Search

Nádherné koláčiky orechové mušle – jemné pečivo s náplňou, ktoré sa rozplýva na jazyku

orechové mušle
Orechové mušle

Obsah receptu

Tieto lahodné koláčiky v tvare mušlí sú také jemné, že sa doslova rozplývajú na jazyku! Vždy keď ich pripravím, zmiznú z misky skôr, než stihnem povedať “koláčik”. Kombinácia krehkého cesta a bohatej orechovo-mandľovej náplne je jednoducho neodolateľná.

U nás doma sú tieto orechové mušle stálicou na všetkých rodinných stretnutiach. Verím mi, vyskúšajte ich aj vy! Tajomstvom je dať cesto odpočinúť v chladničke a neprekročiť čas pečenia. Vždy robím dvojitú dávku, pretože prvá mizne ešte pred úplným vychladnutím. Okrem toho, tvorenie vzorov na koláčikoch môže byť zábavná aktivita aj pre deti.

Ingrediencie

  • Čas prípravy: 45 minút
  • Čas pečenia: 20-25 minút
  • Obtiažnosť: ⭐⭐
  • Počet porcií: 1 plech (cca 20-24 kusov)

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 štipka soli
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 lyžica mlieka
  • 1/3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 žĺtok
  • sirup na potretie (marhuľový alebo iný podľa chuti)

Na náplň:

  • 75 g mandlí (+ niekoľko celých na ozdobu)
  • 75 g vlašských orechov
  • 3 lyžice cukru
  • 20 g masla
  • 2 lyžice marhuľového džemu

Postup prípravy

  1. Do misy dajte múku a maslo a vypracujte z nich drobenku (posýpku). Potom pridajte soľ, kypriaci prášok, kyslú smotanu, mlieko a žĺtok. Z ingrediencií spracujte vláčne, ale trochu tuhšie cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
  2. Mandle a vlašské orechy vložte do mixéra a rozmixujte ich najemno. K orechom pridajte maslo, cukor a marhuľový džem a premiešajte. Potom zmes vráťte do mixéra a ešte raz rozmixujte. Z výslednej hmoty vytvarujte malé guličky – ich počet bude závisieť od počtu mušličiek, ktoré budete robiť.
  3. Cesto rozdeľte na dve časti, bude sa s ním lepšie pracovať. Na pomúčenej ploche z každej časti vyvaľkajte placku s hrúbkou približne 2 mm a okrúhlym vykrajovačom vykrojte kolieska. Na každú mušličku budete potrebovať 2 kolieska.
  4. Guľôčku orechovej hmoty jemne stlačte, aby mala veľkosť vykrojeného kolieska. Položte ju na prvé koliesko a prikryte druhým. Pomocou pinzety vytvorte na okrajoch vzor mušle (ako je ukázané vo videu). Na jednej strane koláčika vytvorte špičku a vložte do nej celú mandľu ako ozdobu.
  5. Orechové mušle uložte na plech vyložený papierom na pečenie, vložte do rúry predhriatej na 180°C a pečte 20-25 minút, kým nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich ešte teplé potrite marhuľovým sirupom alebo rozriedeným džemom.

Tipy

  1. Vždy robím cesto deň vopred a nechám ho v chladničke cez noc – je potom ešte krehkejšie a lepšie sa s ním pracuje.
  2. Ak nemáte marhuľový džem, môžete použiť aj broskyňový alebo meruňkový – všetky dávajú náplni príjemnú ovocnú sviežosť.
  3. U nás doma vždy pripravujeme aj verziu s lieskovými orieškami namiesto mandlí – skúste to, ak chcete variáciu!
  4. Ak chcete mať orechové mušle naozaj dokonalé, nechajte ich po potretí sirupom vychladnúť na mriežke – zachovajú si tak chrumkavosť.

Video recept:

Verím, že tieto nádherné orechové mušle očaria aj vašu rodinu a priateľov! Vyskúšajte ich a dajte vedieť, ako sa vám podarili. U nás doma miznú z taniera rýchlosťou blesku a vždy ma tešia nadšené reakcie hostí.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Chayhana Vostok


 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty