Search

Jahodový koláč s ricottou a vanilkou ako z talianskej cukrárne: Tento recept sa vám vždy podarí

Obsah receptu

Publikované: 16. októbra 2025, 08:00

Tento koláč je pre mňa stelesnením talianskeho leta. Je to moja odpoveď na otázku, ako pripraviť dezert, ktorý je elegantný, svieži a zároveň neuveriteľne jednoduchý. Vždy, keď ho upečiem, všetci sa pýtajú na recept. Je to jednoducho láska na prvé ochutnanie.

Zabudnite na suché bublaniny. Tajomstvo tohto koláča je v ostrovčekoch jemnej ricottovej plnky, ktoré sa počas pečenia spoja s nadýchaným cestom a šťavnatými jahodami. Výsledok je božský a s týmto receptom sa vám podarí na prvýkrát.

Ako pripraviť najlepší koláč s ricottou?

Pripravte si liate cesto a vylejte ho do formy. V samostatnej miske zmiešajte ricottovú plnku. Plnku potom lyžicou nanášajte na cesto vo forme “ostrovčekov”. Na vrch poukladajte ovocie a všetko spolu upečte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 12 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 240 kcal/rez
  • Trend: Letný koláč

Potrebujeme

pre okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm

Cesto:

  • 3 ks vajec
  • 140 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 150 ml mlieka
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Ricottová plnka:

  • 250 g ricotty (alebo jemného tvarohu)
  • 3 PL práškového cukru
  • 1/3 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru)
  • 2 PL bieleho jogurtu (alebo kyslej smotany)
  • 1 ks vajce

Na vrch:

  • 400 g čerstvých jahôd
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 170 °C. Okrúhlu formu (s priemerom 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Najprv si pripravte cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru a štipkou soli do hustej, svetlej peny.
  3. Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej a mlieko.
  4. Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  5. V druhej miske si pripravte plnku. Metličkou dohladka vymiešajte ricottu, práškový cukor, vanilku, jogurt a celé vajce.
  6. Pripravené cesto vylejte do formy a rovnomerne rozotrite.
  7. Teraz kľúčový krok: Ricottovú plnku naberajte lyžicou a vo forme “ostrovčekov” alebo “kôpok” ju rovnomerne rozmiestnite po celom povrchu cesta.
  8. Jahody umyte, osušte a nakrájajte na polovice alebo štvrtky. Poukladajte ich na vrch koláča, medzi ricottové ostrovčeky.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 40–45 minút. Otestujte špajdľou – ak po zapichnutí do cesta (nie do plnky) vyjde čistá, koláč je hotový.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aby plnka neklesla na dno: Ricottovú plnku naozaj len lyžicou ukladajte na cesto ako ostrovčeky. Ak by ste ju naliali ako súvislú vrstvu, klesla by na dno a koláč by nebol taký pekný a nadýchaný.
  2. Výber ricotty: Pre najlepší výsledok použite kvalitnú, hustú ricottu. Ak je príliš vodnatá, nechajte ju pred použitím chvíľu odkvapkať na jemnom sitku.

Jednoduché variácie

  • S iným ovocím: Tento koláč je fantastický aj s malinami, čučoriedkami, marhuľami alebo odkôstkovanými čerešňami.
  • Citrónová verzia: Pre ešte sviežejšiu chuť pridajte do ricottovej plnky nastrúhanú kôru z jedného bio citróna.

Koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť a pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Rýchle a jednoduché, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty