Search

Lahodný citrónový koláč s ricottovou plnkou – rýchly a jednoduchý recept, ktorý musíte vyskúšať!

Lahodný citrónový koláč s ricottovou plnkou
Lahodný citrónový koláč s ricottovou plnkou

Obsah receptu

Lahodný citrónový koláč s ricottovou plnkou ponúka osviežujúcu harmóniu kyslastých tónov a krémovej textúry. Vôňa citrusov a jemná plnka dodajú dezertu nezabudnuteľný šarm.

Ak existuje dezert, ktorý spája sviežu citrusovú arómu s jemnou krémovou konzistenciou, je to práve lahodný citrónový koláč s ricottovou plnkou. Jeho príprava nevyžaduje náročné postupy a poteší nielen ľahkosťou, ale aj vyváženou chuťou. Čerstvá citrónová šťava sa snúbi s ricottou, čím vzniká dezert ideálny na slávnostné príležitosti i bežné rodinné chvíle.

Ingrediencie:

Na cesto:
  • Hladká múka: 300 g
  • Cukor: 120 g
  • Maslo: 100 g (mäkké)
  • Vajce: 1 ks
  • Prášok do pečiva: 8 g
Plnka:
  • Ricotta: 600 g
  • Cukor: 50 g
  • Kôra z jedného citróna
  • Vajce: 1 ks + 1 žĺtok
Na ozdobu:
  • Práškový cukor: podľa chuti

Postup prípravy:

1. Príprava cesta:

  1. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a cukor. Pridajte maslo nakrájané na kocky a miešajte, kým nevznikne drobivé cesto.
  2. Pridajte vajce a vypracujte mäkké cesto.
  3. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho 30 minút odpočívať v chladničke.

2. Príprava plnky:

  1. V samostatnej mise zmiešajte ricottu, cukor, kôru z citróna, vajce a žĺtok, kým nezískate hladký krém.

3. Skladanie koláča:

  1. Tortovú formu (priemer 22-24 cm) vystelte papierom na pečenie.
  2. Cesto rozdeľte na dve časti. Prvú polovicu natlačte na dno formy.
  3. Pridajte ricottovú plnku na cesto a rovnomerne rozotrite.
  4. Druhú polovicu cesta rozložte na vrch plnky. Jemne pritlačte.

4. Pečenie:

  1. Koláč vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 40 minút.
  2. Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.

5. Servírovanie:

  1. Pred podávaním posypte koláč práškovým cukrom.
  2. Nakrájajte a servírujte ako dezert alebo popoludňajšiu pochúťku.

Dobrú chuť! 🍋🧀

Tento ricottový koláč je lahodný a jemný, ideálny na rodinné posedenie alebo špeciálne príležitosti.

Tipy:

  1. Pri výbere citrónov je vhodné siahnuť po bio kvalite s nevoskovanou kôrou.
  2. Ricottu možno nahradiť jemným tvarohom, ak sa vyžaduje menej výrazná chuť.
  3. Vyšľahanie bielkov do snehu zabezpečí nadýchanú štruktúru korpusu.
  4. Pridanie nastrúhanej citrónovej kôry zvýrazní aromatické tóny.
  5. Podávanie s čerstvou mätou alebo plátkami citróna vytvorí atraktívnu finálnu prezentáciu.

Video recept:

Lahodný citrónový koláč s ricottovou plnkou

Lahodný citrónový koláč s ricottovou plnkou zosobňuje jednoduchosť, sviežosť a prirodzenú eleganciu. Tento dezert poteší každého, kto miluje decentné chute a príjemnú arómu.

Vyskúšajte aj:

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette dolci

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty