Máte chuť na sladkú maškrtu, ktorá je osviežujúca, krémová a navyše jej príprava nezaberie veľa času a nepotrebujete k nej ani rúru? Tieto jednoduché pudingové rezy so šľahačkou a čokoládou sú presne to, čo hľadáte! Sú hotové raz-dva (ak nerátame čas na chladenie) a ich chuť si zamiluje celá rodina. Vrstvy maslových sušienok namočených v mlieku sa dokonale dopĺňajú s lahodným vanilkovým krémom, ktorý je nadýchaný vďaka pravej šľahačke.
Príprava je skutočne nenáročná a zvládne ju aj úplný začiatočník v kuchyni. Základom je uvariť chutný vanilkový puding, ktorý po vychladnutí spojíte s vyšľahanou smotanou. Potom už len jednoducho vrstvíte sušienky a krém do formy a necháte všetko poriadne stuhnúť v chladničke. Na záver posypete strúhanou čokoládou a môžete podávať. Tieto rezy sú ideálne ako ľahký dezert po obede, na detskú oslavu alebo len tak ku káve.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20-25 minút
- Čas chladenia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 12-15 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Forma: Menší plech alebo forma (cca 20×25 cm alebo 20×30 cm)
Potrebujeme
Na vanilkový krém:
- 700 ml plnotučného mlieka
- 2 balíčky vanilkového pudingového prášku (každý cca 40 g)
- 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru (cca 80-100g, alebo podľa chuti)
- 2 balenia vanilkového cukru (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
- 1 ks vaječný žĺtok (voliteľné, pre bohatšiu chuť krému)
- 300 ml smotany na šľahanie (min. 30-33% tuku), dobre vychladenej
Na základ a dokončenie:
- cca 250-300 g maslových sušienok (napr. Bebe, Marína, Club)
- cca 100 ml mlieka (na namáčanie sušienok)
- cca 50 g horkej alebo mliečnej čokolády (na strúhanie na vrch)
Postup prípravy
Príprava vanilkového krému:
- Pripravte si formu (s rozmermi približne 20×25 cm alebo 20×30 cm). Pre ľahšie vyberanie hotových rezov ju môžete vyložiť papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou tak, aby papier/fólia prečnievali cez okraje.
- Pudingový základ: Do hrnca nalejte približne 500 ml mlieka (z celkových 700 ml). Pridajte kryštálový cukor (5 PL) a vanilkový cukor (2 bal.). Priveďte na miernom ohni takmer k varu.
- Vo zvyšných 200 ml studeného mlieka dôkladne metličkou rozmiešajte 2 balíčky vanilkového pudingového prášku a (voliteľný) žĺtok dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Keď mlieko v hrnci začne vrieť, stíšte oheň a za stáleho miešania metličkou doň pomaly tenkým prúdom vlejte rozmiešanú pudingovú zmes.
- Za neustáleho a dôkladného miešania (najmä od dna, aby sa puding nepripálil) varte na miernom ohni približne 1-2 minúty, kým puding nezhustne. Mal by mať konzistenciu hustého krému.
- Hotový hustý puding odstavte z ohňa. Ihneď jeho povrch prikryte potravinárskou fóliou (priliehajúcou priamo na puding, aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Následne ho môžete dať ešte aspoň na 30 minút do chladničky, aby bol naozaj studený pred spojením so šľahačkou.
- Dokončenie krému: Vychladnutý pudingový základ najprv krátko prešľahajte elektrickým šľahačom na nízkych otáčkach, aby bol opäť hladký a krémový.
- V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (300 ml) elektrickým šľahačom na pevnú šľahačku.
- Pripravenú vyšľahanú šľahačku opatrne, na viackrát (napr. na tretiny), stierkou zľahka vmiešajte do vychladnutého pudingového krému. Miešajte len krátko a jemne, zdola nahor, aby krém zostal krásne nadýchaný.
Vrstvenie a chladenie:
- Do misky si nalejte cca 100 ml mlieka na namáčanie sušienok.
- Na dno pripravenej formy poukladajte prvú vrstvu sušienok. Každú sušienku pred uložením len veľmi krátko a rýchlo namočte do mlieka (len na sekundu z každej strany, aby príliš nenasiakli a nerozmočili sa).
- Na vrstvu sušienok rovnomerne rozotrite približne polovicu pripraveného vanilkového krému so šľahačkou.
- Opakujte vrstvy: opäť poukladajte vrstvu sušienok namočených v mlieku a na ne rovnomerne rozotrite zvyšok krému. Povrch pekne uhlaďte stierkou. (Celkovo by ste mali mať 2 vrstvy sušienok a 2 vrstvy krému, pričom posledná vrstva je krémová).
- Povrch krému rovnomerne posypte nahrubo nastrúhanou čokoládou.
- Pripravené rezy prikryte (napr. potravinárskou fóliou, aby sa nedotýkala povrchu) a vložte do chladničky dôkladne stuhnúť a vychladiť. Ideálne je nechať ich chladiť aspoň 4 hodiny, najlepšie však cez noc, aby sušienky zmäkli a chute sa dokonale prepojili.
Servírovanie:
- Dobre stuhnuté nepečené pudingové rezy vyberte z chladničky. Ak ste použili papier na pečenie alebo fóliu, pomocou prečnievajúcich okrajov ich opatrne vyberte z formy.
- Krájajte ostrým nožom (môžete ho namočiť do horúcej vody a utrieť pred každým rezom) na úhľadné rezy alebo kocky.
- Podávajte dobre vychladené, samotné alebo ozdobené čerstvým ovocím (napríklad jahodami, malinami).
Videorecept
Tipy
- Namiesto vanilkového pudingu môžete použiť aj iný obľúbený druh, napríklad čokoládový, karamelový alebo smotanový (bez príchute), a dochutiť ho podľa vlastnej fantázie.
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete do pudingového základu pred varením pridať aj kúsok kvalitného masla (cca 20-30g).
- Ak chcete mať pudingové rezy so šľahačkou farebnejšie, môžete striedať vrstvy svetlých a kakaových sušienok.
- Namiesto strúhanej čokolády môžete na vrch použiť aj tenkú vrstvu čokoládovej polevy (ganache) alebo len posypať preosiatym kakaovým práškom.

Tieto jednoduché pudingové rezy so šľahačkou a čokoládou sú naozaj hotové raz-dva a stanú sa obľúbeným dezertom celej vašej rodiny. Sú ľahké, krémové a neodolateľne chutné!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natašine Slastice, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.