Ponúkame vám recept na lahodný jablkový koláč, ktorý je ako stvorený pre každú príležitosť.
Tento jednoduchý a rýchly recept pochádza z portálu souspark, a po prvom vyskúšaní nás úplne očaril. Pripravte si tento jemný dezert, ktorý pri dotyku s jazykom nádherne rozplýva.
Ingrediencie na lahodný jablkový koláč:
Na cesto potrebujeme:
- 4 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- štipku soli
- Prírodný vanilkový cukor
- 380 g hladkej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 200 g kvalitného masla
- 150 g kyslej smotany
Na náplň potrebujeme:
- 6 stredne veľkých jabĺk
- 1 čajovú lyžičku mletej škorice
- 1 čajovú lyžičku kryštalicového cukru
- 6 bielkov
- 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
- 120 g kryštálového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
Postup:
- Múku, soľ a cukor preosejeme do hlbšej misky.
- Následne pridáme nastrúhané maslo a všetko dôkladne premiešame.
- Do zmesi vmiešame kypriaci prášok, vanilkový cukor podľa vlastnej chuti, vajcové žĺtky a kyslú smotanu.
- Zmes premiešame až do vytvorenia mäkkého cesta.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a jednu z nich uložíme na 40 minút do mrazničky.
- V druhej mise vyšľaháme vajcové bielky so zvyšným cukrom na pevný sneh.
- Pečiacu formu vystelieme papierom na pečenie a na neho rovnomerne rozotrieme druhú časť cesta.
- Po vyňatí prvej časti cesta z mrazničky ju nastrúhame na druhú časť v pečiacej forme.
- Pečieme 20 až 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.
- Kým sa koláč pečie, pripravíme jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky, zmiešame so škoricou a kryštálovým cukrom.
- Vyšľahaný bielkový sneh obohatíme citrónovou šťavou, zvyšným cukrom a kukuričným škrobom.
- Po uplynutí 20-30 minút vyberieme koláč z rúry a na vrch rovnomerne rozložíme jablkovú náplň. Na jablkovú náplň opatrne nalievame bielkový sneh.
- Koláč vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 20-30 minút, alebo kým vrch nezíska zlatistý odtieň.
- Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť, potom ho môžeme podávať.
- Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti z pečenia!
Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!
Zdrojom obrázka a textu pre tento recept je stránka souspark.ru, ktorej obsah sme použili ako inšpiráciu pri tvorbe tohto dezertu.