Jablká sú symbolom jesene a s nimi prichádza aj chuť na sladké pečenie. Tieto rožteky z tvarohového cesta s jablkovou plnkou sú ako stvorené na jesenné popoludnie s šálkou horúceho čaju. Recept je jednoduchý, zvládnu ho aj začiatočníci a výsledok? Nadýchané, voňavé rožteky, ktoré sa vám rozplývajú na jazyku.
Pamätáte si na tie voňavé koláčiky, ktoré vám piekla babička? S týmto receptom si ich môžete upiecť aj vy! Tvarohové cesto je jemné a vláčne, jablková plnka sladká a svieža. Rožteky sú hotové raz-dva a zaručene zmiznú ešte rýchlejšie.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- štipka soli
- kôra z 1 citróna
- 200 g tvarohového syra
- 70 ml rastlinného oleja
- 200 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
Jablková náplň:
- 2 jablká
- 1 polievková lyžica masla
- 2 lyžice cukru
- šťava z polovice citróna (voliteľné)
- 0,5 lyžičky škorice
Na potretie:
- 1 žĺtok
Na ozdobu:
- práškový cukor
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- Do misky vložte vajce, cukor, štipku soli a citrónovú kôru. Dôkladne premiešajte.
- Pridajte tvaroh a znova premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo.
- Pridajte rastlinný olej, múku a prášok do pečiva. Vypracujte jednotné cesto, ktoré potom zabaľte do fólie a nechajte chvíľu odpočívať v chladničke.
Príprava jablkovej náplne:
- Jablká ošúpte, nastrúhajte na hrubom strúhadle a vložte ich na panvicu.
- Pridajte maslo, cukor, citrónovú šťavu a škoricu. Dusíme na strednom ohni, kým sa tekutina neodparí.
- Po dokončení nechajte náplň vychladnúť.
Tvarovanie a plnenie cesta:
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche.
- Nakrájajte ho na trojuholníky. Na širší okraj každého trojuholníka pridajte trochu jablkovej náplne a zrolujte ho smerom k špičke, čím vytvoríte malé rolky.
- Ukladajte rolky na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným žĺtkom.
Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, alebo kým rolky nezískajú zlatistú farbu.
Dokončenie:
- Po upečení nechajte rolky mierne vychladnúť a posypte ich práškovým cukrom.
Tipy:
- Jablká: Použite jablká, ktoré sú sladké a šťavnaté. Ak máte kyslejšie jablká, pridajte do plnky viac cukru.
- Cesto: Cesto by malo byť mäkké a vláčne. Ak sa vám lepí, podsypte ho trochou múky.
- Plnka: Do plnky môžete pridať aj hrozienka, oriešky alebo škoricu podľa chuti.
- Pečenie: Rožteky pečieme dozlatista. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od rúry.
- Podávanie: Rožteky sú výborné teplé aj studené. Môžete ich posypať práškovým cukrom alebo podávať so šľahačkou.
Video recept:
Verím, že si na týchto jablkových rožtekoch pochutnáte rovnako ako ja. Sú ideálne na každú príležitosť, či už na raňajky, desiatu alebo len tak k popoludňajšej kávičke. Nezabudnite sa s receptom podeliť s priateľmi a rodinou, určite im urobíte radosť.
Súvisiace články:
Čokoládové rožteky – chutia ako od babičky a vyzerajú ako od cukrára
Jemné kefírové rožteky: Už k nim netreba nič pridávať, u nás sa jedia celkom samé!
Jemné tvarohové rožteky s jablkovou plnkou: Rodinný recept od babičky
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála AZIZA GOTOVIT