Tento koláč je pre mňa stelesnením talianskeho leta. Je to moja odpoveď na otázku, ako pripraviť dezert, ktorý je elegantný, svieži a zároveň neuveriteľne jednoduchý. Vždy, keď ho upečiem, všetci sa pýtajú na recept. Je to jednoducho láska na prvé ochutnanie.
Zabudnite na suché bublaniny. Tajomstvo tohto koláča je v ostrovčekoch jemnej ricottovej plnky, ktoré sa počas pečenia spoja s nadýchaným cestom a šťavnatými jahodami. Výsledok je božský a s týmto receptom sa vám podarí na prvýkrát.
Ako pripraviť najlepší koláč s ricottou?
Pripravte si liate cesto a vylejte ho do formy. V samostatnej miske zmiešajte ricottovú plnku. Plnku potom lyžicou nanášajte na cesto vo forme “ostrovčekov”. Na vrch poukladajte ovocie a všetko spolu upečte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 45 min
- Počet porcií: 12 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/rez
- Trend: Letný koláč
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm
Cesto:
- 3 ks vajec
- 140 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- 150 ml mlieka
- 200 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Ricottová plnka:
- 250 g ricotty (alebo jemného tvarohu)
- 3 PL práškového cukru
- 1/3 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru)
- 2 PL bieleho jogurtu (alebo kyslej smotany)
- 1 ks vajce
Na vrch:
- 400 g čerstvých jahôd
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 170 °C. Okrúhlu formu (s priemerom 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Najprv si pripravte cesto. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru a štipkou soli do hustej, svetlej peny.
- Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte olej a mlieko.
- Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- V druhej miske si pripravte plnku. Metličkou dohladka vymiešajte ricottu, práškový cukor, vanilku, jogurt a celé vajce.
- Pripravené cesto vylejte do formy a rovnomerne rozotrite.
- Teraz kľúčový krok: Ricottovú plnku naberajte lyžicou a vo forme “ostrovčekov” alebo “kôpok” ju rovnomerne rozmiestnite po celom povrchu cesta.
- Jahody umyte, osušte a nakrájajte na polovice alebo štvrtky. Poukladajte ich na vrch koláča, medzi ricottové ostrovčeky.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40–45 minút. Otestujte špajdľou – ak po zapichnutí do cesta (nie do plnky) vyjde čistá, koláč je hotový.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aby plnka neklesla na dno: Ricottovú plnku naozaj len lyžicou ukladajte na cesto ako ostrovčeky. Ak by ste ju naliali ako súvislú vrstvu, klesla by na dno a koláč by nebol taký pekný a nadýchaný.
- Výber ricotty: Pre najlepší výsledok použite kvalitnú, hustú ricottu. Ak je príliš vodnatá, nechajte ju pred použitím chvíľu odkvapkať na jemnom sitku.
Jednoduché variácie
- S iným ovocím: Tento koláč je fantastický aj s malinami, čučoriedkami, marhuľami alebo odkôstkovanými čerešňami.
- Citrónová verzia: Pre ešte sviežejšiu chuť pridajte do ricottovej plnky nastrúhanú kôru z jedného bio citróna.
Koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť a pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Rýchle a jednoduché, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
