Máte chuť na niečo sladké a zároveň jednoduché? Tento jesenný jablkový koláč podľa receptu pani Janky je presne to, čo potrebujete. S lahodnou chuťou jabĺk, škorice a jemného cesta si zaručene získa vaše srdce (a chuťové poháriky!). Pripravte si ho spoločne s nami a vychutnajte si kúsok domácej pohody.
Tento recept je ideálny pre všetkých, ktorí milujú jablkové koláče, ale nechcú tráviť hodiny v kuchyni. S naším podrobným návodom a tipmi od pani Janky zvládne jeho prípravu naozaj každý. Poďte sa s nami presvedčiť, aké jednoduché je upiecť si tento lahodný koláč!
Ingrediencie:
Jablková náplň:
- 3 jablká
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžičky cukru
Cesto:
- 170 g hladkej múky
- 80 g cukru krupica
- 1 balíček vanilkového cukru
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva (pol vrecka / 1 lyžička)
- štipka soli
- 150 ml mlieka
- 1 vajce
- 50 g rozpusteného masla
Omáčka:
- 30 g rozpusteného masla
- 1 lyžica cukru
- 1/2 lyžice škorice
- 1/4 lyžice kakaa
Posýpka:
- 30 g rozpusteného masla
- 1 lyžica cukru
- 3 lyžice polohrubej múky
Pečenie:
- Predhriata rúra na 170 °C (horúci vzduch), pečieme približne 40 minút.
Postup prípravy:
Príprava jabĺk:
- Jablká olúpte a nakrájajte na kocky.
- V miske ich premiešajte so škoricou a cukrom. Ak sú jablká kyslejšie, môžete pridať viac cukru podľa chuti.
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok do pečiva a štipku soli.
- Pridajte mlieko, vajce a rozpustené maslo. Všetko dobre premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
- Do cesta vmiešajte pripravené jablká.
Zostavenie koláča:
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 27 cm a výškou 3,5 cm.
Príprava omáčky:
- V miske zmiešajte rozpustené maslo, cukor, škoricu a kakao. Nechajte zmes chvíľu odstáť.
- Túto omáčku nalejte na cesto vo forme.
Príprava posýpky:
- V inej miske zmiešajte rozpustené maslo, cukor a polohrubú múku. Pomocou vidličky vypracujte drobivú zmes.
- Posypte ňou koláč.
Pečenie:
- Koláč pečte v predhriatej rúre približne 40 minút. Skontrolujte koláč špáradlom – ak vyjde čisté, koláč je upečený.
Tipy:
- Výber jabĺk: Na tento koláč sú ideálne kyslejšie odrody jabĺk, ako napríklad Jonagold alebo Idared.
- Príprava formy: Formu na pečenie dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou, aby sa koláč neprilepil.
- Kontrola upečenia: Pred vybratím koláča z rúry skontrolujte jeho upečenie špáradlom. Ak po zapichnutí do cesta vyjde čisté, koláč je hotový.
- Podávanie: Koláč chutí výborne teplý aj studený. Môžete ho podávať s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.
Video recept:
Veríme, že si tento jednoduchý a chutný jablkový koláč podľa receptu pani Janky zamilujete rovnako ako my. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory v komentároch! Prajeme vám príjemné pečenie a dobrú chuť.
Súvisiace články:
Zdravý jablkový koláč s tvarohovou plnkou – jemný a veľmi chutný
Voňavý jablkový koláč so škoricou a chrumkavou posýpkou – ideálny na nedeľné popoludnie
Jablkový koláč s mandľovou drobenkou – tak dokonalý, že už žiadny iný nepečiem!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Jana C.