Tieto lahodné koláčiky v tvare mušlí sú také jemné, že sa doslova rozplývajú na jazyku! Vždy keď ich pripravím, zmiznú z misky skôr, než stihnem povedať “koláčik”. Kombinácia krehkého cesta a bohatej orechovo-mandľovej náplne je jednoducho neodolateľná.
U nás doma sú tieto orechové mušle stálicou na všetkých rodinných stretnutiach. Verím mi, vyskúšajte ich aj vy! Tajomstvom je dať cesto odpočinúť v chladničke a neprekročiť čas pečenia. Vždy robím dvojitú dávku, pretože prvá mizne ešte pred úplným vychladnutím. Okrem toho, tvorenie vzorov na koláčikoch môže byť zábavná aktivita aj pre deti.
Ingrediencie
- Čas prípravy: 45 minút
- Čas pečenia: 20-25 minút
- Obtiažnosť: ⭐⭐
- Počet porcií: 1 plech (cca 20-24 kusov)
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 150 g masla
- 1 štipka soli
- 100 g kyslej smotany
- 1 lyžica mlieka
- 1/3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 žĺtok
- sirup na potretie (marhuľový alebo iný podľa chuti)
Na náplň:
- 75 g mandlí (+ niekoľko celých na ozdobu)
- 75 g vlašských orechov
- 3 lyžice cukru
- 20 g masla
- 2 lyžice marhuľového džemu
Postup prípravy
- Do misy dajte múku a maslo a vypracujte z nich drobenku (posýpku). Potom pridajte soľ, kypriaci prášok, kyslú smotanu, mlieko a žĺtok. Z ingrediencií spracujte vláčne, ale trochu tuhšie cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
- Mandle a vlašské orechy vložte do mixéra a rozmixujte ich najemno. K orechom pridajte maslo, cukor a marhuľový džem a premiešajte. Potom zmes vráťte do mixéra a ešte raz rozmixujte. Z výslednej hmoty vytvarujte malé guličky – ich počet bude závisieť od počtu mušličiek, ktoré budete robiť.
- Cesto rozdeľte na dve časti, bude sa s ním lepšie pracovať. Na pomúčenej ploche z každej časti vyvaľkajte placku s hrúbkou približne 2 mm a okrúhlym vykrajovačom vykrojte kolieska. Na každú mušličku budete potrebovať 2 kolieska.
- Guľôčku orechovej hmoty jemne stlačte, aby mala veľkosť vykrojeného kolieska. Položte ju na prvé koliesko a prikryte druhým. Pomocou pinzety vytvorte na okrajoch vzor mušle (ako je ukázané vo videu). Na jednej strane koláčika vytvorte špičku a vložte do nej celú mandľu ako ozdobu.
- Orechové mušle uložte na plech vyložený papierom na pečenie, vložte do rúry predhriatej na 180°C a pečte 20-25 minút, kým nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich ešte teplé potrite marhuľovým sirupom alebo rozriedeným džemom.
Tipy
- Vždy robím cesto deň vopred a nechám ho v chladničke cez noc – je potom ešte krehkejšie a lepšie sa s ním pracuje.
- Ak nemáte marhuľový džem, môžete použiť aj broskyňový alebo meruňkový – všetky dávajú náplni príjemnú ovocnú sviežosť.
- U nás doma vždy pripravujeme aj verziu s lieskovými orieškami namiesto mandlí – skúste to, ak chcete variáciu!
- Ak chcete mať orechové mušle naozaj dokonalé, nechajte ich po potretí sirupom vychladnúť na mriežke – zachovajú si tak chrumkavosť.
Video recept:
Verím, že tieto nádherné orechové mušle očaria aj vašu rodinu a priateľov! Vyskúšajte ich a dajte vedieť, ako sa vám podarili. U nás doma miznú z taniera rýchlosťou blesku a vždy ma tešia nadšené reakcie hostí.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Chayhana Vostok