Search

Lahodný koláč s šľahačkovo-citrónovým krémom: Neuveriteľne chutný!

Lahodný koláč s šľahačkovo-citrónovým krémom
Lahodný koláč s šľahačkovo-citrónovým krémom

Obsah receptu

Vyskúšajte náš recept na hahodný koláč s šľahačkovo-citrónovým krémom! Kombinácia kyslej chuti citróna a sladkej chuti krému je jednoducho neodolateľná. Koláč je ideálny na každú príležitosť, či už oslavu, posedenie s priateľmi alebo len tak k nedeľnej káve.

Lahodný koláč s citrónovým krémom a šľahačkou je jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj menej skúsený kuchár.

Lahodný koláč s šľahačkovo-citrónovým krémom

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 150 gramov cukru
  • Nastrúhaná kôra z jedného citróna
  • 80 ml oleja
  • 40 ml citrónovej šťavy
  • 50 ml mlieka
  • 200 gramov hladkej múky (môžete použiť 100 g hladkej a 100 g polohrubej)
  • 15 gramov prášku do pečiva

Citrónový krém:

  • 1 vajce
  • 4 lyžice cukru
  • 8 gramov vanilkového cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml mlieka
  • 1 polievková lyžica masla

Ingrediencie na šľahačkový krém:

  • 200 ml sladenej smotany na šľahanie
  • 125 gramov mascarpone
  • 3 lyžice práškového cukru

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
    • Vyšľahajte celé vajcia s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou do hladka.
    • Pridajte olej a za stáleho miešania pridajte citrónovú šťavu a mlieko.
    • Múku zmiešanú s práškom do pečiva postupne vmiešajte do vyšľahanej zmesi a premiešajte do hladka.
    • Pripravte si plech alebo formu na pečenie (18×27 cm), vymastite a vysypte hrubou múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
    • Cesto vylejte do formy a pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 35 minút.
  2. Príprava citrónového krému:
    • Vo väčšej panvici zmiešajte vajce, cukor, vanilkový cukor, kukuričný škrob, citrónovú šťavu a mlieko.
    • Varíme na strednom ohni za stáleho miešania, až kým sa zmes nezhustne.
    • Po zhustnutí pridajte maslo a dôkladne premiešajte. Preložte do misky, prikryte potravinovou fóliou a dajte vychladnúť do chladničky.
  3. Príprava šľahačkového krému:
    • Sladenú smotanu vyšľahajte do tuha, pridajte mascarpone a práškový cukor a všetko jemne premiešajte.
    • Pridajte vychladený citrónový krém a opatrne zamiešajte.
  4. Konečná úprava:
    • Upečený a vychladnutý koláč rozrežte na polovicu a na jednu polovicu rovnomerne navrstvite krém.
    • Pokryte druhou polovicou koláča.
    • Posypte práškovým cukrom a podľa chuti môžete pridať citrónovú polevu.

Tipy:

  • Do cesta môžete pridať lyžicu citrónovej šťavy.
  • Citrónový krém môžete dochutiť aj vanilkovým extraktom alebo citrónovou kôrou.
  • Šľahačkový krém môžete ozdobiť čerstvým ovocím, napríklad jahodami alebo malinami.
  • Koláč môžete skladovať v chladničke až 3 dni.

Lahodný koláč s šľahačkovo-citrónovým krémom – Video recept:

Lahodný koláč s šľahačkovo-citrónovým krémom je skvelý dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa sami!

Súvisiace články:

Citrónové tyčinky: Najchutnejšie sušienky za 10 minút!

Osviežujúci krémový citrónový dezert s jahodami: Najlepšie osvieženie pre horúce dni!

Osviežujúca citrónová torta: Veľmi jednoduchý a chutný nepečený dezert!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ricette dolce facili

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty