Jablkový koláč na panvici mi poradila kamarátka a odvtedy som ho robila už asi dvadsaťkrát. Je výborný, jemný, chutí ako z cukrárne a pritom je hotový raz-dva!
Vždy, keď doma nemám veľa času ani surovín, stavím práve na tento recept. U nás doma si ho všetci obľúbili natoľko, že už žiadny iný jablkový koláč nepripravujem. Skúste, uvidíte, že budete nadšení!
Ingrediencie:
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Obtiažnosť: ⭐ (ľahká)
- Počet porcií: 1 koláč (cca 4 porcie)
- 1 veľké jablko
- 1 vajce
- 200 ml mlieka
- 160 g hladkej múky
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva
- 20 g masla (na panvicu)
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 štipka soli
- 2 lyžice rastlinného oleja
- štipka mletej škorice (voliteľné)
- hrsť hrozienok podľa chuti
- marhuľový džem podľa chuti
- drvené mandle podľa chuti
Postup prípravy:
- Jablko umyte, olúpte, nakrájajte na tenké plátky a pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Do misky rozbite vajce, pridajte cukor, vanilkový cukor, štipku soli a olej. Dobre rozmiešajte metličkou, prilejte mlieko a postupne primiešajte múku s kypriacim práškom. Cesto vymiešajte do hladka.
- Panvicu vymažte trochou oleja alebo masla, posypte cukrom a rozložte plátky jabĺk po celej ploche. Podľa chuti pridajte aj hrozienka.
- Jablká zalejte pripraveným cestom, panvicu prikryte pokrievkou a koláč pečte na miernom ohni 20–25 minút, kým cesto pekne nestuhne a povrch nezíska zlatistú farbu.
- Potom koláč opatrne otočte pomocou taniera alebo druhej panvice a nechajte dopiecť ešte 5 minút aj z druhej strany.
- Hotový koláč potrite marhuľovým džemom a posypte drvenými mandľami alebo práškovým cukrom. Podávajte teplý alebo vychladený.
Tipy:
1️⃣ Ak chcete, aby koláč bol ešte voňavejší, pridajte do cesta trochu mletej škorice alebo vanilkový extrakt.
2️⃣ Výborne chutí aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo vyšľahanou šľahačkou.
3️⃣ Ak nemáte hrozienka, môžete použiť nasekané sušené slivky alebo brusnice.
Video recept:
Verím, že tento jablkový koláč na panvici si doma obľúbite rovnako ako my. Dajte mi určite vedieť, ako vám chutil!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette dolce facili