Search

Jesenný jablkový koláč podľa pani Janky – výborný, rychlý recept

Jesenný jablkový koláč
Jesenný jablkový koláč podľa pani Janky

Obsah receptu

Máte chuť na niečo sladké a zároveň jednoduché? Tento jesenný jablkový koláč podľa receptu pani Janky je presne to, čo potrebujete. S lahodnou chuťou jabĺk, škorice a jemného cesta si zaručene získa vaše srdce (a chuťové poháriky!). Pripravte si ho spoločne s nami a vychutnajte si kúsok domácej pohody.

Tento recept je ideálny pre všetkých, ktorí milujú jablkové koláče, ale nechcú tráviť hodiny v kuchyni. S naším podrobným návodom a tipmi od pani Janky zvládne jeho prípravu naozaj každý. Poďte sa s nami presvedčiť, aké jednoduché je upiecť si tento lahodný koláč!

Ingrediencie:

Jablková náplň:

  • 3 jablká
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžičky cukru

Cesto:

  • 170 g hladkej múky
  • 80 g cukru krupica
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva (pol vrecka / 1 lyžička)
  • štipka soli
  • 150 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 50 g rozpusteného masla

Omáčka:

  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 lyžice škorice
  • 1/4 lyžice kakaa

Posýpka:

  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 lyžica cukru
  • 3 lyžice polohrubej múky

Pečenie:

  • Predhriata rúra na 170 °C (horúci vzduch), pečieme približne 40 minút.

Postup prípravy:

Príprava jabĺk:

  • Jablká olúpte a nakrájajte na kocky.
  • V miske ich premiešajte so škoricou a cukrom. Ak sú jablká kyslejšie, môžete pridať viac cukru podľa chuti.

Príprava cesta:

  • V miske zmiešajte hladkú múku, cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok do pečiva a štipku soli.
  • Pridajte mlieko, vajce a rozpustené maslo. Všetko dobre premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
  • Do cesta vmiešajte pripravené jablká.

Zostavenie koláča:

  • Predhrejte rúru na 170 °C.
  • Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 27 cm a výškou 3,5 cm.

Príprava omáčky:

  • V miske zmiešajte rozpustené maslo, cukor, škoricu a kakao. Nechajte zmes chvíľu odstáť.
  • Túto omáčku nalejte na cesto vo forme.

Príprava posýpky:

  • V inej miske zmiešajte rozpustené maslo, cukor a polohrubú múku. Pomocou vidličky vypracujte drobivú zmes.
  • Posypte ňou koláč.

Pečenie:

  • Koláč pečte v predhriatej rúre približne 40 minút. Skontrolujte koláč špáradlom – ak vyjde čisté, koláč je upečený.

Tipy:

  1. Výber jabĺk: Na tento koláč sú ideálne kyslejšie odrody jabĺk, ako napríklad Jonagold alebo Idared.
  2. Príprava formy: Formu na pečenie dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou, aby sa koláč neprilepil.
  3. Kontrola upečenia: Pred vybratím koláča z rúry skontrolujte jeho upečenie špáradlom. Ak po zapichnutí do cesta vyjde čisté, koláč je hotový.
  4. Podávanie: Koláč chutí výborne teplý aj studený. Môžete ho podávať s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.

Video recept:

Veríme, že si tento jednoduchý a chutný jablkový koláč podľa receptu pani Janky zamilujete rovnako ako my. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory v komentároch! Prajeme vám príjemné pečenie a dobrú chuť.

Súvisiace články:

Zdravý jablkový koláč s tvarohovou plnkou – jemný a veľmi chutný

Voňavý jablkový koláč so škoricou a chrumkavou posýpkou – ideálny na nedeľné popoludnie

Jablkový koláč s mandľovou drobenkou – tak dokonalý, že už žiadny iný nepečiem!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Jana C.

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty