Hľadáte tradičný recept na jablkové koláčiky, ktoré sa jednoducho rozpustia v ústach? Potom ste na správnom mieste. Pripomeňte si chuť detstva s týmto famóznym receptom.
Jablkové koláčiky sú moje najoblúbenejšie pečivo, ktoré ma sprevádzajú už od detstva. Ale existuje jeden recept, ktorý sa vyníma nad všetky ostatné – a tým je recept naše babičky. Povedzte, kto by odolal krehkým koláčikom, ktoré voňajú škoricou, medom a vanilkou?
Odkiaľ pochádza tento skvelý recept?
Tradičné jablkové koláčiky sú známe už desiatky rokov. Babičky nám ich často piekli ako odmenu alebo len tak, na radosť. Vďaka jedinečným ingredienciám a láske, s ktorou boli pripravené, tieto koláčiky vždy zanechali nezabudnuteľný zážitok.
Ako pripraviť jablkové koláčiky podľa tohto nezabudnuteľného receptu?
Recept je jednoduchý, a predstavujeme Vám ho krok za krokom:
Jablková plnka:
- 2 jablká
- 2 lyžice cukru
- Trochu škorice
- Lyžica masla
- Lyžica medu
Cesto:
- Jedno vajce
- Štipka soli
- 8 gramov vanilkového cukru
- 60 gramov cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 50 ml oleja
- 2 lyžice jogurtu
- Pol lyžičky prášku do pečiva
- 250 gramov hladkej múky
Postup prípravy:
Jablká si umyjeme, očistíme od jadier a nastrúhame na hrubo na strúhadle.
V hrnci zmiešame nastrúhané jablká s 2 lyžicami cukru, štipkou škorice a polievkovou lyžicou masla. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým jablká mierne nezmäknú. Potom pridáme lyžicu medu, dobre premiešame a preložíme zmes na tanier, kde necháme vychladnúť.
V miske zmiešame jedno vajce so štipkou soli, 8 gramami vanilkového cukru a 60 gramami kryštálového cukru. Poradne premiešame, kým zmes nebude hladká. Pridáme dve lyžice kukuričného škrobu a opäť premiešame.
Následne pridáme 50 ml oleja a premiešame. Pridáme 2 lyžice jogurtu a pol lyžičky prášku do pečiva a opäť dôkladne premiešame.
Postupne pridávame preosiatu hladkú múku a vypracujeme hladké cesto.
Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie na hrúbku približne 0,5 cm. Na cesto rozložíme jablkovú plnku a pomocou papiera na pečenie zrolujeme cesto do tvaru rolády. (Pre správny postup pozri video.)
Roládu nakrájame na koláčiky a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 20 minút alebo kým nie sú pekne zlatisté.
Po upečení koláčiky vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!
Prečo je tento recept taký špeciálny?
Tieto jablkové koláčiky sa vyznačujú jemnou textúrou, bohatou chuťou a krásnou zlatistou farbou. Príprava je rýchla a jednoduchá, takže ich môžete piecť aj s deťmi.
Jablkové koláčiky – Video recept:
Určite skúste pridať k týmto koláčikom šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu. Tento recept je vynikajúci samostatne, ale s týmito doplnkami dosiahnete ešte vyššiu úroveň!
Krehké jablkové koláčiky podľa babičky sú neodolateľné a nezabudnuteľné. S týmto receptom vždy dosiahnete dokonalý výsledok a vaši blízki budú nadšení. Vyskúšajte a zdieľajte tento recept s priateľmi!
Súvisiace články:
Super chutné a šťavnaté jablkové vafle za 5 minút: Vždy sa dobre podaria!
Nadýchaný a jemný domáci jablkový koláč, ktorý pripravíte za chvíľu: Jednoducho a rýchlo!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ricette dolce facili