Jablkové rožteky z tvarohového cesta – sladké a nadýchané

Jablkové rožteky
Jablkové rožteky z tvarohového cesta

Obsah receptu

Jablká sú symbolom jesene a s nimi prichádza aj chuť na sladké pečenie. Tieto rožteky z tvarohového cesta s jablkovou plnkou sú ako stvorené na jesenné popoludnie s šálkou horúceho čaju. Recept je jednoduchý, zvládnu ho aj začiatočníci a výsledok? Nadýchané, voňavé rožteky, ktoré sa vám rozplývajú na jazyku.

Pamätáte si na tie voňavé koláčiky, ktoré vám piekla babička? S týmto receptom si ich môžete upiecť aj vy! Tvarohové cesto je jemné a vláčne, jablková plnka sladká a svieža. Rožteky sú hotové raz-dva a zaručene zmiznú ešte rýchlejšie.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 vajce
  • 2 lyžice cukru
  • štipka soli
  • kôra z 1 citróna
  • 200 g tvarohového syra
  • 70 ml rastlinného oleja
  • 200 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Jablková náplň:

  • 2 jablká
  • 1 polievková lyžica masla
  • 2 lyžice cukru
  • šťava z polovice citróna (voliteľné)
  • 0,5 lyžičky škorice

Na potretie:

  • 1 žĺtok

Na ozdobu:

  • práškový cukor

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Do misky vložte vajce, cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Dôkladne premiešajte.
  • Pridajte tvaroh a znova premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo.
  • Pridajte rastlinný olej, múku a prášok do pečiva. Vypracujte jednotné cesto, ktoré potom zabaľte do fólie a nechajte chvíľu odpočívať v chladničke.

Príprava jablkovej náplne:

  • Jablká ošúpte, nastrúhajte na hrubom strúhadle a vložte ich na panvicu.
  • Pridajte maslo, cukor, citrónovú šťavu a škoricu. Dusíme na strednom ohni, kým sa tekutina neodparí.
  • Po dokončení nechajte náplň vychladnúť.

Tvarovanie a plnenie cesta:

  • Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche.
  • Nakrájajte ho na trojuholníky. Na širší okraj každého trojuholníka pridajte trochu jablkovej náplne a zrolujte ho smerom k špičke, čím vytvoríte malé rolky.
  • Ukladajte rolky na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným žĺtkom.

Pečenie:

  • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, alebo kým rolky nezískajú zlatistú farbu.

Dokončenie:

  • Po upečení nechajte rolky mierne vychladnúť a posypte ich práškovým cukrom.

Tipy:

  1. Jablká: Použite jablká, ktoré sú sladké a šťavnaté. Ak máte kyslejšie jablká, pridajte do plnky viac cukru.
  2. Cesto: Cesto by malo byť mäkké a vláčne. Ak sa vám lepí, podsypte ho trochou múky.
  3. Plnka: Do plnky môžete pridať aj hrozienka, oriešky alebo škoricu podľa chuti.
  4. Pečenie: Rožteky pečieme dozlatista. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od rúry.
  5. Podávanie: Rožteky sú výborné teplé aj studené. Môžete ich posypať práškovým cukrom alebo podávať so šľahačkou.

Video recept:

Verím, že si na týchto jablkových rožtekoch pochutnáte rovnako ako ja. Sú ideálne na každú príležitosť, či už na raňajky, desiatu alebo len tak k popoludňajšej kávičke. Nezabudnite sa s receptom podeliť s priateľmi a rodinou, určite im urobíte radosť.

Súvisiace články:

Čokoládové rožteky – chutia ako od babičky a vyzerajú ako od cukrára

Jemné kefírové rožteky: Už k nim netreba nič pridávať, u nás sa jedia celkom samé!

Jemné tvarohové rožteky s jablkovou plnkou: Rodinný recept od babičky

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála AZIZA GOTOVIT

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty