Tvarohový koláč, ktorý nielen láme rekordy v rýchlosti prípravy, ale je aj neskutočne dobrý!
Úžasne jednoduchý a chutný, tento koláč sa stane vašim obľúbencom a pravidelným hosťom na vašom jedálnom stole. Skvelá voľba na rýchle sladké maškrtenie alebo prekvapenie pre návštevu, tento tvarohový koláč je pripravený raz-dva a zaručene poteší každého sladkomilca.
Jemný tvarohový koláč – Ingrediencie:
Na cesto potrebujeme:
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- trošku soli
- 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
- 4 polievkové lyžice kyslej smotany alebo jogurtu
- 500 g hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 200 g masla
Plnka:
- 400 g tvarohu
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
- 1,5 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu
Na potretie koláča:
- 1 žĺtok
- 1 čajovú lyžičku mlieka
Postup prípravy:
Začíname prípravou cesta. V miske zmiešame vajcia, cukor, soľ a vanilkový cukor. Do vymiešanej zmesi pridáme smotanu a dobre premiešame.
Pokračujeme pridáním prášku do pečiva do väčšej misy s múkou a premiešame. Pridáme maslo a rukami zamiešame. Na záver pridáme vajíčkovú zmes, premiešame a rukami vymiesime cesto. Cesto zabalíme do igelitového vrecka a vložíme na 20-30 minút do chladničky.
Medzitým pripravíme tvarohovú plnku. Do misky s tvarohom pridáme vajcia, cukor, vanilkový cukru a kukuričný škrob.
Ručným mixérom rozšľaháme zmes do konzistencie riedkeho krému.
Cesto, ktoré sme predtým pripravili a nechali chladnúť v chladničke, prekrojíme približne v jednej tretine. Väčšiu časť cesta vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie a roztiahneme ho po celej ploche. Potom na cesto nalejeme tvarohový krém a rovnomerne ho zarovnáme.
Druhú, menšiu časť cesta, rozvaľkáme a zúbkovaným krájačom nakrájame na tenšie pásy. Tieto pásy cesta poukladáme na krém do tvaru mriežky a okraje zahneme dovnútra (pre jasnejšiu predstavu si môžete pozrieť video v článku).
Kraje koláča potrieme žĺtkom, ktoré sme predtým zmiešali s mliekom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35-40 minút pri teplote 180°C.
Po upečení posypeme koláč práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Video recept:
Ďakujeme za každé zdieľanie a za vašu podporu! ❤️
Ak sa vám páčil tento recept, určite si nenechajte ujsť aj náš ďalší výnimočný recept na Zlatý koláč: Starý nemecký recept na lahodný koláč
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ellenina kuchyňa