Tento ľahký slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou je dokonalou sladkou pochúťkou, ktorá vás prenesie do babičkinho kuchynského kráľovstva. S každým sústom pocítite jemnosť šťavnatých sliviek a krehkosť orieškovej drobenky.
Hľadáte dezert, ktorý vás očarí nielen chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy? Slivkový koláč s orieškovo-škoricovou drobenkou je perfektnou voľbou, ktorú ocení celá rodina.
Slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou
Ingrediencie:
Na orieškovo-škoricovú strúhanku:
- 1/2 šálky (60 g) hladkej múky
- 1/3 šálky (75 g) cukru
- 1/2 šálky (50 g) mletých lieskových orieškov
- 1/2 ČL škorice
- 1/3 šálky (75 g) mäkkého masla
Na cesto na koláč:
- 1/2 šálky + 2 lyžice (140 g) veľmi mäkkého masla
- 2/3 šálky (75 g) práškového cukru
- 2 ČL vanilkového cukru
- Citrónová kôra
- 2 vajíčka
- 1 3/4 šálky (200 g) hladkej múky
- 2-3 ČL prášku do pečiva
- 2-3 lyžice jogurtu
- 700g slivky
Postup prípravy:
Príprava orieškovo-škoricovej drobenky:
- Zmiešajte 60 g múky, 75 g cukru, 50 g mletých lieskových orieškov, 1/2 ČL škorice a 75 g mäkkého masla, kým nevznikne drobivá zmes.
- Drobenku vložte do chladničky, aby sa ochladila.
Príprava sliviek:
- Odkôstkujte 700 g sliviek a nakrájajte ich na polovice alebo štvrtiny.
Cesto:
- Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte formu na pečenie (priemer 26 cm) papierom na pečenie.
- V miske vyšľahajte 140 g mäkkého masla, 75 g práškového cukru, 2 ČL vanilkového cukru a trochu citrónovej kôry, kým zmes nebude hladká.
- Pridajte 2 vajíčka a dôkladne premiešajte do peny.
- Zmiešajte 200 g múky s 2-3 ČL prášku do pečiva a krátko premiešajte so zvyšnými ingredienciami.
- Pridajte 2-3 lyžice jogurtu a opäť krátko premiešajte, aby sa cesto spojilo.
Zostavenie koláča:
- Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite.
- Na cesto poukladajte nakrájané slivky a posypte ich orieškovo-škoricovou drobenkou.
Pečenie:
- Pečte koláč vo vyhriatej rúre približne 50 minút.
- Po upečení urobte test paličkou – ak sa na špajdľu nelepí cesto, koláč je hotový.
- Nechajte koláč vychladnúť a prípadne ho posypte trochou práškového cukru.
Servírovanie:
- Podávajte koláč so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.
Tipy:
- Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom pre extra sladkosť.
- Skúste pridať trochu mandľového extraktu do cesta pre jemnú mandľovú arómu.
- Ak nemáte lieskové oriešky, môžete použiť mleté mandle alebo vlašské orechy.
Slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou – Video recept:
Slivkový koláč s lahodnou lieskovoorieškovou drobenkou je nielen chutným dezertom, ale aj skvelým spojením tradície a moderného pečenia. Ideálny na rodinné posedenia či ako sladké prekvapenie pre priateľov. Užite si každý kúsok tejto lahôdky!
Súvisiace články:
Slivky a orechy opražíme a pridáme lyžicu kakaa! Toto musíte vidieť! Najlepší dezert zo sliviek
K slivkám stačí pridať lyžicu kakaa! Dezert, ktorý poblázni svet!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Selmas Recipes