Túžite po sladkom pečive, ktoré nielen skvele chutí, ale aj úžasne vyzerá? Tento pletený závin s vlašskými orechmi je presne to, čo hľadáte. Vláčne kysnuté cesto a bohatá orechovo-hrozienková plnka si vás získajú na prvé ochutnanie.
Prevoňajte svoj domov týmto nevšedným pleteným závinom s vlašskými orechmi. Vďaka originálnemu spôsobu zapletania je veľmi atraktívny a elegantný na pohľad. Nemusia sa ho báť ani začiatočníci, jeho príprava je totiž oveľa jednoduchšia, než sa na prvý pohľad zdá.
- Čas prípravy: 30 minút (+ kysnutie)
- Čas kysnutia: cca 55 minút
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 2 záviny
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme:
Cesto:
- 300 ml vlažného mlieka
- 1 vajce (+ 1 na potretie)
- 1 štipka soli
- 200 g kryštálového cukru
- 50 ml rastlinného oleja
- 50 g zmäknutého masla
- 7 g sušeného droždia (1 balíček)
- 600 g hladkej múky (preosiatej)
- 2 lyžice detskej krupice
Plnka:
- 1 lyžica kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 80 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 100 g hrozienok (voliteľne vopred namočených)
- Rozpustené maslo na potretie cesta (cca 20-30 g)
Postup prípravy:
Príprava a kysnutie cesta
- V mise ľahko vyšľahajte 1 vajce s cukrom, štipkou soli, olejom a zmäknutým maslom. Prilejte vlažné mlieko a premiešajte. Prisypte sušené droždie a opäť krátko premiešajte.
- Postupne pridávajte preosiatu hladkú múku zmiešanú s krupicou. Rukami alebo pomocou kuchynského robota s hákom vypracujte hladké, pružné a mierne lepivé cesto. Miesite aspoň 5-7 minút.
- Cesto vytvarujte do gule, vložte do čistej misy jemne vytretej olejom, prikryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, krátko ho premieste a rozdeľte na dva rovnaké diely (bochníky). Každý bochník opäť prikryte a nechajte odpočívať asi 10 minút.
Príprava plnky a tvarovanie závinu
- Kým cesto odpočíva, v miske zmiešajte nasekané vlašské orechy, hrozienka (ak ich používate, môžete ich predtým namočiť do rumu alebo horúcej vody a potom scediť) a lyžicu cukru.
- Jeden bochník cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika s rozmermi približne 30×40 cm. Strednú tretinu obdĺžnika potrite polovicou pripraveného rozpusteného masla. Na potretú časť rovnomerne rozložte polovicu orechovo-hrozienkovej plnky.
- Oba voľné okraje cesta (po stranách plnky) narežte ostrým nožom alebo radielkom na šikmé prúžky široké asi 1,5 až 2 cm. Začnite od horného konca a postupne prekladajte prúžky striedavo z ľavej a pravej strany šikmo cez plnku, čím vytvoríte vzor pleteného vrkoča. Konce cesta na oboch stranách závinu dobre spojte a zasuňte pod závin, aby plnka nevytekala.
- Rovnakým spôsobom pripravte aj druhý závin z druhého bochníka cesta a zvyšnej plnky.
Pečenie a dokončenie
- Opatrne preneste oba pripravené záviny na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a nechajte na teplom mieste finálne podkysnúť ešte približne 15 minút. Medzitým predhrejte rúru na 160 °C (horný a dolný ohrev).
- Druhé vajíčko rozšľahajte v malej miske s lyžicou mlieka alebo vody. Vykysnuté záviny potrite touto vaječnou zmesou pomocou štetca.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 160 °C približne 35 minút, alebo kým nie sú záviny na povrchu krásne zlatohnedé a prepečené aj vo vnútri (môžete otestovať špajdľou).
- Upečené záviny nechajte vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Aby bolo cesto naozaj vláčne, používam vždy vlažné (nie horúce) mlieko a všetky ostatné suroviny sa snažím mať aspoň pol hodiny pred prípravou vytiahnuté z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
- Pre intenzívnejšiu chuť plnky odporúčam hrozienka vopred namočiť aspoň na 30 minút do rumu alebo horúcej vody a potom ich dobre scediť. Vlašské orechy sú zase aromatickejšie, keď ich pred nasekaním krátko nasucho opražím na panvici a nechám vychladnúť.
- Pri pletení závinov sa snažím prúžky cesta prekladať mierne šikmo a na konci ich jemne pritlačím k sebe, aby plnka počas pečenia čo najmenej vytekala. Ak sa vám zdá pletenie zložité, môžete cesto jednoducho zrolovať ako klasický závin.
- Ak chcem dosiahnuť extra lesklý a voňavý povrch, potieram záviny pred pečením vajíčkom rozšľahaným s lyžicou mlieka. Hneď po vytiahnutí z rúry ich ešte horúce môžem rýchlo potrieť rozpusteným maslom zmiešaným s trochou rumu a práškového cukru.
Upečte si tento krásny pletený závin s vlašskými orechmi a potešte svoju rodinu či návštevu nielen chuťou, ale aj vzhľadom.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Mazzali Oshxona