Search

Donuty mäkké ako páperie: Najlepší recept na domáce šišky

domáce donuty
Domáce donuty

Obsah receptu

Snívate o donutoch, ktoré sú neuveriteľne mäkké ako páperie a priam sa rozplývajú na jazyku? Potom ste našli ten najlepší recept. Tieto domáce donuty sú vláčne, nadýchané a prekvapivo jednoduché na prípravu aj bez mixéra.

Kysnuté a nadýchané domáce donuty (alebo šišky, ak chcete) sú skvelou pochúťkou na raňajky, desiatu alebo ako sladký dezert. Pripravte si ich podľa tohto receptu a doplňte obľúbenou polevou alebo len cukrom.

  • Čas prípravy: 45 minút (+ cca 1 hodina kysnutie)
  • Čas vyprážania: cca 2-4 minúty na kus
  • Počet porcií: 12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky (preosiatej)
  • 4 g sušeného droždia (cca 1 zarovnaná ČL)
  • 30 g kryštálového cukru
  • 7 g sušeného mlieka (cca 1 PL, voliteľné, pre jemnejšiu chuť a štruktúru)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 žĺtok
  • 140 ml studeného mlieka (plnotučného alebo polotučného)
  • 30 g zmäknutého masla

Na vyprážanie a obalenie:

  • Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) na vyprážanie (dostatočné množstvo na vrstvu aspoň 3-4 cm v panvici/hrnci)
  • Krupicový cukor (alebo práškový, škoricový…) na obalenie podľa chuti

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Do väčšej misy preosejte hladkú múku. Pridajte sušené droždie, kryštálový cukor, voliteľné sušené mlieko a soľ. Všetky suché suroviny spolu dobre premiešajte metličkou alebo vareškou.
  2. Uprostred urobte jamku, pridajte žĺtok a prilejte studené mlieko. Začnite spracovávať cesto, najprv vareškou, potom rukami.
  3. Keď sa suroviny začnú spájať, pridajte zmäknuté maslo (nakrájané na menšie kúsky). Teraz je potrebné cesto dôkladne vymiesiť. Preložte ho na pracovnú dosku (môžete ju len veľmi zľahka pomúčiť, ak sa cesto lepí) a mieste ho rukami aspoň 10 až 12 minút. Cesto prekladajte, naťahujte a stláčajte, kým nebude úplne hladké, pružné a elastické. Správne vymiesené cesto je kľúčom k nadýchaným donutom. (Tento krok môžete samozrejme urobiť aj pomocou kuchynského robota s hákom na miesenie).

Kysnutie a tvarovanie donutov:

  1. Vymiesené cesto vytvarujte do tvaru gule, vložte ho do čistej misy jemne vytretej olejom, prikryte misu utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú dosku, jemne ho päsťou stlačte, aby ste vytlačili vzduch, a rozdeľte ho na 12 rovnakých dielov (každý bude mať cca 40-45 g). Z každého dielu vytvarujte hladkú guľôčku.
  3. Guľôčky cesta poukladajte na pomúčenú dosku alebo papier na pečenie, prikryte ich čistou utierkou a nechajte odpočívať ešte asi 15 minút.
  4. Po odpočinutí každú guľôčku zľahka obaľte v hladkej múke (len aby sa nelepila) a položte ju na pracovnú dosku. Dlaňou alebo malým valčekom ju jemne sploštite na placku hrubú asi 1-1,5 cm.
  5. Pomocou menšej okrúhlej vykrajovačky (alebo napríklad vrchnáka z PET fľaše či štamperlíka) vykrojte z každej placky stred, čím vytvoríte typický tvar donutu s dierkou uprostred. Vykrojené stredy môžete spojiť, nechať podkysnúť a vypražiť ako malé guľôčky.
  6. Vytvarované donuty ukladajte na pomúčenú dosku alebo papier na pečenie, opäť ich prikryte utierkou a nechajte finálne kysnúť ešte približne 30 až 40 minút, kým pekne nenarastú.

Vyprážanie a dokončenie:

  1. Ku koncu kysnutia si pripravte olej na vyprážanie. V širšom hrnci alebo hlbšej panvici zohrejte dostatočné množstvo oleja (aspoň 3-4 cm vrstvu) na teplotu približne 170-180°C. Správnu teplotu môžete otestovať malým kúskom cesta – mal by hneď vyplávať na povrch a okolo neho by sa mali tvoriť bublinky, pričom by nemal príliš rýchlo hnednúť. Udržujte miernu teplotu počas celého vyprážania.
  2. Opatrne (aby nespadli a nezdeformovali sa) vkladajte nakysnuté donuty do horúceho oleja, vrchnou stranou nadol. Nevkladajte ich príliš veľa naraz, aby sa olej príliš neochladil a mali priestor plávať.
  3. Vyprážajte z prvej strany približne 1 až 2 minúty, kým nie sú pekne zlatohnedé.
  4. Potom ich pomocou dierovanej lyžice, klieští alebo paličiek opatrne otočte a vyprážajte rovnako dlho (1-2 minúty) aj z druhej strany dozlatista.
  5. Hotové vypražené donuty vyberajte z oleja a nechajte ich dobre odkvapkať na kuchynskej mriežke alebo na tanieri vystlanom papierovými utierkami.
  6. Pripravte si do hlbšieho taniera krupicový cukor (môžete ho zmiešať s vanilkovým alebo škoricovým cukrom). Ešte teplé (nie horúce) donuty v ňom obaľujte zo všetkých strán.
  7. Podávajte čo najskôr, ideálne ešte mierne teplé alebo v deň prípravy.

Videorecept

Tipy

  1. Použitie studeného mlieka v kombinácii so sušeným droždím je síce menej tradičné, ale funguje. Cesto možno kysne o máličko pomalšie, ale výsledok je skutočne jemný a vláčny. Kľúčom je však naozaj dôkladné vymiesenie cesta – tých 10 až 12 minút ručného miesenia (alebo v robote) je dôležitých pre štruktúru a nadýchanosť.
  2. Po vykysnutí cesto rozdelím na požadovaný počet guličiek a nechám ich ešte štvrťhodinku odpočívať pod utierkou. Potom každú guľôčku len zľahka sploštím a vykrojím stred. Je dôležité s cestom pracovať jemne, aby sme z neho nevytlačili všetok vzduch.
  3. Správna teplota oleja pri vyprážaní je naozaj alfa a omega. Mala by sa pohybovať okolo 170-180°C. Ak nemáte teplomer, otestujte teplotu malým kúskom cesta. Donuty sa musia smažiť pomaly, aby sa prepiekli aj vnútri a zároveň neboli príliš mastné alebo spálené.
  4. Klasické obaľovanie v krupicovom cukre je najjednoduchšie a najrýchlejšie. Ja si ho často miešam s vanilkovým alebo škoricovým cukrom. Samozrejme, vychladnuté donuty môžete poliať aj čokoládovou, cukrovou (citrónovou, javorovou…) polevou a posypať rôznymi posýpkami podľa fantázie.

Upečte si tieto domáce donuty mäkké ako páperie a presvedčte sa, že lepší recept na nadýchané šišky už nemusíte hľadať.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Delmira Cooking

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty