia sa ho báť ani začiatočníci, jeho príprava je totiž oveľa jednoduchšia, než sa na prvý pohľad zdá.

  • Čas prípravy: 30 minút (+ kysnutie)
  • Čas kysnutia: cca 55 minút
  • Čas pečenia: 35 minút
  • Počet porcií: 2 záviny
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

Cesto:

  • 300 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce (+ 1 na potretie)
  • 1 štipka soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 50 g zmäknutého masla
  • 7 g sušeného droždia (1 balíček)
  • 600 g hladkej múky (preosiatej)
  • 2 lyžice detskej krupice

Plnka:

  • 1 lyžica kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 80 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 100 g hrozienok (voliteľne vopred namočených)
  • Rozpustené maslo na potretie cesta (cca 20-30 g)

Postup prípravy:

Príprava a kysnutie cesta

  1. V mise ľahko vyšľahajte 1 vajce s cukrom, štipkou soli, olejom a zmäknutým maslom. Prilejte vlažné mlieko a premiešajte. Prisypte sušené droždie a opäť krátko premiešajte.
  2. Postupne pridávajte preosiatu hladkú múku zmiešanú s krupicou. Rukami alebo pomocou kuchynského robota s hákom vypracujte hladké, pružné a mierne lepivé cesto. Miesite aspoň 5-7 minút.
  3. Cesto vytvarujte do gule, vložte do čistej misy jemne vytretej olejom, prikryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, krátko ho premieste a rozdeľte na dva rovnaké diely (bochníky). Každý bochník opäť prikryte a nechajte odpočívať asi 10 minút.

Príprava plnky a tvarovanie závinu

  1. Kým cesto odpočíva, v miske zmiešajte nasekané vlašské orechy, hrozienka (ak ich používate, môžete ich predtým namočiť do rumu alebo horúcej vody a potom scediť) a lyžicu cukru.
  2. Jeden bochník cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika s rozmermi približne 30×40 cm. Strednú tretinu obdĺžnika potrite polovicou pripraveného rozpusteného masla. Na potretú časť rovnomerne rozložte polovicu orechovo-hrozienkovej plnky.
  3. Oba voľné okraje cesta (po stranách plnky) narežte ostrým nožom alebo radielkom na šikmé prúžky široké asi 1,5 až 2 cm. Začnite od horného konca a postupne prekladajte prúžky striedavo z ľavej a pravej strany šikmo cez plnku, čím vytvoríte vzor pleteného vrkoča. Konce cesta na oboch stranách závinu dobre spojte a zasuňte pod závin, aby plnka nevytekala.
  4. Rovnakým spôsobom pripravte aj druhý závin z druhého bochníka cesta a zvyšnej plnky.

Pečenie a dokončenie

  1. Opatrne preneste oba pripravené záviny na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a nechajte na teplom mieste finálne podkysnúť ešte približne 15 minút. Medzitým predhrejte rúru na 160 °C (horný a dolný ohrev).
  2. Druhé vajíčko rozšľahajte v malej miske s lyžicou mlieka alebo vody. Vykysnuté záviny potrite touto vaječnou zmesou pomocou štetca.
  3. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 160 °C približne 35 minút, alebo kým nie sú záviny na povrchu krásne zlatohnedé a prepečené aj vo vnútri (môžete otestovať špajdľou).
  4. Upečené záviny nechajte vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Aby bolo cesto naozaj vláčne, používam vždy vlažné (nie horúce) mlieko a všetky ostatné suroviny sa snažím mať aspoň pol hodiny pred prípravou vytiahnuté z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
  2. Pre intenzívnejšiu chuť plnky odporúčam hrozienka vopred namočiť aspoň na 30 minút do rumu alebo horúcej vody a potom ich dobre scediť. Vlašské orechy sú zase aromatickejšie, keď ich pred nasekaním krátko nasucho opražím na panvici a nechám vychladnúť.
  3. Pri pletení závinov sa snažím prúžky cesta prekladať mierne šikmo a na konci ich jemne pritlačím k sebe, aby plnka počas pečenia čo najmenej vytekala. Ak sa vám zdá pletenie zložité, môžete cesto jednoducho zrolovať ako klasický závin.
  4. Ak chcem dosiahnuť extra lesklý a voňavý povrch, potieram záviny pred pečením vajíčkom rozšľahaným s lyžicou mlieka. Hneď po vytiahnutí z rúry ich ešte horúce môžem rýchlo potrieť rozpusteným maslom zmiešaným s trochou rumu a práškového cukru.

Upečte si tento krásny pletený závin s vlašskými orechmi a potešte svoju rodinu či návštevu nielen chuťou, ale aj vzhľadom.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Mazzali Oshxona

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty