Search

Jednoduché pudingové rezy so šľahačkou a čokoládou: Hotové raz-dva!

Obsah receptu

Máte chuť na sladkú maškrtu, ktorá je osviežujúca, krémová a navyše jej príprava nezaberie veľa času a nepotrebujete k nej ani rúru? Tieto jednoduché pudingové rezy so šľahačkou a čokoládou sú presne to, čo hľadáte! Sú hotové raz-dva (ak nerátame čas na chladenie) a ich chuť si zamiluje celá rodina. Vrstvy maslových sušienok namočených v mlieku sa dokonale dopĺňajú s lahodným vanilkovým krémom, ktorý je nadýchaný vďaka pravej šľahačke.

Príprava je skutočne nenáročná a zvládne ju aj úplný začiatočník v kuchyni. Základom je uvariť chutný vanilkový puding, ktorý po vychladnutí spojíte s vyšľahanou smotanou. Potom už len jednoducho vrstvíte sušienky a krém do formy a necháte všetko poriadne stuhnúť v chladničke. Na záver posypete strúhanou čokoládou a môžete podávať. Tieto rezy sú ideálne ako ľahký dezert po obede, na detskú oslavu alebo len tak ku káve.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20-25 minút
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: cca 12-15 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Forma: Menší plech alebo forma (cca 20×25 cm alebo 20×30 cm)

Potrebujeme

Na vanilkový krém:

  • 700 ml plnotučného mlieka
  • 2 balíčky vanilkového pudingového prášku (každý cca 40 g)
  • 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru (cca 80-100g, alebo podľa chuti)
  • 2 balenia vanilkového cukru (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
  • 1 ks vaječný žĺtok (voliteľné, pre bohatšiu chuť krému)
  • 300 ml smotany na šľahanie (min. 30-33% tuku), dobre vychladenej

Na základ a dokončenie:

  • cca 250-300 g maslových sušienok (napr. Bebe, Marína, Club)
  • cca 100 ml mlieka (na namáčanie sušienok)
  • cca 50 g horkej alebo mliečnej čokolády (na strúhanie na vrch)

Postup prípravy

Príprava vanilkového krému:

  1. Pripravte si formu (s rozmermi približne 20×25 cm alebo 20×30 cm). Pre ľahšie vyberanie hotových rezov ju môžete vyložiť papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou tak, aby papier/fólia prečnievali cez okraje.
  2. Pudingový základ: Do hrnca nalejte približne 500 ml mlieka (z celkových 700 ml). Pridajte kryštálový cukor (5 PL) a vanilkový cukor (2 bal.). Priveďte na miernom ohni takmer k varu.
  3. Vo zvyšných 200 ml studeného mlieka dôkladne metličkou rozmiešajte 2 balíčky vanilkového pudingového prášku a (voliteľný) žĺtok dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
  4. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, stíšte oheň a za stáleho miešania metličkou doň pomaly tenkým prúdom vlejte rozmiešanú pudingovú zmes.
  5. Za neustáleho a dôkladného miešania (najmä od dna, aby sa puding nepripálil) varte na miernom ohni približne 1-2 minúty, kým puding nezhustne. Mal by mať konzistenciu hustého krému.
  6. Hotový hustý puding odstavte z ohňa. Ihneď jeho povrch prikryte potravinárskou fóliou (priliehajúcou priamo na puding, aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Následne ho môžete dať ešte aspoň na 30 minút do chladničky, aby bol naozaj studený pred spojením so šľahačkou.
  7. Dokončenie krému: Vychladnutý pudingový základ najprv krátko prešľahajte elektrickým šľahačom na nízkych otáčkach, aby bol opäť hladký a krémový.
  8. V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (300 ml) elektrickým šľahačom na pevnú šľahačku.
  9. Pripravenú vyšľahanú šľahačku opatrne, na viackrát (napr. na tretiny), stierkou zľahka vmiešajte do vychladnutého pudingového krému. Miešajte len krátko a jemne, zdola nahor, aby krém zostal krásne nadýchaný.

Vrstvenie a chladenie:

  1. Do misky si nalejte cca 100 ml mlieka na namáčanie sušienok.
  2. Na dno pripravenej formy poukladajte prvú vrstvu sušienok. Každú sušienku pred uložením len veľmi krátko a rýchlo namočte do mlieka (len na sekundu z každej strany, aby príliš nenasiakli a nerozmočili sa).
  3. Na vrstvu sušienok rovnomerne rozotrite približne polovicu pripraveného vanilkového krému so šľahačkou.
  4. Opakujte vrstvy: opäť poukladajte vrstvu sušienok namočených v mlieku a na ne rovnomerne rozotrite zvyšok krému. Povrch pekne uhlaďte stierkou. (Celkovo by ste mali mať 2 vrstvy sušienok a 2 vrstvy krému, pričom posledná vrstva je krémová).
  5. Povrch krému rovnomerne posypte nahrubo nastrúhanou čokoládou.
  6. Pripravené rezy prikryte (napr. potravinárskou fóliou, aby sa nedotýkala povrchu) a vložte do chladničky dôkladne stuhnúť a vychladiť. Ideálne je nechať ich chladiť aspoň 4 hodiny, najlepšie však cez noc, aby sušienky zmäkli a chute sa dokonale prepojili.

Servírovanie:

  1. Dobre stuhnuté nepečené pudingové rezy vyberte z chladničky. Ak ste použili papier na pečenie alebo fóliu, pomocou prečnievajúcich okrajov ich opatrne vyberte z formy.
  2. Krájajte ostrým nožom (môžete ho namočiť do horúcej vody a utrieť pred každým rezom) na úhľadné rezy alebo kocky.
  3. Podávajte dobre vychladené, samotné alebo ozdobené čerstvým ovocím (napríklad jahodami, malinami).

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto vanilkového pudingu môžete použiť aj iný obľúbený druh, napríklad čokoládový, karamelový alebo smotanový (bez príchute), a dochutiť ho podľa vlastnej fantázie.
  2. Pre ešte bohatšiu chuť môžete do pudingového základu pred varením pridať aj kúsok kvalitného masla (cca 20-30g).
  3. Ak chcete mať pudingové rezy so šľahačkou farebnejšie, môžete striedať vrstvy svetlých a kakaových sušienok.
  4. Namiesto strúhanej čokolády môžete na vrch použiť aj tenkú vrstvu čokoládovej polevy (ganache) alebo len posypať preosiatym kakaovým práškom.

Tradičný hrnčekový koláč
TIP na dnes
Tradičný hrnčekový koláč z roku 1894: Jednoduchý, rýchly a výnimočne chutný

Tieto jednoduché pudingové rezy so šľahačkou a čokoládou sú naozaj hotové raz-dva a stanú sa obľúbeným dezertom celej vašej rodiny. Sú ľahké, krémové a neodolateľne chutné!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natašine Slastice, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty