Search

Jemný tvarohový koláč „DOBRÁK“ Návšteva si ho nemohla vynachváliť. Hneď pýtala recept!

jemný tvarohový koláč
jemný tvarohový koláč

Obsah receptu

Skúste tento úžasný recept na jemný tvarohový koláč s názvom „DOBRÁK“, ktorý si moja návšteva nemohla vynachváliť. Tento koláč je tak lahodný a jemný, že hostia hneď po prvom súste pýtali recept. Ideálny na rodinné oslavy, popoludňajší čaj alebo len tak, keď máte chuť na niečo sladké.

Tento tvarohový koláč „DOBRÁK“ je dokonalým príkladom toho, ako môže byť jednoduchý recept skutočne neodolateľný. S jeho krehkou textúrou a bohatou tvarohovou chut’ou si získal srdcia všetkých, ktorí ho ochutnali. A čo je najlepšie, jeho príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne každý.

Jemný tvarohový koláč „DOBRÁK“

Ingrediencie:

Na cesto potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • trošku soli
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
  • 4 polievkové lyžice kyslej smotany alebo jogurtu
  • 500 g hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 200 g masla

Plnka:

  • 400 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
  • 1,5 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu

Na potretie koláča:

  • 1 žĺtok
  • 1 čajovú lyžičku mlieka

Postup prípravy:

Začíname prípravou cesta. V miske zmiešame vajcia, cukor, soľ a vanilkový cukor. Do vymiešanej zmesi pridáme smotanu a dobre premiešame.

Pokračujeme pridáním prášku do pečiva do väčšej misy s múkou a premiešame. Pridáme maslo a rukami zamiešame. Na záver pridáme vajíčkovú zmes, premiešame a rukami vymiesime cesto. Cesto zabalíme do igelitového vrecka a vložíme na 20-30 minút do chladničky.

Medzitým pripravíme tvarohovú plnku. Do misky s tvarohom pridáme vajcia, cukor, vanilkový cukru a kukuričný škrob.

Ručným mixérom rozšľaháme zmes do konzistencie riedkeho krému.

Cesto, ktoré sme predtým pripravili a nechali chladnúť v chladničke, prekrojíme približne v jednej tretine. Väčšiu časť cesta vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie a roztiahneme ho po celej ploche. Potom na cesto nalejeme tvarohový krém a rovnomerne ho zarovnáme.

Druhú, menšiu časť cesta, rozvaľkáme a zúbkovaným krájačom nakrájame na tenšie pásy. Tieto pásy cesta poukladáme na krém do tvaru mriežky a okraje zahneme dovnútra (pre jasnejšiu predstavu si môžete pozrieť video v článku).

Kraje koláča potrieme žĺtkom, ktoré sme predtým zmiešali s mliekom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35-40 minút pri teplote 180°C.

Po upečení posypeme koláč práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Jemný tvarohový koláč „DOBRÁK“ – Video recept:

Ak hľadáte perfektný recept na koláč, ktorý zaujme a poteší vašich hostí, tento tvarohový koláč „DOBRÁK“ je tou správnou voľbou. Jeho jemná a lahodná chuť v kombinácii s jednoduchou prípravou z neho robia hit na každom stole. Skúste ho a pripravte sa na to, že vás hostia budú o recept prosiť!

Súvisiace články

Vynikajúci hrnčekový koláč podľa receptu z roku 1894: Rýchly a veľmi chutný!

Jogurtový koláčik nadýchaný ako obláčik: Jemnejší koláčik som ešte nejedla!

Fantastický orieškový koláč APSHERON: Rozplýva sa na jazyku – jednoduchý a rýchly!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ellenina kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty