Search

Voňavý jablkový koláč so škoricou a chrumkavou posýpkou – ideálny na nedeľné popoludnie

jablkový koláč so škoricou
Voňavý jablkový koláč so škoricou a chrumkavou posýpkou

Obsah receptu

Máte chuť na niečo sladké a zároveň jednoduché na prípravu? Tento voňavý jablkový koláč so škoricou a chrumkavou posýpkou je ako stvorený na nedeľné popoludnie s rodinou. Pripravte si ho podľa nášho receptu a potešte svojich blízkych lahodným dezertom.

Recept na tento jablkový koláč je overený a pochádza z babičkinej kuchyne. S naším podrobným návodom ho hravo zvládne upiecť aj začiatočník.

Ingrediencie:

  • 100 g práškového cukru
  • 370 g hladkej múky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 8 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 200 g studeného masla (priamo z chladničky)
  • 1 studené vajce

Náplň:

  • 1,2 kg jabĺk (ošúpané a nahrubo nastrúhané)
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžička škorice

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte práškový cukor, múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Pridajte studené maslo a vajce. Rýchlo vypracujte cesto a zabaľte ho do fólie. Nechajte v chladničke minimálne na 1 hodinu.
  2. Príprava náplne: Ošúpte jablká a nahrubo ich nastrúhajte. Vložte ich do hrnca, pridajte cukor a škoricu. Dusíme na miernom ohni asi 20 minút, kým jablká zmäknú.
  3. Pečenie základu:
    • Plech s rozmermi 24×24 cm vymastite maslom a vysypte strúhankou.
    • Cesto rozdeľte na polovicu. Prvú časť vyvaľkajte a položte na spodok pekáča.
    • Druhú polovicu cesta dajte späť do chladničky.
    • Cesto na plechu popichajte vidličkou a pečte v rúre predhriatej na 170 °C (hore-dole, bez konvekcie) približne 15 minút na druhom stupni odspodu.
  4. Dokončenie: Na predpečený základ rozložte pripravenú jablkovú náplň. Druhú polovicu cesta vyvaľkajte a položte navrch, prípadne ju nastrúhajte pre efekt posýpky. Jablkový koláč so škoricou pečte, kým nie je zlatohnedý (asi 45 minút).

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Jablká: Použite kyslejšie odrody jabĺk, ako napríklad Idared alebo Jonagold, pre vyváženejšiu chuť.
  2. Cesto: Pre ešte krehkejšie cesto môžete pridať 1-2 lyžice kyslej smotany.
  3. Posýpka: Ak chcete koláč ozvláštniť, môžete do posýpky pridať nasekané orechy alebo mandle.
  4. Pečenie: Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od typu rúry. Skontrolujte koláč špajdľou – ak je po vytiahnutí suchá, koláč je hotový.
  5. Podávanie: Jablkový koláč so škoricou chutí výborne teplý aj studený. Môžete ho podávať s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.

Video recept:

Jablkový koláč so škoricou je klasika, ktorá nikdy nesklame. Vyskúšajte tento recept a upečte si ho s láskou pre svojich blízkych. Uvidíte, že im vyčaríte úsmev na tvári a spoločne si vychutnáte sladké chvíle pohody. Prajeme vám dobrú chuť a veľa pekných zážitkov pri pečení!

Súvisiace články:

Krehké a lahodné koláčiky s pomarančovým krémom – obľúbená pochúťka mojich detí

Klasický koláč s tvarohovou náplňou a orechovou drobenkou – zo starých domácich receptov

Šľahačková rozkoš – dvojvrstvový koláč s čokoládovou polevou, ktorý je najchutnejší, aký som kedy jedol!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Varí sýkorka

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty