Ak máte chuť na ľahký a voňavý letný dezert, tento jahodový koláč je to pravé pre vás. Príprava je úplne jednoduchá a výsledkom je svieži a chutný koláč, ktorý vašu rodinu určite očarí.
S jahodami sa pracuje pomerne jednoducho: len ich umyjeme, odstránime stopky, a už sú pripravené na použitie v koláči. Vzhľadom na to, že cesto je nenáročné na prípravu a rýchlo sa pečie, tento koláč je ideálny na rýchlu raňajkovú pochúťku alebo na osvieženie po letnom pikniku.
Ingrediencie na lahodný jahodový koláč:
Forma s priemerom 22 cm
- 200 g hladkej múky
- 80 g oleja (najlepšie slnečnicového)
- 70 g kryštálového cukru
- 90 ml mlieka
- 2 celé vajcia
- 10 g citrónovej šťavy
- citrónovú kôru
- 5 g prášku do pečiva
- štipka soli
- čerstvé jahody
Na ozdobenie:
- Mandľové lupienky
- Práškový cukor
Postup prípravy:
Začíname s pripravením formy na pečenie, ktorú vyložíme papierom. Čerstvé jahody umyjeme a očistíme od stopiek. Ak sú jahody veľké, môžeme ich pokrájať na polovice a potom ich rovnomerne rozložíme na dno formy. Vajcia si vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme štipku soli a prášok do pečiva a znovu vyšľaháme. Do vajíčkovej peny postupne zašľahávame mlieko a preosiatu múku. Následne zašľaháme olej a pridáme citrónovú kôru a šťavu. Pripravené cesto vylejeme na jahody a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 165 °C približne 50 minút. Po vypečení koláč necháme úplne vychladnúť, ozdobíme opraženými mandľovými lupienkami a posypeme práškovým cukrom. Nakrájame a podávame.
Jahodový koláč za menej než hodinu je ideálnym letným dezertom, ktorý zvládne pripraviť aj začínajúci kuchár.
Video recept:
Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Idee in cucina
Image by KamranAydinov on Freepik